Mobil

Honor 6 teszt: csúcsmobil igen korrekt áron

Ha egy Full HD kijelzős, fürge működésű, remek akksis mobilt szeretnénk relatíve jó áron, akkor a Honor 6 pontosan nekünk készült.

A Huaweiről az átlagvásárlók néhány évvel ezelőtt még azt sem tudták, hogy eszik vagy isszák, a cég által az elmúlt években piacra dobott remek okostelefonok azonban mostanra egészen ismertté tették a kínai márkát. Tavaly ugyebár kijött a szupervékony Ascend P6, melynek idén Ascend P7 néven mutatkozott be az utódja, illetve nemrégiben a kiváló Ascend Mate7 phablet is feltűnt a színen. A Huawei brand tehát egyre erősebbnek tűnik, éppen ezért sokakat igencsak komoly meglepetésként ért a bejelentés, miszerint a Huawei egy vadonatúj almárkát alapít, még pedig Honor néven. Megjegyzendő, hogy a vállalatnak már korábban is voltak Huawei Honor márkájú telefonjai, illetve jelen tesztalanyunk nyár elején Kínában eredetileg Huawei Honor 6 néven látott napvilágot, most azonban nálunk egyszerűen már csak úgy hívják, hogy Honor 6. Lássuk hát, hogy pontosan mit is tud ez a kifejezetten online értékesítésre szánt újdonság!

 

Design
A Honor 6 alapjaiban véve nagyon hasonlóan néz ki, mint egy Huawei Ascend P7, azonban van néhány lényeges különbség. Az egyik, hogy a Honor 6 oldalán már nem valódi fém, hanem maximum csak fémre emlékeztetű műanyag díszcsík fut körbe, a másik pedig, hogy a vastagság 1 milliméterrel megnőtt, így már eléri a 7,5 milliméteres értéket. Az iPhone 6-nál hajszálnyival nagyobb és egyetlen grammal nehezebb, egész pontosan 130 gramm tömegű Honor 6 nálunk egy fehér színben pompázó példány “személyében” képviseltette magát, de ezenkívül természetesen konzervatív feketében is készül a kicsike. Az apró pöttyökkel díszített hátlap nem távolítható el, vagyis ezúttal is egy házilagosan megbonthatatlan, unibody készülékhez van szerencsénk.

 

Felszereltség
Az Ascend P7-hez képest némileg vastagabb készülékházért cserébe bőven kárpótol, hogy az integrált akkumulátor kapacitása 2500-ról 3100 mAh-ra nőtt, ami azt jelenti, hogy óvatosabb használat mellett akár 2 napos üzemidő is elérhető. Ez utóbbiban persze többek közt az alacsony fogyasztású chipset, illetve az ultratakarékos üzemmód és a képernyőkímélő funkció is fontos szerepet játszik. A gyári vezetékes töltő kellemesen nagy, 2 amperes árammal tölti a megfáradt akksit, wireless töltési lehetőség viszont nincs. A baloldali él teljesen csupasz, az ellentétes oldalon pedig egy érdesített felületű hangerőállító-, illetve on/off gombra, illetve egy közös kis ajtó mögé rejtett microSIM és microSD slotra lehetünk figyelmesek. A felső élre került a 3,5 milliméteres jack dugalj, az infravörös port és az egyik mikrofon, alul pedig egy másik mikrofont, illetve egy fedetlen microUSB csatit találhatunk. A vízállóságról ezúttal sem gondoskodott a kínai gyártó.

 

 

Kijelző
Nem is olyan rég még hatalmasnak találtuk az 5 colos kijelzőket, mostanra viszont már abszolút megszoktuk őket, ezenkívül pedig a Honor 6 vékony kialakítása és minimális méretűre vett kávái amúgy is kisebbnek éreztetik magát a telefon egészét (iPhone 6 és Galaxy Alpha: 4,7 col). Az 1920×1080 pixeles Full HD felbontást és a 441 ppi-s pixelsűrűséget a P7-ről már ismerjük, e tekintetben nincs semmi újdonság. A panel védelméről a már jól ismert Gorilla Glass 3 gondoskodik, és megjegyzendő, hogy a kijelző az előlapnak mintegy 75,7 százalékát uralja, ami igen jó érték. A képminőség teljesen rendben van és az IPS panel miatt a fényerőre és a betekintési szögekre sem lehet panaszunk. A színhőmérséklet manuálisan állítható, a betűméret öt fokozatban szabályozható, három gyári témabeállítást kapunk, az automatikus és intelligens fényerőállítás nagy ugrások nélkül teszi a dolgát, ezenkívül pedig akár normál kesztyűben is kezelhető a display. Az LCD felett ott figyelnek a szokásos szenzorok és a színkódos notifikációs LED, alatta viszont semmi sem található, ugyanis a funkciógombok a kijelző alsó sorába kerültek, virtuális fomában. A QWERTY billentyűzet orientációtól függően 4,5×7,5, illetve 8,5×7 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

 

 Kamerák
A roppant népszerű szelfizésnek köszönhetően mára eljutottunk arra a szintre, hogy a mobilgyártók lassan már a frontkamerákra is legalább annyira odafigyelnek, mint a hátsó főkamerákra. Így aztán talán már meg sem lepődünk azon, hogy a Honor 6-ban egy a Mate7-ben lévőhöz hasonló 5 megapixeles frontkamera landolt, melynek képminősége teljesen rendben van (88 fokos látószög, f2,4-es fényerő). Zárójelben megjegyzendő, hogy az Ascend P7-ben még egy 8 megapixeles frontkamera volt, mely ráadásul nemcsak 720p, hanem akár 1080p videókat is képes volt rögzíteni, e tekintetben tehát némi visszalépésnek lehetünk tanúi.

 

A dedikált exponálógomb nélküli főkamerában a Sony negyedik generációs hátsó megvilágítású CMOS szenzora teljesít szolgálatot, még pedig egy f2-es fényerejű objektív mögött. A maximális felbontás 4160×3120 pixel, a képarány 4:3, illetve 16:9 lehet, a fényérzékenység ISO100 és ISO800 között állítható, ezenkívül pedig természetesen a HDR funkció sem hiányzik a repertoárból. A hangerőcsökkentő gomb dupla lenyomására a stand-by állapotú telefon 1 másodperc alatt villámgyorsan lő egy fotót, ami nem rossz dolog, de ezeknek a felvételeknek a minősége nem valami fényes. A fényképezőgép kapcsán említést érdemel még a dupla LED-segédfény, a célkövető üzemmód, a mosolydetektálás, az arcszépítő funkció, a fotók vízjelezhetősége, illetve a lehetőség, hogy a fotókhoz 10 másodperces hangfelvételeket rögzítsünk. Íme néhány 13 megapixeles felvétel – a fotók átlagosan 4-6 MB méretűek (klikk a képre az eredeti mérethez):

 

 

 

 

A videófelvevő révén maximum 1920×1080 pixeles Full HD felvételek készíthetők, videózás közben nem lehet fotózni, az viszont pozitívum, hogy a sztereó hangsávos, 30 fps sebességű MP4 állományok kellemesen magas, 25 Mbit/s-os bitrátával bírnak. 4K opció sajnos nincs – íme egy Full HD tesztvideó:

 

Szoftver
Az Android operációs rendszer verziószáma jelenleg 4.4.2-nél jár, és a Honor 6 várhatóan 2015 elején kapja majd meg az Android 5.0-ás nyalókát (Lollipop). Kár, hogy a felhasználói felület még nem a Huawei Ascend Mate7 esetében megismert Emotion UI 3.0, hanem csak az eggyel korábbi Emotion 2.3, de hamarosan várhatóan e tekintetben is frissülni fog a Honor 6. Az alapképernyőn maximum kilenc slide-unk lehet, és mivel nincs hagyományos értelemben vett főmenü, az összes cuccunk ezeken a paneleken figyel, akár mappákba rendezve. Egy pinch-to-zoom mozdulattal gyorsan áttekintő módba kerülhetünk, fentről lehúzható értesítési panelen pedig személyre tudjuk szabni, hogy pontosan milyen gyorsgombokat szeretnénk látni. A slide-okon egyébként 4×5 ikon fér el egyszerre, a lapozási áttűnési effektet pedig nyolcféle delikvensből lehet kiválasztani. A kijelző szélén bárhova odapakolható lebegő gomb révén gyorsan elérhetők a kedvenc minialkalmazásaink, a fejlett mozgásvezérlés révén pedig egyszerűen kezelhetők a hívások, illetve némítható le a csengőhang. Ha az iOS-re hajazó default UI esetleg túl bonyolult lenne, akkor ott az egyszerűsített változata, mely nagyméretű, a Windows Phone-éhoz hasonló csempékkel operál.

 

 Funkciók
A telefonkönyv három slide-ra van bontva és alapvetően egyszerűen, kényelmesen kezelhető. A fájlkezelő sokszor jó szolgálatot tehet, a backup app révén pedig memóriakártyára készíthetünk biztonsági mentést a kényes adatainkról. Kapunk virtuális zseblámpát, ezenkívül pedig tükör, nagyító, számológép, feljegyzéskészítő, diktafon és egy szép animációkkal tűzdelt időjárás alkalmazás is az alapszett részét képezi. Az irodai állományok a Kingsoft Office révén kezelhetők, és szerencsére új fájlokat is létre tudunk hozni a segítségével. A playlist funkciós, Dolby Digital Plus támogatású zenelejátszó a dalszövegeket is meg tudja jeleníteni, hangulat szerint csoportosítja a számokat, de ekvalizer nincs benne, a sztereó FM rádió használatához szükség van egy fülesre, a videólejátszó pedig simán kezeli a különböző DivX, vagy akár HD felbontású MKV állományokat.

 

 

Hardver
A Huawei Ascend P7-et sok mindenért szerettük, de az enyhén elavult HiSilicon Kirin 910T chipsetért nem igazán: ez a négy darab 1,8 GHz-es Cortex A9 magot és egy Mali-450MP4 GPU-t felvonultató chipset egyszerűen kevésnek bizonyult, bár legalább szinte alig melegedett. Melegedési gondjai a Honor 6-nak sincsenek, és ebbe az új modellbe szerencsére már egy vadonatúj HiSilicon Kirin 920-as chipkészlet került a maga négy darab 1,7 GHz-es Cortex-A15 és négy darab 1,3 GHz-es Cortex-A9 processzormagjával, illetve Mali-T628MP4 grafikusgyorsítójával. A big.LITTLE architektúrájú chip csak annyiban marad el a Huawei Ascend Mate7-ben lévő Kirin 925-től, hogy az A15-ös magjai 1,8 helyett “csak” 1,7 GHz-es órajelen ketyegnek. A Honor 6 minden körülmények mellett villámgyorsan teszi a dolgát, teszteredményeink pedig a következők: Quadrant – 11271 pont, Linpack – 185/423 MFLOPS, AnTuTu – 40121 pont, Geekbench 3 – 863/3128 pont. Remek dolog, hogy a RAM immár nem 2, hanem 3 GB kapacitású, a 16 GB belsőmemóriából pedig alaphelyzetben 11 GB szabad, és ahogy azt már említettük, a memóriabővítési lehetőség is adott. Az LTE Cat. 6 mobilnet révén maximum 300/50 Mbit/s-os sebesség érhető el, ezenkívül pedig említést érdemel még a 42/5,76 Mbit/s-os HSPA+, az a/b/g/n szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 4.0, illetve a GPS-vevő. Ujjlenyomat szenzor és pulzusmérő nincs, a dupla SIM-slot és az NFC pedig opcionális.

 

 

 

Konklúzió
Ha a tavasszal érkezett Huawei Ascend P7 egy kihagyott ziccer volt, akkor a most ősszel felbukkant Honor 6 egy csont nélküli remek telitalálat. A P7-hez képest csak néhány lényegtelen visszalépést tapasztalhatunk, melyekért cserébe bőven kárpótol a gyorsabb chipset, a combosabb RAM-kapacitás, a nagyobb kapacitású akkumulátor, illetve a korrekt ár. Míg az Ascend P7 140 ezer forint magasságában nyitott, addig a Honor 6 hivatalos hazai kártyafüggetlen listaára 105 ezer forint, ami igen korrekt ár/érték aránnyal vértezi fel a kínai mobilgyártó iparág legfrissebb remekét. Az első Honor készülék tehát igen jól sikerült, még akkor is, ha nem egy abszolút non-plus-ultra high-end modell, hanem “csak” egy ütős felsőkategóriás telefon, idővel pedig az is kiderül, hogy a Honornak a Huaweitől történő elszeparálása mennyire volt jó ötlet. A riválisok közül egyébként a fémkeretes Samsung Galaxy Alphát legolcsóbban 140 ezer forintos, a 16 GB-os iPhone 6-ot pedig 220 ezer forintos áron szerezhetjük be. A tesztkészüléket a forgalmazó Extreme Digitaltól kaptuk kipróbálásra – köszönet érte!

Honor 6
Pozitívum: általánosan remek minőség, 5 colos Full HD IPS érintőkijelző, gyors chipset, 3 GB RAM, bővíthető belső memória, megnövelt kapacitású akkumulátor, gyors vezetékes töltő, LTE Cat. 6 mobilnet, HSPA+, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, FM-rádió, infravörös port, kiváló ár/érték arány, opcionális dupla SIM-slot és NFC.
Negatívum: teljesen műanyag borítás, némileg nagyobb vastagság és tömeg, a kamerában nincs optikai képstabilizátor, nem a legfrissebb Android és Emotion UI – egyeseknek hiányozhat a vízállóság, a wireless töltési lehetőség, a 4K videófelvevő és az ujjlenyomat szenzor.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik