Média

Pénzzel is segít a megbírságoltaknak a MÚOSZ alapítványa

Anyagi segítséget ajánl a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által alapított Szolidaritás Alapítvány azoknak az újságíróknak, bloggereknek, videósoknak, fotóriportereknek és diákújságíróknak, akiket a nyilvánosság tájékoztatása közben a rendőrség szabálysértési bírsággal sújtott – derül ki a legnagyobb magyarországi újságíró-szövetség, a MÚOSZ keddi felhívásából.

A MÚOSZ az érintetteket koncepciós szabálysértési eljárások áldozataiként emlegeti. Azt írják, a Szolidaritás Alapítvány mindazok jelentkezését várja, akiket a nyilvánosság tájékoztatása érdekében folytatott munkavégzésük kapcsán szabálysértésre hivatkozva pénzbírsággal sújtottak. Segítenek a MÚOSZ-tagsággal nem rendelkezőknek is.

Kifizetik a bírságot

Azt ígérik, hogy lehetőségeihez mérten az alapítvány megtéríti a pénzbírság összegét. Főleg olyanok jelentkezését várják, akik mögött nem áll szerkesztőségi háttér, vagy szerkesztőségük szűkös erőforrásokkal működik. A pályázatok folyamatosan benyújthatók egy rövid indoklással elküldött e-mailben a fulep.gabriella@muosz.hu címen.

A MÚOSZ néhány napja közleményben ítélte el, hogy a rendőrség munkájukat végző újságírókat és fotóriportereket büntetett meg, akik március 15-én, a szabad sajtó napján egy diáktüntetésről közöltek tudósításokat. A MÚOSZ szerint a rendőrség jogtalanul lépett fel a munkájukat végzők ellen, és ezzel nagyon súlyos határt lépett át.

A bírság kifizetésének megtagadására is buzdítanak szervezetek

Úgy tudjuk, eközben különböző civil és szakmai szervezetek jogi segítséget is felajánlottak az érintetteknek, hogy megtámadják a rendőrségi határozatot annak jogszerűtlenségére hivatkozva.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a 24.hu kérdésére kedd este azt mondta, a MÚOSZ sem kívánja rábeszélni az érintetteket, hogy kifizessék a bírságot.

De ha az illető úgy látja biztonságosabbnak, hogy fizet, akkor segítünk.

A megbírságolt újságíróknak fejenként 50 ezer forintot kellene a határozat értelmében kifizetniük. Ugyanekkora összeget követel a demonstráló diákoktól is a rendőrség.

A megbírságoltak között van többek között a 24.hu, a 444.hu és a hvg.hu fotósa is.

Tiltakozik a MÚOSZ az újságírók „megfélemlítése” miatt
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége jogsértőnek és antidemokratikusnak tartja, hogy egyes állami szervek munkájukat végző újságírók vegzálásával foglalkoznak.

Fotó: Karancsi Rudolf, 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik