Média

Tiltakozik a MÚOSZ az újságírók „megfélemlítése” miatt

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 03. 23. 18:30

Korábban a témában:

Jogsértőnek és antidemokratikusnak tartja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), hogy egyes állami szervek munkájukat végző újságírók vegzálására használják a törvényes rend fenntartásához kapott jogosítványaikat. A MÚOSZ ezért szakmai egyeztetést kezdeményez a hasonló képtelen helyzetek megelőzése érdekében – közölte a legnagyobb tagsággal rendelkező hazai újságíró-szövetség pénteken, miután kiderült, hogy a rendőrség 50 ezer forint bírsággal sújtotta a sajtónapi (március 15-i) diáktüntetésről tudósító sajtómunkásokat.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Ötvenezerre büntették a rendőrök a 24.hu fotósát, mert a munkáját végezte a diáktüntetésen
Ráadásul a helyszínen azt mondták munkatársunknak, hogy nem lesz következménye az igazoltatásának.

Átléptek egy átléphetetlennek hitt határt

A MÚOSZ szerint ismétlek átléptek egy átléphetetlennek hitt határt és alaptalanul bírságolták meg az újságírókat és fotósokat közlekedési szabálysértésre hivatkozva. A hatályos törvények szerint ugyanis az újságíró törvényes feladata a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről történő hiteles, pontos, gyors és tényszerű tájékoztatás. A diáktüntetésről tudósító újságírók szükségszerűen léptek le a járdáról, mivel más módon nem tudtak volna eleget tenni feladatuknak, a tüntetésről történő folyamatos tájékoztatásnak.

A kétharmados fideszes többségű országgyűlés által 2010-ben elfogadott sajtótörvény úgy rendelkezik, hogy az újságíró nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető, feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet, továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor

– olvasható a MÚOSZ állásfoglalásában, mely felidézi azt is, hogy a közelmúltban egy nagyobb visszhangot kapó ügyben, Nyilas Gergő, az Index újságírója ellen folyó büntetőügyben a bíróság is úgy foglalt állást, hogy az újságíró mentesülhet a szabálysértési felelősség alól, amennyiben más módon nem tud hozzáférni a közérdekű információhoz.

A rendőrségnek az újságírókat jelentős pénzbírsággal sújtó intézkedése álláspontunk szerint nem csak a fenti törvényi szabályozást (és így az állampolgárok tájékozódási jogát) sérti, de aránytalan is, mivel a szabálysértésre vonatkozó jogszabály – éppen a társadalomra csekély módon veszélyes cselekmény esetén – a szóbeli figyelmeztetést is elegendőnek tekinti.

Tartózkodjanak a sajtó megfélemlítésétől!

A MÚOSZ arra kéri az állami szerveket, hogy a választási kampány során, illetve a későbbiekben is tartózkodjanak az újságírók munkavégzési, illetve az állampolgárok tájékozódási szabadságát sértő, a sajtómunkások megfélemlítésére alkalmas lépésektől. A hasonló esetek megelőzése, a jogi helyzet tisztázása érdekében haladéktalanul szakmai egyeztetést kezdeményez az újságíró-szövetség az érintett szervekkel.

Egyébként nem csak fotósokat és újságírókat büntetett meg 50 ezer forintra a rendőrség, de magukat a demonstráló diákokat is.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.