Média
Eger, 2016. május 26.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos (j) és Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója (b) a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Felsültek Andy Vajna emberei

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 01. 09. 11:53

Hiába szerzett egy Andy Vajna ügyvédjeinek nevén lévő, és a kormánybiztos Rádió 1 hálózatával összekapcsolódni kívánó cég tavaly három rádiós frekvenciát a Hajdúságban, nem tudják elkezdeni a sugárzást a vállalt határidőre. Most a Médiatanács segítségét kérik.

Információink szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához fordult nemrégiben a kormányközeli LB Rádió Kft., mely azt kéri a grémiumtól, hadd halaszthassa el a műsorszolgáltatási tevékenységének megkezdését az általa még tavaly nyáron megnyert három hajdúsági helyi kereskedelmi rádiós frekvencián a hatósági szerződésben vállalt határidőhöz képest.

Az érintett frekvenciák, ahol egyelőre nem indul meg a rádióadás, holott a hatósági szerződés alapján ez már esedékes lenne:

  • Hajdúböszörmény 98,9 MHz
  • Hajdúnánás 93,3 MHz
  • Hajdúszoboszló 100,6 MHz.

Az LB Rádió Kft. tulajdonosai hivatalosan Bíró Balázs és Litter Zsuzsanna magánszemélyek, de ők Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és a Rádió 1 ügyvédjeiként ismertek, akik már több városban is frekvenciához segítették cégükön keresztül a Rádió 1-et. Az említett három hajdúsági frekvencián is a Rádió 1-gyel hálózatba kapcsolódva szeretne Vajna két ügyvédjének vállalkozása műsort sugározni.

A Médiatanács még kisegítheti Vajnáékat

A Hajdúnánás 93,3 MHz és a Hajdúböszörmény 98,9 MHz rádiós frekvenciákra vonatkozó pályázatokat egy évvel ezelőtt, 2017 januárjában tette közzé a Médiatanács, míg a Hajdúszoboszló 100,6 MHz tendert 2017 áprilisában hirdette meg a testület. A pályázati eljárás meglehetősen gyors volt, tavaly júliusban jelentette be a Médiatanács, hogy az LB Rádióval köt szerződést az említett helyi kereskedelmi rádiós frekvenciák hasznosítására. Ugyan a frekvenciákért több más cég is indult Vajnáékon kívül, ám a Médiatanács mindhárom frekvencia esetében a többi pályázótól érkező ajánlatokat érvénytelennek minősítette, és az ezek szerint a műsorszolgáltatás kezdetének határidejét betartani nem képes vállalkozást hozta ki győztesnek.

Hogy a hatósági szerződésbe foglalt határidő be nem tartása ellenére végül megkezdhetik-e Vajnáék a Hajdúságban ezeken a frekvenciákon a sugárzást a Rádió 1 hálózattal összekapcsolódva, most a Médiatanács döntésén múlik. Erről a testület eheti ülésén hoz majd határozatot.

A Médiatörvény a késedelem kapcsán ezt írja:

Amennyiben a hatósági szerződésben meghatározott időpontig a médiaszolgáltatás nyújtására – a nyertes pályázó érdekkörében felmerült ok miatt – nem kerül sor, a Médiatanács jogosult a hatósági szerződésben meghatározott jogkövetkezmények alkalmazásán túlmenően a hatósági szerződést azonnali hatállyal felmondani.

A szerződés felmondásához tehát az kell, hogy megállapítható legyen, hogy a pályázónak felróható okból nem tudott elindulni az adás, illetve a Médiatanácsnak szándékában álljon a felmondás.

A médiaszolgáltatási jogosultságot Vajna szövetségei hétéves időtartamra szerezték meg, de a hatósági szerződés általában 120 napos határidőt állapít meg azzal kapcsolatban, hogy meddig kell megkezdeni a folyamatos sugárzást.

Frissítünk!

A Médiatanács cikkünk után két nappal bejelentette: engedélyezi az LB Rádiónak, hogy késedelme ellenére később mégis megindítsa a rádiós szolgáltatást az érintett frekvenciákon. A testület hangsúlyozta, szokványos lépés ez, majd példákat említett hasonlóra a múltból. Többszöri megkeresésünkre végül három nappal később pedig azt is elmondták, az LB Rádió a késedelmét valamilyen ingatlanügyi papírok körüli problémával indokolta, ezt pedig a testület méltányolhatónak tartja. Bővebben itt írunk a döntésről.

Budapest, 2016. november 20.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miss Universe Hungary döntőjének közvetítése előtt a TV2 stúdiójában 2016. november 20-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vállalásaival szemben üldözi a magyar zenét rádiójában Andy Vajna
Méréssel bizonyítjuk: figyelmen kívül hagyta a médiatörvényt és saját médiaszolgáltatási szerződésének tartalmát Andy Vajna rádiója, a már húsznál is több várost letaroló Rádió 1. A rádió alig játszott magyar zeneműveket, holott a zenei műsorideje több mint 40 százalékára ezt vállalta.

Kiemelt kép: Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2, a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld tulajdonosa. Fotó: MTI/Komka Péter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.