Média

Felvásárolják a Story4, a Story5 és a Galaxy tévécsatornákat

Korábban a TV2 Csoport is nyitottnak mutatkozott a felvásárlásra, ám időközben fordulat állt be. A 24.hu értesülései szerint a napokban írják alá az adásvételi szerződést a leendő tulajdonossal.

A 24.hu értesülése szerint várhatóan már a héten adásvételi szerződést írnak alá a Story4, a Story 5 és a Galaxy tévécsatornákat működtető Digital Media and Communcations Zrt. (DMC) tulajdonjogának megvásásárlásáról. A vállalatnak a jövőben egy brit befektetési cég, a Glenshore csoport lesz a többségi tulajdonosa, aki kivásárolja az eddigi többségi tulajdonost, aki a Project029 Kft.-n keresztül volt a tévétársaság tulajdonosa, illetve a kisebbségi tulajdonosok részét is megveszi.

Másfél éve tartó médiaháború érhet véget

Az új, a vállalat részvényeinek 100 százalékát megszerző tulajdonos, azaz a Glenshore független vállalati pénzügyi és üzletfejlesztési cég, melynek honlapja alapján kifejezetten egyesülésekre és felvásárlásokra, valamint tőkebefektetésekre szakosodott, és munkatársaik olyan cégek különféle ügyletein dolgoztak mint a Tesco, a Time Warner, az AOL, a Tengelmann, az ABN AMBRO.A Glenshore érkezését követően visszakerül a cég élére Borsány-Gyenes András, a DMC idén év elején törlés alá került vezérigazgatója, aki újra első számú vezetője lesz a cégnek. Ő az utóbbi időben perben állt a vállalattal, melynek mostanáig kisebbségi tulajdonosa volt. A mostani ügylet kapcsán bonyolult struktúráról, több milliárd összegű tranzakcióról és többéves lefutásról hallani.

Arról, hogy változás lehet a cég tulajdonosi összetételében, a 24.hu idén január 2-án elsőként írt. Az akkori többségi és a kisebbségi tulajdonosok között addigra teljesen eldurvult a másfél éve kezdődött háborúskodás, ekkor már kemény pereskedés is kezdődött közöttük, például a vezérigazgatói tisztségéből akkor eltávolított Borsány-Gyenes törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett a változásbejegyzések ellen, arra hivatkozva, hogy a vezérigazgatót felfüggesztő és az igazgatótanácsból visszahívó közgyűlés állítólag szabálytalanul zajlott, mert akkoriban tett állítása szerint olyan tulajdonosi jogokat vont el tőlük a többségi tulajdonos, amit a társasági szerződés alapján nem tehetett volna meg, ráadásul az új helyzetben kérdéses volt, hogy megvan-e a törvény által elvárt háromfős igazgatótanácsa a cégnek. Borsány-Gyenes azt is mondta januárban a 24.hu-nak, hogy az ügy nem annyira az ő személyéről szól, hanem arról, hogy a tévét a többi tulajdonos el akarja adni a TV2-közeli érdekcsoportoknak, az eddigi igazgatóság – benne az alapítóval – pedig ennek útjában állt volna. A cégben akkoriban leendő vezetőként felkért Csák Ambrus viszont ezzel szemben azt nyilatkozta portálunknak, hogy csupán arról van szó, hogy Borsány-Gyenes András foggal-körömmel ragaszkodik vezetői pozíciójához, a többségi tulajdonosnak pedig a kisebbségi tulajdonos vezérigazgató visszahívásával csak az volt a célja, hogy olyan irányítója legyen a cégnek, aki képes azt átláthatóan működtetni.

Sokáig mindenesetre számos jel alapján tényleg úgy tűnt, hogy a médiaháború végül odavezethet, hogy a csatorna a TV2 közelében landolhat, ám végül a Glenshore érkezésének köszönhetően Borsány-Gyenes András szerzi meg a cég irányítását. Borsány-Gyenes Andrást is kerestük, de nem kívánt nyilatkozni.

Megújítják a csatornákat és kibővítik a kínálatot

Beszédes pillanata volt a tulajdonosváltás fordulatokban gazdag történetének, amikor néhány héttel ezelőtt, a Big Picture 2018 elnevezésű tévés szakmai konferencián már újra Borsány-Gyenes András képviselte a Story4, a Story5 és a Galaxy TV-ket mint igazgatósági tag. Ő jelentette be, hogy átnevezik a csatornákat (a Story4 csatornát TV4-re keresztelik át, a Story5 csatornából Story4 lesz, míg a Galaxy TV-ből Galaxy4), továbbá Film4 néven indítanak egy negyedik csatornát.

Bár az előadó a korábbi cikkünkben említett tulajdonosok között dúló háborúról nem sok szót ejtett, mindössze utalást tett rá, annyit azért elmondott közönségének, hogy az elmúlt időszak nem kedvezett a tévéjüknek, hiszen a nézettségük 20 százalék körül esett. 2018 azonban már a fejlesztések éve lesz, és vissza akarnak kapaszkodni a nézettségi versenyben a nagyok közé. Elmondta, többek között olyan műsorokkal készülnek a jövő évre mint a népszerű Downtown Abbey, a Fast Forward, a Kegyes gyilkos, sőt a Klinika az új generáció című sorozatot is megvették, ami a régi Klinika jelenkori rehabilitációja, és állítólag külföldön már nagyon népszerű. Ezek a műsorok 2018 második félévében már láthatók lesznek a csatornákon. Az új tévécsatorna, a Film4 várhatóan 2018 tavaszáig elindul, és Borsány-Gyenes állítása alapján az egyik nagy kábelszolgáltatóval már meg is állapodtak a terjesztéséről, de van esély rá, hogy akár további kábelszolgáltatókkal is meg tudjanak állapodni addigra.

A Digital Media and Communcations Zrt. egyébként a 2016-os pénzügyi évet 2,4 milliárd forint nettó árbevétel és 545 millió forint nyereséggel zárta adózás után, ami 350 millió forinttal volt több a megelőző évinél annak ellenére, hogy a vállalat árbevétele 400 millió forinttal csökkent 2015-höz képest.

A PC World, a Gamestar és a Computerworld magyar tulajdonban marad

Belső forrásból úgy tudjuk, a mostani változások nem érintik a cégcsoporthoz tartozó magyarországi PC World, Gamestar és Computerworld sajtótermékeket, melyeket a Digital Media and Communications Zrt. eddigi anyavállalata, a Project029, az egykori IDG Magyarország jogutódja jelentet meg. E lapok továbbra is a Project029-nél, a tévé eddigi többségi tulajdonosánál maradnak. A Project029 tulajdonosa egyébként 2014 májusa óta az 576 Kbyte elnevezésű üzleteket működtető és az 576 Kbyte című újság jogaival is rendelkező 576 Kbyte Kft.-nek is.

Így esett be a Story TV nézettsége a tulajdonosi háború ideje alatt

A Nielsen Közönségmérés mérőműszeres adatai alapján a Story4 tavaly szeptemberben (36.hét) még 1,7 százalékos közönségaránnyal a 15. legnézettebb tévécsatorna volt az egész napos műsoridő tekintetében a 18-59-es korosztályban, míg a Story5 a 19. legnézettebb csatorna volt, 1,2 százalékos közönségaránnyal. A Galaxy TV a 43. helyen szerepelt és 0,4 százaléka volt.

A Story4 és a Story5 csatornák nézettsége azonban folyamatos zuhanásba kezdett, a Story4 egész napos műsoridő tekintetében idén év elején (1. hét) már csak a 17. legnézettebb csatorna volt 18-59-ben 1,2 százalékos közönségaránnyal, míg a Story5 már csak a 27. helyen szerepelt és 0,9 százaléka volt. A Galaxy TV ekkor a 39. legnézettebb csatorna volt a maga 0,6 százalékos nézettségével. Idén szeptemberben (36. hét) 18-59-ben főműsoridőben a Story4 azonban még gyengébben szerepelt: már csak a 22. helyen végzett és 1,1 százalékos közönségaránya volt. A Story5 eddigre már a 37. helyre esett vissza, 0,5 százalékos közönségarányuk volt. A Galaxy a 48. helyre esett vissza, de legalább tavalyi 0,4 százalékos közönségaránya idénre is megmaradt.

Ezt érdemes tudni Borsány-Gyenes Andrásról

A Story TV élére visszakerülő Borsány-Gyenes András 44 éves, az ELTE angol-könyvtári informatikai szakán végzett, vezérigazgatói pályája a Nemzeti Sportnál gyakornokként kezdődött még az egyetemi évek alatt, majd az Eurosportnál és más angol csatornáknak dolgozott magyar érdekeltségű sportesemények kapcsán. Később segédszerkesztőként, majd szerkesztőként dolgozhatott a BSkyB-nél is. Külföldi karrierjét követően Magyarországra visszatérve a DunaTV nemzetközi osztályára került, illetve egy ideig a Duna TV alelnöke is volt. Mindössze 26 évesen a Magyar Televízió műsorigazgatója lett, mellyel a köztévé történetének egyik legfiatalabb vezetője volt. Ezután a UPC-nél részt vett az akkor induló Sport1 és Sport2 csatornák elindításában. 2006-ban kapcsolódott be a Story4 csatorna felépítésébe az akkoriban a Sanoma leányvállalataként működő tévé egyik vezetőjeként.

Frissítés – 2018. 02.15.

Kiderült, hogy a vevő végül egy Hungarian Project Management Kft. nevű cég. A Glenshore azt nyilatkozta, nem lesz tulajdonos a cégben.  Eközben más érdekességekre is fény derült. Ezekről itt írunk részletesebben.

Story TV, Story4. MTI Fotó: Balaton József
Mészáros Lőrincék forgolódnak a Story TV körül
Csík Zoltán, a felcsúti polgármester embere nem tagadta a kapcsolatot. A tévé tulajdonosváltása körül azonban információink szerint egyelőre nehézségek támadtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik