Média

Felvásárolják a Story4, a Story5 és a Galaxy tévécsatornákat

Korábban a TV2 Csoport is nyitottnak mutatkozott a felvásárlásra, ám időközben fordulat állt be. A 24.hu értesülései szerint a napokban írják alá az adásvételi szerződést a leendő tulajdonossal.
Korábban a témában:

A 24.hu értesülése szerint várhatóan már a héten adásvételi szerződést írnak alá a Story4, a Story 5 és a Galaxy tévécsatornákat működtető Digital Media and Communcations Zrt. (DMC) tulajdonjogának megvásásárlásáról. A vállalatnak a jövőben egy brit befektetési cég, a Glenshore csoport lesz a többségi tulajdonosa, aki kivásárolja az eddigi többségi tulajdonost, aki a Project029 Kft.-n keresztül volt a tévétársaság tulajdonosa, illetve a kisebbségi tulajdonosok részét is megveszi.

Másfél éve tartó médiaháború érhet véget

Az új, a vállalat részvényeinek 100 százalékát megszerző tulajdonos, azaz a Glenshore független vállalati pénzügyi és üzletfejlesztési cég, melynek honlapja alapján kifejezetten egyesülésekre és felvásárlásokra, valamint tőkebefektetésekre szakosodott, és munkatársaik olyan cégek különféle ügyletein dolgoztak mint a Tesco, a Time Warner, az AOL, a Tengelmann, az ABN AMBRO.A Glenshore érkezését követően visszakerül a cég élére Borsány-Gyenes András, a DMC idén év elején törlés alá került vezérigazgatója, aki újra első számú vezetője lesz a cégnek. Ő az utóbbi időben perben állt a vállalattal, melynek mostanáig kisebbségi tulajdonosa volt. A mostani ügylet kapcsán bonyolult struktúráról, több milliárd összegű tranzakcióról és többéves lefutásról hallani.

Arról, hogy változás lehet a cég tulajdonosi összetételében, a 24.hu idén január 2-án elsőként írt. Az akkori többségi és a kisebbségi tulajdonosok között addigra teljesen eldurvult a másfél éve kezdődött háborúskodás, ekkor már kemény pereskedés is kezdődött közöttük, például a vezérigazgatói tisztségéből akkor eltávolított Borsány-Gyenes törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett a változásbejegyzések ellen, arra hivatkozva, hogy a vezérigazgatót felfüggesztő és az igazgatótanácsból visszahívó közgyűlés állítólag szabálytalanul zajlott, mert akkoriban tett állítása szerint olyan tulajdonosi jogokat vont el tőlük a többségi tulajdonos, amit a társasági szerződés alapján nem tehetett volna meg, ráadásul az új helyzetben kérdéses volt, hogy megvan-e a törvény által elvárt háromfős igazgatótanácsa a cégnek. Borsány-Gyenes azt is mondta januárban a 24.hu-nak, hogy az ügy nem annyira az ő személyéről szól, hanem arról, hogy a tévét a többi tulajdonos el akarja adni a TV2-közeli érdekcsoportoknak, az eddigi igazgatóság – benne az alapítóval – pedig ennek útjában állt volna. A cégben akkoriban leendő vezetőként felkért Csák Ambrus viszont ezzel szemben azt nyilatkozta portálunknak, hogy csupán arról van szó, hogy Borsány-Gyenes András foggal-körömmel ragaszkodik vezetői pozíciójához, a többségi tulajdonosnak pedig a kisebbségi tulajdonos vezérigazgató visszahívásával csak az volt a célja, hogy olyan irányítója legyen a cégnek, aki képes azt átláthatóan működtetni.

Sokáig mindenesetre számos jel alapján tényleg úgy tűnt, hogy a médiaháború végül odavezethet, hogy a csatorna a TV2 közelében landolhat, ám végül a Glenshore érkezésének köszönhetően Borsány-Gyenes András szerzi meg a cég irányítását. Borsány-Gyenes Andrást is kerestük, de nem kívánt nyilatkozni.

Megújítják a csatornákat és kibővítik a kínálatot

Beszédes pillanata volt a tulajdonosváltás fordulatokban gazdag történetének, amikor néhány héttel ezelőtt, a Big Picture 2018 elnevezésű tévés szakmai konferencián már újra Borsány-Gyenes András képviselte a Story4, a Story5 és a Galaxy TV-ket mint igazgatósági tag. Ő jelentette be, hogy átnevezik a csatornákat (a Story4 csatornát TV4-re keresztelik át, a Story5 csatornából Story4 lesz, míg a Galaxy TV-ből Galaxy4), továbbá Film4 néven indítanak egy negyedik csatornát.

Bár az előadó a korábbi cikkünkben említett tulajdonosok között dúló háborúról nem sok szót ejtett, mindössze utalást tett rá, annyit azért elmondott közönségének, hogy az elmúlt időszak nem kedvezett a tévéjüknek, hiszen a nézettségük 20 százalék körül esett. 2018 azonban már a fejlesztések éve lesz, és vissza akarnak kapaszkodni a nézettségi versenyben a nagyok közé. Elmondta, többek között olyan műsorokkal készülnek a jövő évre mint a népszerű Downtown Abbey, a Fast Forward, a Kegyes gyilkos, sőt a Klinika az új generáció című sorozatot is megvették, ami a régi Klinika jelenkori rehabilitációja, és állítólag külföldön már nagyon népszerű. Ezek a műsorok 2018 második félévében már láthatók lesznek a csatornákon. Az új tévécsatorna, a Film4 várhatóan 2018 tavaszáig elindul, és Borsány-Gyenes állítása alapján az egyik nagy kábelszolgáltatóval már meg is állapodtak a terjesztéséről, de van esély rá, hogy akár további kábelszolgáltatókkal is meg tudjanak állapodni addigra.

A Digital Media and Communcations Zrt. egyébként a 2016-os pénzügyi évet 2,4 milliárd forint nettó árbevétel és 545 millió forint nyereséggel zárta adózás után, ami 350 millió forinttal volt több a megelőző évinél annak ellenére, hogy a vállalat árbevétele 400 millió forinttal csökkent 2015-höz képest.

A PC World, a Gamestar és a Computerworld magyar tulajdonban marad

Belső forrásból úgy tudjuk, a mostani változások nem érintik a cégcsoporthoz tartozó magyarországi PC World, Gamestar és Computerworld sajtótermékeket, melyeket a Digital Media and Communications Zrt. eddigi anyavállalata, a Project029, az egykori IDG Magyarország jogutódja jelentet meg. E lapok továbbra is a Project029-nél, a tévé eddigi többségi tulajdonosánál maradnak. A Project029 tulajdonosa egyébként 2014 májusa óta az 576 Kbyte elnevezésű üzleteket működtető és az 576 Kbyte című újság jogaival is rendelkező 576 Kbyte Kft.-nek is.

Így esett be a Story TV nézettsége a tulajdonosi háború ideje alatt

A Nielsen Közönségmérés mérőműszeres adatai alapján a Story4 tavaly szeptemberben (36.hét) még 1,7 százalékos közönségaránnyal a 15. legnézettebb tévécsatorna volt az egész napos műsoridő tekintetében a 18-59-es korosztályban, míg a Story5 a 19. legnézettebb csatorna volt, 1,2 százalékos közönségaránnyal. A Galaxy TV a 43. helyen szerepelt és 0,4 százaléka volt.

A Story4 és a Story5 csatornák nézettsége azonban folyamatos zuhanásba kezdett, a Story4 egész napos műsoridő tekintetében idén év elején (1. hét) már csak a 17. legnézettebb csatorna volt 18-59-ben 1,2 százalékos közönségaránnyal, míg a Story5 már csak a 27. helyen szerepelt és 0,9 százaléka volt. A Galaxy TV ekkor a 39. legnézettebb csatorna volt a maga 0,6 százalékos nézettségével. Idén szeptemberben (36. hét) 18-59-ben főműsoridőben a Story4 azonban még gyengébben szerepelt: már csak a 22. helyen végzett és 1,1 százalékos közönségaránya volt. A Story5 eddigre már a 37. helyre esett vissza, 0,5 százalékos közönségarányuk volt. A Galaxy a 48. helyre esett vissza, de legalább tavalyi 0,4 százalékos közönségaránya idénre is megmaradt.

Ezt érdemes tudni Borsány-Gyenes Andrásról

A Story TV élére visszakerülő Borsány-Gyenes András 44 éves, az ELTE angol-könyvtári informatikai szakán végzett, vezérigazgatói pályája a Nemzeti Sportnál gyakornokként kezdődött még az egyetemi évek alatt, majd az Eurosportnál és más angol csatornáknak dolgozott magyar érdekeltségű sportesemények kapcsán. Később segédszerkesztőként, majd szerkesztőként dolgozhatott a BSkyB-nél is. Külföldi karrierjét követően Magyarországra visszatérve a DunaTV nemzetközi osztályára került, illetve egy ideig a Duna TV alelnöke is volt. Mindössze 26 évesen a Magyar Televízió műsorigazgatója lett, mellyel a köztévé történetének egyik legfiatalabb vezetője volt. Ezután a UPC-nél részt vett az akkor induló Sport1 és Sport2 csatornák elindításában. 2006-ban kapcsolódott be a Story4 csatorna felépítésébe az akkoriban a Sanoma leányvállalataként működő tévé egyik vezetőjeként.

Frissítés – 2018. 02.15.

Kiderült, hogy a vevő végül egy Hungarian Project Management Kft. nevű cég. A Glenshore azt nyilatkozta, nem lesz tulajdonos a cégben.  Eközben más érdekességekre is fény derült. Ezekről itt írunk részletesebben.

Story TV, Story4. MTI Fotó: Balaton József
Mészáros Lőrincék forgolódnak a Story TV körül
Csík Zoltán, a felcsúti polgármester embere nem tagadta a kapcsolatot. A tévé tulajdonosváltása körül azonban információink szerint egyelőre nehézségek támadtak.

Ajánlott videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Nagy rohammal kerülné el a bukást von der Leyen

Lemondott a miniszteri posztról, ígéreteket tett a szocdemeknek és a liberálisoknak, és élete beszédére készül Ursula von der Leyen. De nyíltan csak a Néppárt támogatja. Mi történik akkor, ha nem választják meg ma az Európai Bizottság élére?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.