Média

Mi a közös a Szex és New Yorkban és a Barátok köztben?

tévé tv távkapcsoló. fotó: thinkstock
tévé tv távkapcsoló. fotó: thinkstock
Twin Peaks, Dallas, Beverly Hills 90210, Szex és New York... – csupán néhány sorozat a hosszú listából, amelyek nevét egy fiktív vagy valós helyszínnek köszönheti. De miért zarándokolnak el sokan a Jóbarátokból ismert Central Perk kávézóhoz, vagy mi okozhatja a töretlen népszerűségét a gazdagréti Szomszédok panelházainak? Az Invitel sorozatszakértője, Hermann Veronika elemezte a jó lokáció-választás titkát.

Számtalan sorozat neve egy városra vagy konkrét helyszínre utal. Ezek a helyszínek mindig is nagy hatással voltak az egyes karakterekre, néhány szériát pedig kifejezetten ezekre építettek. A Helyszínelők esetében például a New York-i és a Los Angeles-i szál is teljesen elkülönült. A lokáció tudatos kiválasztása azonban nemcsak a  történetek alakulása miatt érdekes, hanem a helyszín kulturális továbbélése szempontjából is jelentős hatással bír.

Azok a sorozatkészítők, akik olyan, jól ismert helyszíneket, szimbólumokat, épületeket választanak, mint például New York, a kaliforniai óceánpart vagy a seattle-i Space Needle (utóbbi például a Grace Klinika szinte összes epizódjában felbukkan) mondhatni biztosra mennek. A másik változat szerint éppen, hogy ismeretlen vagy eddig eldugott helyeket emelnek vonzó látványossággá és célponttá. Ilyen például a Dallasból ismert Southfork Ranch vagy a Highclere Castle-t ismertté tevő Downtown Abbey.

Hogyan hatnak a városokra a filmek?

Ennek egyik jó példája, hogy az utóbbi időben megnövekedett a turizmus Észak-Kalifornia festői partvidékén is, ahol az HBO legújabb sikersorozata, a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) játszódik.

Egy sorozat azonban nemcsak színészeket emelhet a magasba, hanem városokat, államokat, országokat – sőt lakótelepeket is. Jó példa erre a Szomszédok teleregény. A rendszerváltás körüli Magyarországon játszódó, a maga egyszerűségével és moralizálásával is szerethető sorozatot azóta is óriási kultusz övezi.

Mindezt az is jól mutatja, hogy a mai napig szerveznek a teleregényhez köthető sétákat és programokat a gazdagréti lakótelepen és a Lantos utcában. A sorozat 30. születésnapja alkalmából idén szeptemberben Szomszédok-fesztivált is rendeztek Gazdagréten, ahol az érdeklődők nemcsak a forgatási helyszínként szolgáló utcákat tekinthették meg, de érdekes vetélkedőkben is részt vehettek Mágenheim Julival, Gábor Gáborral vagy Vágási Ferivel.

A Barátok közt szereplőinek otthont adó, a főcímben is megjelenített Mátyás király téri társasház a valóságban a Kós Károly tér 4. szám alatt található a budapesti Wekerle-telepen. A helyszín a sorozatnak köszönhetően az elmúlt húsz évben valószínűleg nem várt ismertségre tett szert. A filmkészítők szeretnek a rajongók kedvében járni, a Jóbarátok valóságban nem létező Central Perk kávézóját például a sorozat 20. évfordulója alkalmából 2014 szeptemberében „újranyitották”, és több hónapon keresztül valóságos zarándokhelyként üzemelt.

Miért vágyunk Jockey farmjára vagy a Jóbarátok kávézójába?

A kulcs a vonzalom, a siker és a kultusz. Hiába a szép helyszín, ha nincs jó történet, és ez fordítva is igaz. Egy korábban jelentéktelennek tűnő helyet is varázslatossá tesz a kötődés, amiért aztán az igazi rajongók képesek órákat vagy napokat utazni, hogy személyesen is részesei legyenek az élménynek. A kedvenc filmek helyszíneire akár a kanapénkon ülve is eljuthatunk, hiszen az Invitel kínálatában a legújabb sorozatokat és a legnagyobb régi kedvenceket is megtalálhatjuk. Ha HD minőségben követjük a heti eseményeket, akkor pedig még valóságosabb lehet az élmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik