Média

Pécsi rádiós balhé: reagált az NMHH

Médiatanács
Médiatanács

A Médiatanács a médiatörvény előírásainak megfelelően végezte el a pécsi 101,7 MHz-es rádiófrekvencia pályázatának alaki vizsgálatát. Ezt közölte szerdán délután az NMHH ma délelőtt megjelent cikkünkre reagálva, melyben megírtuk, hogy a Médiatanács annak ellenére juttatta tovább egyedüliként a P1 Rádió Kft. pályázatát a pécsi helyi 101,7 MHz-es rádiós frekvenciapályázatban, hogy a P1 Rádió cégjegyzék szerinti tulajdonosa, Uhrin Györgyné az édesanyja annak a Fodor-Uhrin Beátának, aki résztulajdonosa az Andy Vajna rádiós hálózatát, a budapesti központú Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-vel hálózatba kapcsolódva működő Mambo Rádió Kft.-nek, mely a pécsi FM 90,6 MHz-en már üzemeltet rádiót Rádió 1 Pécs néven. A P1 Rádió Kft. tulajdonosa, Uhrin Györgyné egyébként a Mambo Rádió Kft. többségi tulajdonosának, Fodor Józsefnek, a szakmában sokak által csak Fodiként emlegetett rádiós vezetőnek az anyósa.

Bár a médiatörvény kizárja, hogy ugyanazon városban ugyanaz a médiaszolgáltató vagy annak tulajdonosa, a vételkörzetbe beleeső más körzeti vagy helyi rádiós médiaszolgáltatást végző vállalkozásban befolyásoló részedéssel bírjon, és a médiatörvény és a rádiós pályázat felhívása le is írja, hogy a közeli hozzátartozók közvetlen és közvetett tulajdonosi részedését egybe kell számítani, ráadásul a pályázó P1 Rádió Kft. pályázatában információink szerint eltérés mutatkozott Uhrin Györgyné édesanyjának neve és a cégbíróságon regisztrált név között, a médiahatóság így reagált a témával kapcsolatos cikkre:

A Médiatanács a médiatörvény előírásainak megfelelően végezte el az alaki vizsgálatot – beleértve a tulajdonosi szerkezet, az összeférhetetlenség vizsgálatát is. Ezután vette pályázati nyilvántartásba a P1 Rádió Kft.-t. A folyamatban lévő pályázati eljárás lezárásáig a médiatörvény nem teszi lehetővé, hogy a Médiatanács további információt hozzon nyilvánosságra a témában. Emellett a hatóság a már megjelent cikkel összefüggésben megjegyzi, hogy a bíróság is megerősítette a szóban forgó pályázati eljárásban eddig az alaki vizsgálatok során meghozott Médiatanács-döntéseket, így tehát a testület jogalkalmazói gyakorlatát, hiszen július közepén a másik két, kizárt pályázó felülvizsgálati kérelmeit elutasította.

Frissítés (2017. 10. 12.) Az NMHH fenti állításai egyébként csúsztatásnak tűnnek. Hogy miért, arról itt írunk bővebben.

rádió keverőpult
Rádiós balhé: Félrevezető állítások a médiahatóságtól
A médiahatóságnak a pécsi rádiós frekvenciabotrányban tett szerdai kijelentései nincsenek köszönőviszonyban a valósággal. A bíróság ugyanis még nem foglalkozott „Fodi” és anyósának ügyével.

Az ügy előzményeiről pedig itt írtunk bővebben.

Köd Pécs felett, háttérben a tévétorony a Makártetőről fotózva 2015. december 27-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Újabb gyanús pályázat a Médiatanácsnál
Mi köze Uhrin Györgynének „Fodi”-hoz, az Andy Vajna rádiójával hálózatba kapcsolódó Rádió 1 Pécs vezetőjéhez, és miért nem érvénytelenítette a 101,7 MHz-es pécsi helyi frekvenciáért induló P1 Rádió pályázatát a Médiatanács?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik