Média

Megakasztotta a Médiatanács az ellene indult pert

A felfüggesztés miatt elképzelhető, hogy a bíróságnak egyáltalán nem is lesz lehetősége megállapítani, hogy a Médiatanács a Vajna-féle Rádió 1-et szabálytalanul próbálta frekvenciához juttatni. A felfüggesztést azért kérte a Médiatanács, mert a Vajna-féle Rádió 1 (azaz a Radio Plus Kft.) egy várhatóan jövőben bekövetkező ügyvezetőváltást jelentett be a grémiumnál, bármiféle konkrétum nélkül.

„Megakadt” pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon az a per, amelynek tétje, hogy a békéscsabai 88,9 MHz-es rádiós frekvenciát már több mint két évtizede használó Rádió 1 Békéscsaba / Interax Kft. nevű családi vállalkozás tovább tudja-e használni a megszokott rádiófrekvenciáját, vagy azt a Médiatanács odaadja-e a TV2-t és a Lapcom kiadót is megvásárló Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinópápa tulajdonában lévő Radio Plus Kft.-nek, a budapesti központú Rádió 1 üzemeltetőjének annak ellenére, hogy korábban a 24.hu feltárta: Vajnáék alaki hibás pályázatot nyújtottak be.

A pert a békéscsabai 88,9 MHz-es helyi rádiós frekvenciát használó Rádió 1 Békéscsaba / Interax Kft. nevű családi vállalkozás azért indította az NMHH Médiatanács ellen, mert a kizárólag fideszes kötődésű tagokból álló grémium annak ellenére hozta ki mindössze egyetlen pontnyi különbséggel győztesnek Andy Vajna filmügyi kormánybiztos rádiós cégét, a Radio Plus Kft.-t, hogy a frekvenciapályázaton Vajnáék nem tudtak még a hiánypótlási határidőre sem megfelelő banki igazolást benyújtani. Ráadásul ezután a Médiatanács a jogvesztő határidőt követően egy másik banktól származó, és újonnan létrehozott bankszámlára vonatkozó harmadik banki igazolással mégis továbbtolta Vajnáék pályázatát annak ellenére, hogy a Radio Plus Kft.-t a pályázati kiírás alapján ki kellett volna zárni alaki érvénytelenség miatt.

Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

Ügyvezetőt vált a Vajna-rádió a „jövőben”

A pert azonban a bíróság, illetve a bíróság nevében ítélkező Mohay György bíró a peres felek mai meghallgatását követően, a Médiatanács (vagyis az alperes) kifejezett kérelmére a mai napon 30 napra felfüggesztette. A felfüggesztés alatt az ügy tárgyalása áll, érdemi döntés, kommunikáció a bíróság részéről nem lehetséges. A felfüggesztés ellen a bíró szavai alapján fellebbezni nem lehet.

A felfüggesztésről azzal az indokkal született ma döntés, hogy a Médiatanács váratlanul benyújtott egy iratot, melyet ők a budapesti Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-től, Andy Vajna cégétől, illetve annak ügyvezetőjétől, Bakai Mátyástól kaptak nemrégiben. A Vajna-rádió ebben a beadványban arról tájékoztatta a Médiatanácsot, hogy a közeljövőben „várhatóan” ügyvezetőt vált a Radio Plus Kft. A Médiatanács erre hivatkozva most azt tervezi, hogy hamarosan megvizsgálja, hogy az ügyvezetőváltás miatt ki kell-e zárnia Vajnáékat a békéscsabai helyi rádiós pályázatból. Az ügyvezetőváltás egyébként még nem történt meg, a változásnak a cégnyilvántartásban semmi jele és nem is jelenthető ki 100 százalékos bizonyossággal, hogy a vezetőváltás megtörténik. Ennek ellenére a Médiatanács jogásza, Kőhegyi-Zeller Anikó kérte a per felfüggesztését, a bíró pedig a mai meghallgatás után elfogadta azt az érvelést, hogy Vajnáék cégénél egy ügyvezetőváltásnak komoly kihatása lehet az egész ügyre, ami olyan jogi helyzetet eredményezhet, ami a jövőben nehezen vagy egyáltalán nem lenne kezelhető, ha a bíróság most nem függesztené fel a per folytatását.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ezért kedvez a Médiatanácsnak a mostani döntés

A mostani döntés egyébként csak látszólag kedvez a békéscsabai Interax Kft.-nek, így ugyanis ha a jövőben bekövetkező ügyvezetőváltás miatt a Médiatanács esetleg tényleg kizárja a Vajna-rádiót a békéscsabai 88,9 MHz-es frekvenciapályázatból, akkor a bíróságnak már nem is lesz lehetősége kimondani azt, amit az Interax a per során szeretne: hogy Vajnáék pályázata szabálytalan volt, és szabálytalanul hozta ki a Vajna-rádiót győztesnek a Médiatanács.

Ráadásul a Vajna-féle Radio Plus Kft. épp a mai tárgyalás kezdetére időzítve – épp a peres felek tárgyalóterembe érkezésének perceiben – jelentette be: Békéscsabán hálózatba kapcsolódási kérelmet nyújt be a Csaba Rádióval szövetkezve. Mindez azt jelenti: ha a békéscsabai Mazán-testvérek Interax Kft.-je esetleg mégis tovább használhatja majd az eddig is használt frekvenciát, az Interaxnak szembe kell néznie azzal, hogy egy másik frekvencián, a csabai 104,0 MHz-en akkor is megszólal majd Vajnáék műsora, ráadásul szintén Rádió 1 néven. Az sem jó hír az Interax szempontjából, hogy a Vajnával hálózatba kapcsolódni kívánó Csaba Rádió jelenleg jóval kevesebb frekvenciadíjat fizet, mint amit az Interax vállalt a 88,9 MHz-ért. A Csaba Rádió költségeit pedig tovább mérsékelheti, ha a Vajna-rádióval hálózatba kapcsolódva a jövőben a Vajna-rádió adását fogják átvenni a nap jelentős részében. Így elég durva verseny várható Vajna és az Interax Kft. között, ha az Interax Kft. végül mégis tovább használhatja a frekvenciáját.

Új rádiófrekvenciát találtak Andy Vajnáék Békéscsabán
Eddig egy helyi családi vállalkozás által használt frekvenciára pályázott a Vajna-féle Rádió 1 Békéscsabán, de most egy váratlan fordulattal bejelentették: a Csaba Rádióval hálózatba kapcsolódva jelennek meg a városban.

A bírósági tárgyaláson egyébként az is kiderült, hogy a felperes Interax Kft. ügyvédje, Nadray Katalin korábban iratbetekintést kezdeményezett a Médiatanácsnál a Radio Plus pályázati anyagába, a Médiatanács azonban nem biztosított teljes körű iratbekintetést a csabaiaknak, így emiatt is per indult a Médiatanács ellen, de ez a per egy másik bírónál van.

A Médiatanács és az Interax Kft. közötti rádiós per következő tárgyalására elvben 2017. október 26-án kerül sor, de nem kizárt, hogy addigra az egész per teljesen értelmét veszti, mivel a mostani NMHH-s forgatókönyv a jelek szerint az lehet, hogy a Rádió 1 Békéscsaba mégis tovább használhatja majd az eddigi frekvenciáját csak azért, hogy nehogy a bíróság megállapíthassa, hogy a Médiatanács és Andy Vajna szabálytalankodva próbálta elhappolni a békéscsabaiaktól a rádiós frekvenciát.

rádió, stúdió. Fotó: Thinkstock
Felfüggesztetnék a Vajna-rádió és a Csaba Rádió összekapcsolódását
A békéscsabai Rádió 1-et működtető vállalkozás szerint aggályos lenne, ha a Vajna-féle Rádió 1 és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódása után a Csaba Rádió frekvenciáján is Rádió 1 néven szólna műsor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik