Média
Light wooden surface with microphone on white background with copy space. 3D Rendering

Andy Vajna ügyvédje Keszthelyt is megszerezheti a kormánybiztosnak

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2017. 09. 08. 13:26

A Médiatanács kiírta az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, valamint nyilvántartásba vette az Andy Vajna kormánybiztos ügyvédje által vezetett LB Rádió Kft. pályázatát a keszthelyi 99,4 MHz-re. Egyúttal megbírságolták a Story-csatornák tulajdonosát és 60 napos ideiglenes frekvenciaengedélyt adtak a Békéscsaba 88,9 MHz-en sugárzó Rádió 1 Békéscsabának, melynek frekvenciáját a Médiatanács a Vajna-féle Rádió 1-nek adná, de a több mint húszéves múltú békéscsabai rádió pert indított a grémium ellen.
Korábban a témában:

A Médiatanács eheti ülésén a pályázatok alaki ellenőrzését követően nyilvántartásba vette a Rádió 1 és a TV2 jelenlegi, valamint a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld napilapokat kiadó Lapcom leendő tulajdonosaként is ismert Andy Vajna kormánybiztos ügyvédjei, Litter Zsuzsanna és Biró Balázs által vezetett és tulajdonolt LB Rádió Kft. pályázatát a Keszthely 99,4 MHz helyi rádiós frekvenciára. A testület egyúttal véglegesítette a Class FM által korábban használt országos kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatát – derül ki a testület üléséről közzétett összefoglalóból.

Az egyetlen országos kereskedelmi rádiós frekvencia – melyre jó eséllyel pályázik majd Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-nagyvállalkozó is – a tavaly elnémított Class FM korábbi vételkörzetén kívül Fehérgyarmat, Gerecse, Szentes és Vasvár telephelyek térségében is fogható lesz, így majdani használója a lakosság 69,3 százalékát érheti el potenciálisan analóg FM frekvencián. A pályázati felhívást pénteken hirdetményi úton közzé is tette az NMHH a honlapján, ahol megtalálhatók a pályázati eljárással kapcsolatos részletes információk is. Az érdeklődők pályázati ajánlatukat november 7-én, 9 óra 30 perc és 14 óra 30 perc között nyújthatják be személyesen az NMHH budapesti, Ostrom utcai épületében. Várhatóan Mészáros Lőrinccel kell megméretnie magát a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-nek is, melynek tulajdonosa, Michael McNutt korábban a 24.hu-nak azt mondta, tervezik, hogy elindulnak az országos pályázaton, annak ellenére, hogy illő lett volna, hogy a testület megvárja a bíróság jogerős döntését a Class FM és a Médiatanács közötti perben.

rádió keverőpult
Zavaros helyzetet okozhat a Médiatanács
A Class FM elindulna azon az országos kereskedelmi rádiós pályázaton, amit a Médiatanács a testület elleni per lezárultát ki sem várva írt ki a volt frekvenciájára, és ami miatt akár két eltérő rádiós cég is jogosan formálhat majd igényt a frekvenciára.

60 napig szólhat a Rádió 1 Békéscsaba

A testület arról is határozott, újból ideiglenes hatósági szerződést köt a Békéscsaba 88,9 MHz frekvencián Rádió 1 Békéscsaba néven sugárzó Interax Kft.-vel hatvannapos időtartamra, mivel a hasznosításra kiírt pályázati eljárást bíróságon támadta meg a kft., és a peres eljárás lezárásig új nyertessel nem köt szerződést a hatóság. Ez alapján a békéscsabai rádiónak november 12-ig tart az újabb ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultsága. Ez az a rádió egyébként, melyről néhány napja megírtuk: több mint húsz év után ellehetetlenülhet, ha a bíróság nem ad neki igazat, ugyanis a vele szemben pályázó Andy Vajna Rádió 1 hálózata kiszorítaná őt az eddig használt frekvenciájáról, Vajnáék pályázatát pedig annak ellenére találta érvényesnek és mindössze egyetlen szubjektív pontnyi különbséggel a legjobbnak a Médiatanács, hogy a testületnek ki kellett volna zárnia Vajnáékat a több szempontból is hiányos pályázata miatt, a budapesti Rádió 1 ugyanis még egy megfelelő banki igazolást sem volt képes benyújtani a jogvesztő hiánypótláskor sem.

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetésen Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

Bírság a Story-csatornáknak

A Médiatanács azt is megállapította ,hogy a Story5, a 4-es csatorna és a Galaxy TV médiaszolgáltatója (a Digital Media and Communications Zrt.) megsértette a reklámhangerősségre vonatkozó előírásokat idén április és június között – csatornánként egy, három, illetve négy alkalommal. Az ismételt jogsértés miatt a szolgáltatónak 160 ezer forintos bírságot kell fizetnie.

A mezőtúri Pont Rádió egyik májusi műsorhetét vizsgálva azt derítette ki a Médiatanács, hogy a közösségi rádió médiaszolgáltatója a hatósági szerződésében vállaltakhoz képest kevesebb helyi közélettel foglalkozó és a mindennapi életet segítő műsort és közszolgálati műsorszámot adott le, valamint többet ismételt a megengedettnél, ezért a Médiatanács tízezer forint bírságot szabott ki rá. Ezen kívül a rádió médiaszolgáltatója nem használt akusztikus figyelmeztetést a reklámoknak a többi tartalomtól való elkülönítésére, ezért a tanács felhívta a jogszerű magatartásra és a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.