Média

Andy Vajna ügyvédje Keszthelyt is megszerezheti a kormánybiztosnak

rádió - fotó: thinkstock.com
rádió - fotó: thinkstock.com
A Médiatanács kiírta az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, valamint nyilvántartásba vette az Andy Vajna kormánybiztos ügyvédje által vezetett LB Rádió Kft. pályázatát a keszthelyi 99,4 MHz-re. Egyúttal megbírságolták a Story-csatornák tulajdonosát és 60 napos ideiglenes frekvenciaengedélyt adtak a Békéscsaba 88,9 MHz-en sugárzó Rádió 1 Békéscsabának, melynek frekvenciáját a Médiatanács a Vajna-féle Rádió 1-nek adná, de a több mint húszéves múltú békéscsabai rádió pert indított a grémium ellen.

A Médiatanács eheti ülésén a pályázatok alaki ellenőrzését követően nyilvántartásba vette a Rádió 1 és a TV2 jelenlegi, valamint a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld napilapokat kiadó Lapcom leendő tulajdonosaként is ismert Andy Vajna kormánybiztos ügyvédjei, Litter Zsuzsanna és Biró Balázs által vezetett és tulajdonolt LB Rádió Kft. pályázatát a Keszthely 99,4 MHz helyi rádiós frekvenciára. A testület egyúttal véglegesítette a Class FM által korábban használt országos kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatát – derül ki a testület üléséről közzétett összefoglalóból.

Az egyetlen országos kereskedelmi rádiós frekvencia – melyre jó eséllyel pályázik majd Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-nagyvállalkozó is – a tavaly elnémított Class FM korábbi vételkörzetén kívül Fehérgyarmat, Gerecse, Szentes és Vasvár telephelyek térségében is fogható lesz, így majdani használója a lakosság 69,3 százalékát érheti el potenciálisan analóg FM frekvencián. A pályázati felhívást pénteken hirdetményi úton közzé is tette az NMHH a honlapján, ahol megtalálhatók a pályázati eljárással kapcsolatos részletes információk is. Az érdeklődők pályázati ajánlatukat november 7-én, 9 óra 30 perc és 14 óra 30 perc között nyújthatják be személyesen az NMHH budapesti, Ostrom utcai épületében. Várhatóan Mészáros Lőrinccel kell megméretnie magát a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-nek is, melynek tulajdonosa, Michael McNutt korábban a 24.hu-nak azt mondta, tervezik, hogy elindulnak az országos pályázaton, annak ellenére, hogy illő lett volna, hogy a testület megvárja a bíróság jogerős döntését a Class FM és a Médiatanács közötti perben.

rádió keverőpult
Zavaros helyzetet okozhat a Médiatanács
A Class FM elindulna azon az országos kereskedelmi rádiós pályázaton, amit a Médiatanács a testület elleni per lezárultát ki sem várva írt ki a volt frekvenciájára, és ami miatt akár két eltérő rádiós cég is jogosan formálhat majd igényt a frekvenciára.

60 napig szólhat a Rádió 1 Békéscsaba

A testület arról is határozott, újból ideiglenes hatósági szerződést köt a Békéscsaba 88,9 MHz frekvencián Rádió 1 Békéscsaba néven sugárzó Interax Kft.-vel hatvannapos időtartamra, mivel a hasznosításra kiírt pályázati eljárást bíróságon támadta meg a kft., és a peres eljárás lezárásig új nyertessel nem köt szerződést a hatóság. Ez alapján a békéscsabai rádiónak november 12-ig tart az újabb ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultsága. Ez az a rádió egyébként, melyről néhány napja megírtuk: több mint húsz év után ellehetetlenülhet, ha a bíróság nem ad neki igazat, ugyanis a vele szemben pályázó Andy Vajna Rádió 1 hálózata kiszorítaná őt az eddig használt frekvenciájáról, Vajnáék pályázatát pedig annak ellenére találta érvényesnek és mindössze egyetlen szubjektív pontnyi különbséggel a legjobbnak a Médiatanács, hogy a testületnek ki kellett volna zárnia Vajnáékat a több szempontból is hiányos pályázata miatt, a budapesti Rádió 1 ugyanis még egy megfelelő banki igazolást sem volt képes benyújtani a jogvesztő hiánypótláskor sem.

Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

Bírság a Story-csatornáknak

A Médiatanács azt is megállapította ,hogy a Story5, a 4-es csatorna és a Galaxy TV médiaszolgáltatója (a Digital Media and Communications Zrt.) megsértette a reklámhangerősségre vonatkozó előírásokat idén április és június között – csatornánként egy, három, illetve négy alkalommal. Az ismételt jogsértés miatt a szolgáltatónak 160 ezer forintos bírságot kell fizetnie.

A mezőtúri Pont Rádió egyik májusi műsorhetét vizsgálva azt derítette ki a Médiatanács, hogy a közösségi rádió médiaszolgáltatója a hatósági szerződésében vállaltakhoz képest kevesebb helyi közélettel foglalkozó és a mindennapi életet segítő műsort és közszolgálati műsorszámot adott le, valamint többet ismételt a megengedettnél, ezért a Médiatanács tízezer forint bírságot szabott ki rá. Ezen kívül a rádió médiaszolgáltatója nem használt akusztikus figyelmeztetést a reklámoknak a többi tartalomtól való elkülönítésére, ezért a tanács felhívta a jogszerű magatartásra és a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik