Média

Andy Vajna Dunaújváros rádiós piacára is rátenyerel

rádió keverőpult
rádió keverőpult
A Médiatanács eheti ülésén gyakorlatilag el is dőlt, hogy a Belénessy Csaba volt MTI-elnökhöz - Andy Vajna üzleti partneréhez - köthető kft. fogja megkapni a dunaújvárosi 93,1 MHz-et. A Sport2 egyébként közel egymilliós bírságot kap.

A Médiatanács eheti ülésén nyilvántartásba vette a Dunaújváros 93,1 MHz helyi rádiós frekvenciára egyedüli pályázóként a Crossborder Film Kft.-t. Mivel ez a kft. Belénessy Csaba volt MTI-elnöké, aki korábban Velencén már sikerrel pályázott a helyi rádiós frekvenciáért, majd rögtön hálózatba is kapcsolódott cégével az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségében lévő Radio Plus Kft.-hoz tartozó Rádió 1 budapesti adásával, gyakorlatilag borítékolható, hogy Belénessy Dunaújváros esetében is Vajnát akarja kisegíteni a rádiós piaci terjeszkedésben.

Tekintettel arra, hogy a rádiós pályázaton más pályázó nem tudott indulni, a Belénessy-Vajna duó szinte biztosra veheti, hogy a Rádió 1 hamarosan a Dunaújváros 93,1 MHz-en is megszólalhat majd, amit innentől fogva gyakorlatilag már aligha akaszthat meg bármi. Mivel ugyanis a Médiatanács alakilag megfelelőnek találta a Crossborder-féle pályázatot, innentől fogva közömbös, hogy hány pontot kap Belénessy cége, már most gyakorlatilag győztesnek tekintheti magát, innentől az egész már csak formaság.

Kerestük az ügyben a budapesti Rádió 1-et hogy van-e terv, hogy hálózatba kapcsolódik a Rádió 1 Dunaújvárosban a Crossborderrel, de sajtósukon keresztül azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak nyilatkozni.

Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

A Hajdúságot már kipipálhatják

Bár a Médiatanács üléséről beszámoló tájékoztatóanyagban ezt nem említik, de épp most véglegesítették a Vajna médiajogászainak nevén lévő LB Rádió Kft.-vel a műsorszolgáltatási szerződést, melynek része, hogy az LB Rádió által megszerzett három újabb hajdúsági frekvencián is szólhat a Rádió 1 műsora. A hálózatba kapcsolódó helyi rádiók ugyanis átveszik a budapesti Rádió 1 adását, a helyi tartalom mindössze napi néhány órára korlátozódik.

Bírság a Sport2-nek

A Médiatanács eheti ülésén egyébként más témák is napirenden voltak.

A grémium megállapította, hogy a Sport2 médiaszolgáltatója áprilistól júniusig 14 alkalommal sértette meg a reklámhangerősségre vonatkozó előírásokat, és miután a csatorna esetében korábban már hat alkalommal állapított meg jogsértést a testület, ezért a Médiatanács ezúttal 980 ezer forintos bírságot szabott ki.

Az április 24–30. között végzett hatósági vizsgálat nyomán a vállalt műsorszerkezettől való eltérés, valamint jogosulatlan hálózatba kapcsolódás miatt a Pannon Tv összesen 60 ezer forintos bírságot kapott. A Karcag FM médiaszolgáltatójának 10 ezer forint bírságot kell fizetnie, mert a május 22–28. közötti hatósági ellenőrzés során részben nem különböztette meg a reklámokat más médiatartalmaktól, illetve nem tartotta be a magyar zenei művek bemutatására vállalt arányszámokat.

A tanács felhívást intézett a közszolgálati televíziót üzemeltető Duna Médiaszolgáltató Zrt. felé, mert 2016. december 29-én és 2017. március 30-án nem tartotta be a klasszifikációs ajánlásokra vonatkozó előírásokat a mediaklikk.hu internetes címen elérhető műsorújságban. A grémium a felhívással felszólította az üzemeltetőt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményeinek és tartózkodjék a jövőbeni jogsértésektől. Szintén felhívást intézett a tanács a Spektrum Tv-hez, amely április 4-i, Brutális történelem című ismeretterjesztő sorozata támogatójaként jogsértően olyan vállalkozást jelölt meg, amely audiovizuális műsorszám, filmalkotás készítésével foglalkozik.

Pénz áll a házhoz

A Médiatanács eheti ülésén a testület ezenkívül 16 pályázót nyilvánított kedvezményezetté a közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázat első fordulójában. A nyertesek összesen 40,8 millió forintot fordíthatnak a pályázaton keresztül stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli eszközök és a médiaszolgáltatáshoz szükséges számítástechnikai felszerelések vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a Bonum Tv, a Szentgál Televízió, a püspökladányi Ladány Televízió, a dunaújvárosi D+ Tv, a Rábaközi Televízió, a fővárosi Hegyvidék Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a budakalászi VKC Tv, a Tv Szentendre, a Tatai Televízió, a rádiók közül a Klasszik Rádió, a kiskunfélegyházi Smile FM, a Balaton Rádió, a Mária Rádió ceglédi stúdiója, illetve a Magyar Katolikus Rádió, utóbbi két frekvencián is.

A kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártásának támogatására meghirdetett idei Huszárik Zoltán-pályázat első fordulójában 12 tervezett filmalkotás számára összesen 77,7 millió forintot szavazott meg a testület. Pápai Pici Varjúháj címmel tervezett filmje egy kisfiú története, aki anyukája betegségét és saját szorongását sötét, mágikus fenyegetésként éli meg. Négy gerincsérült férfi kórházi „kalandját” mutathatja be A nővérhívó (r: Vincze Zoltán) című alkotás. Szövényi-Lux Balázs Katapult című kisjátékfilmje egy tervező és egy Amerikából Budapestre érkező lány szerelmes meséjét viheti képernyőre. Két magányos tinédzser vívódását bemutatva A kék bálna jelenségről készíthet filmet Szabó Szonja. Damokos Attila Charon című kísérleti thrillerje egy hidegvérű, könyörtelen, gyönyörű nőalakot jelenít meg, aki pénzért cserébe segítséget nyújt rászorulóknak. Ember a tűzből címmel tűzoltóról forgathat filmet Szabó Simon. Szirmai Márton Szerepek címmel tervezett alkotásában egy fiatal színész kerül fókuszba, aki úgy dönt, tehetségét nem színházban kamatoztatja, hanem a valós életben játszik különféle szerepeket – megbízásból. Egy tömbház néma kísértete, Dóri korábbi szerelme, Ádám friss párkapcsolatát igyekszik szabotálni a Papírlélekben (r: Holtai Gábor). A Becsületes megtaláló (r: Erdélyi Dániel) Ferije úgy próbálja meg feloldani magányát, hogy a kiszemelt emberektől ellopja a kutyáikat, amiket később megtalálóként ad vissza. Egy apa elvesztése a története az ’50-es években játszódó filmnek, amit Borbás Dávid rendezhet A buszsofőr címmel. Egy testvérpár nagymamánál töltött szünideje adja a kerettörténetét a Szilágyi Fanni rendezésében készülő Orsi és Tenshinhannak. Kerékgyártó Yvonne filmje, a Gyújtópont párhuzamosan ábrázolja egy kamaszfiú bűnbeesésének történetét és egy idős művész utolsó napjait.

Döntés született arról is, hogy a Médiatanács közreműködik a november 3–10. között rendezendő 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon – ahol egy teljes hét áll rendelkezésére, hogy a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott alkotásokat bemutassák –, és ezen együttműködés keretében 4 millió forint hozzájárulást nyújt a fesztivál rendezvényeihez. Hasonlóképp részt vesz a tanács a november 7–9-i 17. Lakiteleki Filmszemlén is, ahol 500 ezer forintot ajánlott fel a Különdíjra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik