Média

A Népszabi elítélt hóhérja és Pecina magyar bizalmasa a legnagyobb kelet-magyarországi lapkiadónál

Heinrich Pecina
Heinrich Pecina

A Népszabadság hóhérjaként ismert, és az éppen néhány napja egy bankcsőd kapcsán fiktív számlázási ügyben Ausztriában bűnsegédként elítélt Heinrich Pecina felügyelőbizottsági tag lett a legnagyobb kelet-magyarországi lapkiadó cégben, a Russmediában. Pecina fb-tagsága július 31-től hatályos. Pont aznap jelentették be, hogy a Media Development Management Kft. (MDM) felvásárolja a Russmediát. Már ekkor sejthető volt, hogy az MDM-en keresztül valójában a Népszabadság kivégzőjéhez kerül a 32 ezres példányszámú Hajdú-bihari Napló, a 35 ezres példányszámú Észak-Magyarország és a 38 ezres Kelet-Magyarország című megyei napilap, valamint a Russmedia regionális megyei hírportáljai, a Haon.hu, a Boon.hu és a Szon.hu, mivel volt néhány sokat sejtető tény, ami arra utalt, hogy Pecina állhat az MDM mögött. A kapcsolat azonban mostanra egyre nyilvánvalóbb.

Kálmán Erika, Pecina hűséges bizalmasa is megjött

Kálmán Erika, a BorsodChemnél, a Vienna Capital Partnersnél és a Mediaworksnél is dolgozott Heinrich Pecinának. Fotó: Mediaworks
Kálmán Erika, a BorsodChemnél, a Vienna Capital Partnersnél és a Mediaworksnél is dolgozott Heinrich Pecinának. Fotó: Mediaworks

Erre azóta más bizonyíték is van. Ugyanis nem csak a Russmedia ellenőrzésében, de az operatív irányításában is változás volt. Az önálló aláírási jogosultságát megőrző Fodor István ügyvezető mellett ugyanis szintén önálló aláírási jogkörű ügyvezető lett az a Kálmán Erika, aki Heinrich Pecina régi bizalmi emberének számít. Kálmán korábban a szintén Pecina-érdekeltségű BorsodChemnél volt hr- és kommunikációs igazgató, majd 2013-tól a Vienna Capital Partners (VCP) (a Mediaworks volt anyavállalata) részéről a Mediaworks csoport létrejöttén munkálkodott Pecinának. Kálmán és Pecina a tavaly év végééig Pecina nevén lévő Mediaworksnél is szoros üzleti kapcsolatban voltak, hiszen Kálmán a Mediaworks igazgatóságának is tagja volt annak megalakulásától, majd jelentős szerepe volt a hatvanéves múltú, legnagyobb pénzért értékesített közéleti napilap, a Népszabadság „felfüggesztését” követően is, miután a vállalatot akkoriban irányító Rónai Balázs vezérigazgató és vállalat többi igazgatója távozott a cégtől, és így a Népszabadság utolsó főszerkesztőjével, Murányi Andrással neki kellett (volna) tárgyalnia a lap jövőjéről. Nem sokkal később került a Mediaworks Mészáros Lőrinchez, Orbán Viktor felcsúti barátjához, és jelentették be, hogy a Népszabadságot nem jelentetik meg többé. Azaz nem csupán egyszerű felfüggesztésről volt szó, de egyben a lap kivégzéséről.

Kálmán Erika egyébként nem csupán a Russmediánál lett a napokban vezető, de a Russmediát megvásárló Media Development Management (MDM) cégben is ügyvezetői státuszt kapott, Fodor István, valamint a ciprusi lakóhellyel rendelkező Maria Kitromilidou mellett. (Az MDM-et egy ciprusi cégen keresztül hozták létre.) Kálmán egyébként idén tavasszal még mindig a Mediaworksnél volt, szervezetfejlesztési és vállalatszervezési igazgatóként tevékenykedett Liszkay Gábor mellett.

Még két másik osztrák

Pecinán kívül egyébként két bécsi személy, bizonyos Christian Fischer (Pecina gazdasági szakértője, aki Pecina idején a Mediaworksben is felügyelőbizottsági tag volt) és Christian Neuherz is felbukkant a Russmedia felügyelőbizottságában, ahol immáron közeli rálátással bírnak a médiavállalat működésére. Mindhármójuknak az a budapesti Csörsz parkban található Horváth és Társai Ügyvédi Iroda lett a kézbesítési megbízottja, mely a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé került Mediaworks lapkiadónak is dolgozik, illetve mely ügyvédi iroda Heinrich Pecina ügyeiben is el szokott járni Magyarországon. További érdekesség, hogy a Russmedia számlát nyitott az MKB Banknál, mely idén június óta fele részben Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőből lett polgármester-médiavállalkozó-nagyvállalkozóhoz köthető, és mely számos olyan médiapiaci ügylethez nyújtott fontos pénzügyi segítséget az elmúlt időszakban mint például az Origo és a TV2 kormány közelébe kerülése. Az MKB felbukkanása most sem véletlen, ugyanis ők hitelezték az MDM-et a Russmedia felvásárlásakor, amit onnan lehet tudni, hogy az MDM-re zálogjogot alapított az MKB Bank a hitel fedezeteként.

Mészáros Lőrinc és cége megszerezte az MKB Bank felét
A pénzintézet amúgy a felcsúti polgármester egyik fő hitelezője.

Egyébként az MDM felügyelőbizottsága sem sokban különbözik a Russmedia fb-jének összetételétől: tagja Pecina, valamint az említett másik két osztrák, Christian Fischer és Christian Neuherz is.

Minden magyar megyei lap a Fidesz közelébe

Heinrich Pecina és bizalmasának, Kálmán Erikának a megjelenése azért lehet érdekes, mivel mostanáig csak közvetett bizonyítékok voltak arra, hogy valójában a Russmediát és lapjait is az az osztrák vásárolhatta meg, akit épp a napokban ítélt a bíróság felfüggesztett 22 hónapos börtönbüntetésre és pénzbírságra, mivel cégén, a Vienna Capital Partnersen (VCP) (a Mediaworks volt anyavállalatán) keresztül bűnsegédként részese volt egy hűtlen kezelési és sikkasztási ügynek egy karintiai bank csődjével összefüggésben. Az MDM-ben és a Russmediában való megjelenése után viszont egy újabb bizonyíték van arra, hogy a Népszabadság hóhérjaként is ismert osztrák bűnsegéd érkezett meg valójában Kelet-Magyarország legnagyobb médiavállalatához.

Heinrich Pecina
Bűnösnek találta a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecinát a bíróság
Hűtlen kezelésért és sikkasztásért ítélték el.

Ez pedig, ismerve Pecina és a Mediaworks történetét, gyakorlatilag egyet jelenthet azzal, hogy a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország is Fidesz-közeli médiummá lesz átformálva, ahogyan a Haon.hu, a Boon.hu és Szon.hu portálok is. Mivel Andy Vajna kormánybiztos eközben a Médiatanács asszisztálásával épp most vásárolja fel a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadóját, a Lapcomot, a Mediaworks lapjait pedig már régen a Fidesz érdekébe igazították, a jövő évi választások előtt már valóban az összes magyarországi megyei újság a Fidesz közelébe kerül, ezzel pedig szinte teljessé válik a kormánypárt, illetve Orbán Viktor korábbi mesterterve azzal kapcsolatban, hogy ha lehet, ne nagyon maradjon olyan médium a magyar médiapiacon, mely a Fidesz ellenében mer szólni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik