Média

Regionális hírportálok is mennek a Népszabadság bezárójához köthető céghez

Heinrich Pecina
Heinrich Pecina

A Russmedia a Haon.hu, a Boon.hu és Szon.hu nevű oldalakat is odaadja a Népszabadságot bezáró és a Mediaworksöt tavaly Mészáros Lőrinc cégének értékesítő Heinrich Pecinával több szálon is összefüggésbe hozható kft.-nek – tudta meg a Kreatív szakportál.

A haon.hu Debrecen és Hajdú-Bihar megye, a szon.hu Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Boon.hu Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye híreit közli.

Balla Zoltán, a Russmedia Digital és a CVOnline.hu ügyvezetője a Kreatív kérdésére elismerte, hogy a felsorolt weboldalakat is eladta a kiadó a Media Development Management Kft.-nek (MDM).

Ennek a mai hírnek első hallásra ellentmondhat, hogy hétfőn a Russmedia még azzal indokolta a hozzá tartozó megyei lapok eladását, hogy a jövőben digitális téren szeretnének fejleszteni. Az ellentmondást azonban feloldja, hogy a Russmedia olyan márkákkal azért marad a magyar és a román piacon mint a CVOnline.hu nevű álláskereső oldal, a Publi24.ro apróhirdetési oldal, illetve a Russmedia Tech nevű szoftverfejlesztő cég, ezekre vonatkozott az, hogy digitális termékekre fognak fókuszálni a jövőben.

Heinrich Pecina
A Népszabadság bezárójához köthető cég megvette a Russmedia lapjait
Ezzel a teljes magyar megyei napilappiac, azaz mind a 18 megyei lap a Fideszhez közeli üzleti körök tulajdonába kerül.

Így kapcsolható Pecinához a Media Development Management

A Russmedia lapjait és ezek szerint a digitális felületeinek megvásárló MDM tulajdonosa egy ciprusi cég, a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited. Az MDM megalapításakor a jogi képviseletet épp az a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda látja el, amely korábban a Mediaworks és Henrich Pecina egyes ügyeit is intézte. Sőt a kft. székhelye is a Csörsz utcában, az ügyvédi iroda címén található. A Media Development Management Kft. 3 millió forint alaptőkével jön létre, ügyvezetője a limassoli Maria Kitromilidou. A ciprusi CPS korábbi neve is árulkodó, mivel az egy idén márciusi névváltásig VCP volt. A VCP pedig Heinrich Pecina központi cégének, a Vienna Capital Partnersnek a rövidítése. A ciprusi CPS már szerepelt a Népszabadság-történetben, a kiadó Mediaworks Zrt. (amely most már a Mészáros Lőrinc-féle Opimus Press Zrt.-é) gazdája a bécsi QDW Beteilingungen GmbH volt, amelyet a vezető magyar közéleti napilap bezárása előtt a limassoli társaság nevére írattak. Az ugyanakkor tisztázatlan, hogy a céglánc másik végén ki az igazi tulajdonos most, Pecina-e még, vagy netán már tovább is adta a ciprusi céget valakinek, aki magyarországi napilap-felvásárlást készít elő. A HVG egyébként úgy tudja, hogy az MDM az MKB Bank hiteléből tudta felvásárolni a Russmedia lapjait.

Egyébként épp ma derült ki, hogy nem csak a Russmedia lapjai váltanak tulajdonost, de immáron Andy Vajna kormánybiztos előtt sincs akadály, hogy a TV2 és a Rádió 1 után újabb médiapiaci fronton erősítsen, és övé legyen a Lapcom-kiadó, mely olyan megyei lapoknak a tulajdonosa mint a Kisalföld, a Délmagyarország és a Bors című bulvárnapilap.

A Russmedia és a Lapcom eladásával a magyarországi megyei, illetve regionális lapok 100 százaléka a Fidesz közelébe kerül, a megyei lapok többségét ugyanis korábban már megvásárolta a Mediaworks, mely nem sokkal később került Heinrich Pecina osztrák cégétől, a VCP-től Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-nagyvállalkozóhoz, Orbán Viktor barátjához. A Nógrád Hírcentrum tulajdonolta Nógrád Megyei Hírlap még tartotta magát egy ideig, de július elején kiderült, az is Mészároshoz és a Mediaworkshöz került.

Andy Vajna megkapta az engedélyt, övé lehet a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország
A kormánybiztos a Médiatanács most megszerzett engedélyével megveheti a Lapcomot.

Szintén ma derült ki, hogy Heinrich Pecina az erdélyi médiapiacra is bevásárolja magát.

Heinrich Pecina
A Népszabadság bezárója már az erdélyi médiapiacra is bevásárolta magát
Henrich Pecina cége már Romániában terjeszkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik