Média

Hatalmas pénzt tol a filmgyártásba az Apple jövőre

A mostanáig főleg okostelefon- és számítógépgyártóként ismert Apple bejelentette, jövőre körülbelül egymilliárd dollárt szán műsorgyártásra – írja az MTI külföldi hírforrásokra hivatkozva.

Az MTI megemlítette a The Wall Street Journal elemzését, mely szerint e bejelentéssel az Apple jelezte: belép a filmiparba, és a hollywodi mozi egyik nagy vetélytársává kíván válni.  Az Apple műsorgyártásra szánt költségvetése fele annak, mint amit a Time Warner cég leányvállalata, a prémium mozicsatornákat működtető HBO tavaly költött tartalomszolgáltatásra. A tervek szerint az Apple egyedül jövőre tíz showműsort gyárt, vagy vásárol majd. Eddie Cue alelnök az HBO Trónok harca című sorozatához hasonló zsánerű, jó minőségű műsorokat ígér, s ehhez várhatóan videóra összpontosító új szolgáltatást is indít.

A tartalomgyártást két hollywoodi veterán, a Sonytól elcsábított Jamie Erlicht és Zack Van Amburg irányítja majd. A két szakember júniusban csatlakozott az Apple Los Angeles-i irodájához, ahol az Apple zenei részlegétől vették át a műsorgyártással és -vásárlással kapcsolatos feladatokat. Sajtóhírek szerint már tárgyalnak Hollywood ismert színészeivel leendő forgatásokról.

Elfeledve - Absentia
Saját gyártású sorozattal és premierekkel készül az AXN őszre
A Sony saját gyártású műsora, az Elfeledve mellett a Quantico és A nagy fogás mellett leadják az NCIS: New Orleans harmadik, valamint a Született detektívek hetedik évadát, és indul a Blöff című amerikai – angol vígjátéksorozat is.

Az Apple-nek már van videó-üzletága: a digitális zenei és videóanyagok lejátszására alkalmas iTunes médialejátszó. Ez tavaly több mint 4 milliárd dolláros bevételt hozott a cégnek, ám a bevétel a Netflix és az Amazon streaming tartalomszolgáltatásainak bővülésével párhuzamosan folyamatosan csökken.

Az internetes streaming szolgáltatások térhódítása lassan teljesen véget vet a Blu-ray- és a DVD-kölcsönzéseknek. Az Amazon például éppen a napokban zárta be egyik európai kölcsönző-szolgáltatását, a Lovefilmet.

amazon
Bezárja filmkölcsönzőjét az Amazon
Úgy tűnik, az internetes streaming kivégezte a Blu-ray és DVD kölcsönzést.

A streaming szolgáltatások – mint a Netflix vagy a Hulu – sikere pedig egyre több céget indít arra, hogy ezen a piacon is kipróbálja magát. A Walt Disney nemrégiben jelentette be: mozifilmjeit kivonja a Netflixről és saját streaming szolgáltatást indít.

David Letterman amerikai televíziós műsorvezető és producer részt vesz a Kennedy Központ Előadóművészi Díjainak kitüntetettjei tiszteletére tartott fogadáson a washingtoni Fehér Házban 2012. december 2-án. A művészek az amerikai kultúra gazdagításáért nyerték el a kitüntetést. (MTI/EPA/Pool/Brendan Hoffman)
A Netflixen tér vissza a világhírű tévés showman
David Letterman, az amerikai televíziózás ikonikus alakja a Netflixen lesz látható. A Netflix egyébként még egy fontos bejelentést tett: végrehajtja első felvásárlását.
A Disney faképnél hagyta a Netflixet
Miki egérék saját streamszolgáltatásra gyúrnak, amely a Star Warst is furcsán érintheti. Nyilván a pénzről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik