Média
bbc

Hatalmas összegeket kapott néhány BBC-s

24.hu
24.hu

2017. 07. 19. 16:47

Egy új előírás alapján most először éves jelentésben adatokat kellett szolgáltatnia legmagasabb jövedelmű, évi 150 ezer fontnál (52 millió forintnál) többet kereső munkatársainak javadalmazásáról a brit közmédiának, azaz a BBC-nek. A 96 nevet tartalmazó listán 62 férfinév szerepel, vagyis a legjobban fizetett állománynak csaknem a kétharmada férfi.

A legtöbbet Chris Evans műsorvezető kereste tavaly. Evans – aki egy ideig a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsorát, a Top Geart is vezette a verekedésbe keveredett Jeremy Clarkson menesztése után – a BBC sávos beszámolási módszertana alapján a 2,2-2,249 millió fontos fizetési kategóriában volt a 2016-2017-es pénzügyi évben, vagyis éves jövedelme megközelítette a 800 millió forintot.

Az MTI beszámolója alapján a második helyre Gary Lineker, az angol labdarúgás egykori és a BBC futballműsorainak jelenlegi sztárja került: ő tavaly az 1,75-1,799 millió fontos éves jövedelmi sávban volt. A BBC legjobban fizetett női sztárja, Claudia Winkleman műsorvezető ugyanakkor a 450-500 ezer fontos jövedelmi kategóriában szerepel a szerdán ismertetett listán, vagyis tavalyi javadalmazása nem egészen az ötöde volt Chris Evans fizetésének.

A listán szereplők közül 25 férfi és csak kilenc nő keresett 250 ezer fontnál többet tavaly.

Lord Hall, a BBC vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója alapján kijelentette: a nemek és az etnikai kisebbségek közötti egyenlőség érvényesítésében a BBC a brit média egésze előtt jár, sőt ebből a szempontból megelőzi a brit köztisztviselői kart is. Hall szerint azonban a cég tudja, hogy sok a további tennivaló ebben a kérdésben, és egyelőre “nem tart ott e probléma rendezésében, ahol szeretne”, de a többi médiatársaságnál gyorsabban halad a megoldás felé.

A BBC csaknem négymilliárd font éves előfizetési díjból, valamint világszerte rendkívül népszerű drámai és dokumentumprogramjainak értékesítéséből tartja fenn magát. Az évi 147 fontos (51 ezer forintos) előfizetési díjat a jelenlegi törvényi meghatározás szerint minden olyan brit háztartásnak fizetnie kell, amelyben bármely eszközzel – televízión, számítógépen, mobiltelefonon – nézhetők és rögzíthetők a televíziós adások.

Budapest, 2010. június 24.
Bödőcs Tibor, a stand-up műfaj fiatal tehetsége (b) átveszi a hazai humoristák elismerésére alapított Karinthy-gyűrűt Such Györgytől, a Magyar Rádió elnökétől.
MTI Fotó: Kovács Attila
Negyedmilliárdos sikerdíj vár a közrádió volt elnökére, a parlament főigazgatójára
274 millió forintot tartalékolt Such György megbízási díja címen a közmédia. Egy pert már megnyert a volt rádióelnök, a fizetendő összegről szóló eljárás még tart.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.