Média

A TV2 világcéget okol a reklámtortás balhé miatt

A világ legnagyobb könyvvizsgáló cégére, az EY-ra és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületére mutogat a TV2 a reklámtortás balhé miatt.

Tegnap, az Evolution 2017 szakmai konferencián hirdették volna ki, mekkora volt a hazai televíziós iparág reklámbevétele, illetve hogyan alakultak a tévés reklámpiac magyar államtól származó kereskedelmi bevételei. A rendezvény előtt a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a hazánkban jelenlévő tévétársaságokat reprezentáló Magyarországi Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) be is harangozta, hogy közzéteszik a számokat.

Azonban a TV2 nem szolgáltatott adatokat a MEME tagsága által megszavazott módon. Így viszont a MEME által minden évben az adatok összesítésével megbízott könyvvizsgáló cég, az EY (a volt Ernst&Young) nem tudta összeadni a számokat a többi piaci szereplő által szolgáltatott számsorokkal, és emiatt nem hirdették ki a teljes tévépiac adatait sem. Csupán egyes részterületek, például a sajtó, a mozi, az online, a közterületi piac számait tették közzé.

Cikkünket a TV2 tegnap még valótlannak titulálta egy közleményben, amelyben azt állították, szolgáltattak adatokat. Igaz, az is kiderült a reakciójukból, hogy valójában a tavalyi metodika szerint adták le az adatokat. Márpedig a MEME tagsága csak az idei évtől kért volna adatokat az állami reklámbevételekről.

Ilyen előzmények után megkérdeztük a TV2 sajtóosztályát, hogy miért csak a tavalyi módszer alapján szolgáltattak adatokat, és miért nem adták át a MEME által az adatok összesítésével megbízott EY-nak a számokat. Az állami reklámhirdetéseket vásárló Nemzeti Kommunikációs Hivatalnál (NKH) pedig közérdekű adatigényléssel éltünk, hogy kiderülhessen, mennyi pénzt hagyott ott a TV2-nél, illetve más médiumoknál az NKH. A TV2 válasza mostanra érkezett meg.

Ebben azt állítják, hogy az “állítólagos új metodikát” nem ismerhették meg, sőt az adatszolgáltatásra meghatározott határidő lejártáig a TV2 kérése ellenére sem a MEME, sem az EY nem adott nekik tájékoztatást a részletekről. Sőt a TV2 a válaszában azt feltételezte, hogy a szervezet többi tagját sem tájékoztatták. Pedig állítólag a TV2 tájékoztatást kért a MEME-től.

Szóval az egészről nem is Andy Vajnáék tehetnek, hanem a MEME és az EY – legalábbis a tőlük kapott válasznak ez a lényege.

Közben a Világgazdaság arról ír, hogy a TV2 a kilépését fontolgatja a MEME-ből. Ezzel megszűnhet a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete.

A fentiek miatt újra megkeressük a TV2 által megvádolt MEME-t, valamint az EY-t. Amint válaszolnak, arról beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az EY részéről azt jelezték, nem kívánnak élni a nyilatkozat lehetőségével.

Kiemelt kép: a TV2 vezérlője
Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik