Média

Bojkott Simicska közéleti rádiójával szemben

Lánchíd Rádió (Lánchíd Rádió)
Lánchíd Rádió (Lánchíd Rádió)
A Simicska Lajos tulajdonában lévő, 92 ezres hallgatói táborral rendelkező Lánchíd Rádió közleményben tiltakozik az őket érintő állítólagos folyamatos bojkott és munkavégzésük akadályozása miatt.

Tiltakozás cenzúra miatt

–  ezzel a tárggyal tett közzé közleményt a Class FM-et és a Metropolt az idei évben már elveszítő Simicska Lajos megmaradt médiaportfóliójához tartozó Lánchíd Rádió a honlapján, ahol azt írják, hogy a Lánchíd Rádió teljes vezetősége és szerkesztői tiltakoznak az ellen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) állítólag tiltólistára tette a műsoraikból érkező megkereséseket. Tiltakozásukat fejezik ki továbbá amiatt, hogy

a kultúrához való hozzáférés, az információátadás joga a médiacsatározás színterévé vált.

A közleményben azt állítja a rádió, hogy a közpénzből működtetett, az Emmi fenntartása alá tartozó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak rádióban, munkatársaik nem készíthetnek riportot a meghirdetett kulturális programokon sem a résztvevőkkel, sem az intézményben dolgozó szakemberekkel. Állításuk szerint a közelmúltban arra is volt példa, hogy egy előre egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, hogy most érkezett meg a felvétel megtiltását tartalmazó e-mail a minisztérium sajtóosztályától.

A Lánchíd Rádió műsoraiban mindig is kiemelt szerepet kapott az ország kulturális életének, sokszínűségének, kulturális eseményeinek politikától független bemutatása. Számunkra kifejezetten megdöbbentő, hogy a folyamatos bojkottot az adventi időszakra időzítették. Értetlenül állunk az előtt, hogy hallgatóinkat megfosztják azoktól az információktól, amelyekhez rádiónkon keresztül juthattak a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepéhez, a karácsonyhoz kapcsolódó kulturális események, programok kapcsán.

Azt is írják továbbá, hogy a közművelődés javára létrehozott, közpénzből működő, állami fenntartású intézmények egyes eseményein a Lánchíd Rádió munkatársa nem vehettek részt, és nem készíthettek riportokat, amivel a kulturális műsoraikat megpróbálják ellehetetleníteni. Ezt a Simicska-féle rádió vezetősége és munkatársai jogsértőnek tartják, ezért arra kérik Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, hogy vizsgálja ki az Emmi gyakorlatát.

Hatósághoz fordulnak

Közleményükben “nemzetünk kulturális vezetését” is felszólítják, legyenek méltók gróf Széchenyi Ferenc szellemiségéhez és hagyatékához, vagyis ahhoz a gondolathoz, amit 1802-ben fogalmazott meg: „…édes hazámnak és a közösségnek használatára és javára mindörökre és visszavonhatatlanul adományozom és átruházom.”

A tiltakozást a sajtón kívül a parlamenti pártokhoz és jogorvoslat céljából az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is eljuttatják.

Nem ez az első probléma Simicska médiaportfóliójával

Egyébként nem ez az első eset, hogy a Simicska tulajdonában lévő rádió pozícióit megpróbálják kikezdeni: idén januárban például az akkoriban induló kormánypárti Karc FM a Lánchíd Rádiótól igyekezett elcsábítani a munkatársi gárdát, ami néhány fő esetében egyébként sikerrel is járt. (A Lánchíd Rádiót a legutóbbi hallgatottságmérés alapján egy átlagos napon 92 ezren hallgatták, míg az ugyancsak Simicskához köthető Music FM kereskedelmi rádió közönsége közel 700 ezres volt.) 

Amúgy Simicska más médiái is gyengülőben vannak, a HírTV például napokon belül eltűnik a szigethalmi PR-Telecom csatornakínálatából. Egy időre a Magyar Nemzet pedig kikerült az Aldi áruházaiból, a megszokott polchelyre a kormánypárti Magyar Idők került. Mindez nem sokkal azután volt, hogy az Országgyűlés, illetve a különböző kormányhivatalok is elkezdték lemondani a Nemzetet.  Idén májusban pedig úgy próbált elébe menni az üzletember a Class FM várható frekvenciavesztésének, hogy eladta a rádiót működtető Advenio Zrt.-t a néhai Sláger Rádió tulajdonosának.  A rádió ennek ellenére sem kerülhette el sorsát: elveszítette országos kereskedelmi rádiós frekvenciaengedélyét, és végül november közepén az FM hullámsávon elnémult. A sokáig piacvezetőnek számító, 2,5 milliós hallgatói táborral rendelkező Class jelenleg webrádióként működik.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik