Média

Kiderült, mennyivel lesz drágább tévét nézni

Mintegy háromszáz forinttal kérnek többet a kábelszolgáltatók az előfizetőktől amiatt, hogy díjat kell fizetniük a TV2 és az RTL Klub műsoraiért - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A két kereskedelmi csatorna a legtöbb kábelszolgáltatóval megállapodott arról, hogy mennyit fizessenek a műsoraik terjesztéséért. Egy idei kormányrendelet tette lehetővé egyes, korábban szabadon fogható és ingyenesen sugározható tévécsatornák számára, hogy július 1-jétől programdíjat szedjenek a műsorszolgáltatóktól.

Azt pontosan nem tudni, mennyit szedhetnek be a tévés műsorkészítők a műsorterjesztőktől, így az sem világos, hogy a kábelszolgáltatók mennyit nyeltek le a költségekből, és mennyit hárítottak át a fogyasztókra. (A 24.hu korábban elvégzett egy gyors becslést, ami alapján legalább nettó 5 milliárd Ft plusz bevételről lehet szó tévétársaságonként évente, de ez akár több is lehet.)

Annyi azonban már látszik, hogy szinte minden nagy szolgáltatónál körülbelül 300 forinttal emelkednek a tarifák.

A lap azt is írja, hogy a fogyasztóknál eddig nem verte ki a biztosítékot a pár száz forintos áremelés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ügyfélszolgálatához eddig egy tucat e-mail és ugyanennyi telefonos panasz érkezett, ezekben a díjat és annak mértékét kifogásolták.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján az előfizetői szerződést a szolgáltató egyoldalúan is módosíthatja, ha azt jogszabályváltozás indokolja. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik