Média

TV2: 20 milliárd; Class FM: 3,5 milliárd Ft

Andy Vajna
Andy Vajna
A Forbes közzétette az elmúlt időszak nagy felvásárlásainak TOP-listáját. Becslésükből kiderült, mennyiért vehette meg Andy Vajna a veszteséges TV2-t, és az is, hogy Simicska Lajos mennyit kaphatott a Class FM-et működtető cégért.

Több médiavállalat is bekerült a Forbes magazin magyarországi kiadásának októberi számában megjelenő, az elmúlt időszak legnagyobb felvásárlásait tartalmazó rangsorba.

Ustream: 36,4 milliárd

A Forbes úgy becsüli, hogy a magyar alapítású Ustream online streaming cégért 36,4 milliárd forintot fizethetett az IBM idén januárban. Ezzel a Ustream a top-lista első helyét tudta megszerezni.

Waberer’s: 32,4 milliárd

A második helyre a magazin Waberer György exitjét tette, aki a lap becslése szerint 32,4 milliárd forintért adta el a Waberer’s fuvarozócéget a Mid Europa Partnersnek idén nyáron.

19,6 milliárd a TV2-ért

A rangsorban ugyancsak dobogós lett a TV2 Csoport eladása, amelyért a Forbes számításai alapján a volt két tulajdonos, Yvonne Dederick és Simon Zsolt körülbelül 19,6 milliárdért válhatott meg, vagyis ennyit kellett kifizetnie Andy Vajna kormánybiztos cégének, az MBC-nek (Magyar Broadcasting Co.). Ismert: Andy Vajna állami hitelt is felhasználva tudta megvásárolni a tévétársaságot.

A lap egyébként úgy tudja, hogy a TV2 tulajdonosváltása kapcsán még most is tart a pereskedés, hiszen Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly is bejelentette, hogy ők is opciós joggal rendelkeztek a TV2-re, amit meg is próbáltak érvényesíteni, keresztbe téve ezzel a kormánybiztosnak, akit nem tartanak jogos tulajdonosának a médiavállalatnak. (Az ügy előzménye, hogy Dederick és Simon úgy tudta megvenni a TV2-t a német tulajdonostól, a ProSieben.Sat1-től, hogy az ügyletben segítséget nyújtottak Simicskáék, akik ezért cserébe kapták az opciós jogot.)

A TV2 amúgy még most is súlyosan veszteséges, ráadásul a különböző – többek között állami – hitelek miatt nagy mértékben el is adósodott a cég.

Class FM: 3,5 milliárd

Simicska egyébként egy másik toplistás helyezett kapcsán is előkerül. Hogy előre meneküljön, idén májusban megvált a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-től, amelyet a Sláger Rádió Zrt. vett meg.  A lap szerint az új tulajdonos 3,5 milliárd forintot csengethetett ki a cégért, amelynek a jövője egyébként most még meglehetősen bizonytalan, hiszen az NMHH nem kívánja meghosszabbítja a frekvenciaszerződésüket, az új frekvenciapályázatot pedig még nem írta ki, így november közepén a rádió nagy eséllyel elnémul, még ha esetleg csak néhány hónapra is. (A Class FM vezérigazgatójával épp a napokban közöltünk interjút, ami elérhető itt.)

A toplistára egyébként tizedik helyre bekerült a Szállás.hu is, amelyet az OTP és a Portfolion vett meg a Central Médiacsoporttól tavaly októberben. A Forbes úgy becsüli, hogy 2 milliárd forint lehetett a vételár.

A teljes toplista az üzleti magazin ma megjelent számában olvasható.

(A 24.hu kiadója a Central Digitális Média Kft., mely tulajdonosi átfedésben van a hírben említett Central Médiacsoporttal.)

(Kiemelt kép: Andy Vajna, a TV2 tulajdonosa. Fotó: MTI)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik