Gazdaság

Eladja a Centrál Médiacsoport a Szállás.hu-t

Új tulajdonosi háttérrel erősíti nemzetközi terjeszkedését a 2014-ben Közép-Kelet-Európa egyik leggyorsabban fejlődő cége, a Szallas.hu Kft.

Az OTP Bank és a PortfoLion Regionális Magántőke Alap megvásárolja a Szallas.hu Kft. 100%-os tulajdonrészét a lapunkat is kiadó Central Médiacsoporttól, és a két alapító tagtól Varga Zoltántól, és Dorcsinecz Józseftől. A tranzakcióval a PortfoLion Regionális Magántőke Alap 70%-os míg az OTP Bank 30%-os tulajdonrészt szerez a vállalkozásban. A tranzakciót az eladók oldaláról az EY Tranzakciós Tanácsadói csapata vezényelte le.

A Szallas.hu Kft. piacvezető online szállásközvetítéssel foglalkozó társaság, amely a magánszemélyek számára online szállásfoglalást biztosító szallas.hu portállal 2014-re közel 10 milliárdos forgalmat ért el. További két sikeres terméke a szallasguru.hu, amely kedvezményes utazási ajánlatokat kínál, valamint a konferneciahotelek.hu, amely a vállalati rendezvényeket és utazásokat segíti.

A cég zászlóshajója a szallas.hu, amely Magyarország mellett a régió számos országában nyújt online szállásfoglalási szolgáltatást. A külföldi országok közül Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovákia a legmeghatározóbb piaca a vállalatnak.

A társaság célja továbbra is a Szallas.hu Kft. belföldi vezető pozíciójának megerősítése, a jelenlét fokozása a meglévő külföldi piacokon, valamint az intenzív lengyelországi terjeszkedés, az ottani belföldi turizmusra koncentrálva. További célunk, hogy ügyfeleink számára a korábban már megszokott szolgáltatási színvonalat még magasabbra tudjuk emelni – jelentette ki Szigetvári József a Szallas.hu Kft Ügyvezetője.

Az OTP Csoport stratégiáján belül kiemelkedő szerepe van a digitális szolgáltatási paletta bővítése mellett a csoporttagok közötti szinergiák minél teljesebb kihasználásának. A mostani tranzakció ilyen szempontból logikus lépésnek számít, hiszen az új tag kiválóan kiegészíti a főként céges utazásokra fókuszáló OTP Travel portfolióját, az applikáció fejlesztéssel foglalkozó OTP Mobil esetében pedig a Szallas.hu Kft. online fizetésének webes és kliensoldali integrációja – bankkártya, SZÉP-kártya – során léphet fel szinergiahatás – mondta el Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese az aláírás kapcsán.

A Szallas.hu tökéletesen illeszkedik a PortfoLion Regionális Magántőke Alap (korábbi nevén Fordulat Tőkealap) megújult befektetési politikájához, hiszen egy érett, innovatív cég kiemelkedő növekedési potenciállal. 5 év alatt meghatározó, stabil szereplővé vált Magyarországon és megkezdte nemzetközi terjeszkedését a környező országokban.

Az Alap célja, hogy a hazai sikertörténetből regionális sikertörténet váljon. Ehhez véleményünk szerint, minden feltétel adott. A cég professzionális menedzsmenttel rendelkezik, a lengyel piacon optimális belépési pont mutatkozik, a tulajdonosváltással pedig nagyobb tér nyílik a vállalat fejlődése számára. A folyamatos fejlődésre további biztosítékot jelent Szigetvári József személye, aki a jövőben is a cég ügyvezetőjeként folytatja az eddigi sikeres építkezést – tette hozzá Molnár András, a PortfoLion vezérigazgatója.

Magyarországon a turizmust 2010 óta folyamatos növekedés jellemzi, 2014-re a hazai kereskedelmi szállásdíj bevétele elérte a 189 Milliárd Ft-ot A belföldről érkező foglalás éves növekedési üteme 2010-2014 között évi 9% CAGR (Compounded Annual Growth Rate), mely meghaladja a GDP növekedési ütemét. A belföldi turizmus kiemelkedő növekedéséhez a Szépkártya 2011-es bevezetése és terjedése is hozzájárul, mely kiemelten a hazai turizmus fellendítésére irányult. A menedzsment becslése alapján a magyarországi turizmus éves növekedési üteme a következő 3 évben is meghaladja az 5%-os mértéket.

Továbbá az is elmondható, hogy az online turisztikai piac arányának növekedése a szállásfoglalásokon belül globális tendencia. „Nagy-Britanniában a belföldi foglalások 78%-a, Hollandiában a 67%-a online történik, míg Magyarországon ez a szám mindössze 45-48%. A jelenleg alacsonynak tekinthető arány növekedése prognosztizálható a következő években, mely a várakozásunk szerint 2017-re elérheti a közel 50%-ot„ – egészítette ki Szigetvári József a Szallas.hu Kft ügyvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik