Média

Véglegesítették a Class FM által használt országos frekvencia pályázati anyagát

Elfogadta és honlapján közzétette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az idén novemberben lejáró országos kereskedelmi rádiós jogosultság pályázati felhívásának tervezetét, amely szerint az adóhálózat négy adóval bővül majd.

Egyetlen észrevétel sem érkezett az augusztus 10. és 24. között hirdetményben közzétett, az országos kereskedelmi rádiós pályázathoz kapcsolódó frekvenciaterv tervezetére, így változtatás nélkül, véglegesként fogadta el a Médiatanács a dokumentumot – közölte a grémium szerdán délután.

A tervezet szerint így 18 adóra bővül majd az országos kereskedelmi rádiós adóhálózat. Új adóként szerepel a hálózatban majd a Fehérgyarmat 102,8 MHz, a Gerecse 100,0 MHz, a Szentes 95,7 MHz és a Vasvár 101,2 MHz frekvencia.

A hét évvel ezelőtti pályázat frekvenciatervéhez képest új, modern frekvenciagazdálkodási módszerekkel a domborzati viszonyokat jobban figyelembe vevő, sztereó lakossági ellátottság 69,3 százalékos lesz, így a nyertes pályázó műsora jelentősen nagyobb hallgatósághoz juthat majd el, mint eddig – tette hozzá a Médiatanács, amely korábban arra hivatkozva nem hosszabbította meg a Class FM lejáró koncessziós szerződését, hogy fejleszteni kívánja a rádióhálózatot.

Még hónapok, mire döntés lesz a frekvenciáról

Az országos kereskedelmi pályázati felhívás tervezetének elfogadott szövege is megismerhető és véleményezhető, amelyre szűk négy hét áll rendelkezésre, a dokumentum a Médiatanács honlapján is olvasható. A pályázati felhívás tervezetében szerepel a médiaszolgáltatásért fizetendő éves bruttó alapdíj összege is, amely összeg alatt a médiaszolgáltatási jogosultság nem nyerhető el. Az alapdíj öt százalékának megfelelő összeget minden pályázónak pályázati díjként be kell fizetnie.

Nyilvános meghallgatás lesz

Az NMHH Hivatala szervezésében október 5-én nyilvános meghallgatás keretében bárki személyesen is tehet észrevételt, vagy tehet fel kérdést a dokumentummal kapcsolatban. A beérkezett vélemények feldolgozása után a Médiatanács 45 napon belül dönt a végleges pályázati kiírás közzétételéről, a pályázati ajánlatok benyújtására pedig legalább hatvan nap áll majd rendelkezésre. (Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a Class FM frekvenciaszerződésének november 19-i lejáratáig biztosan nem születik döntés a rádió által használt hullámsáv leendő felhasználójáról, a Class pedig elnémul.)

Támogatás helyi, körzeti tévéműsoroknak

Az ülésen döntöttek arról is, hogy összesen 105,7 millió forint támogatást nyer el 23 helyi, körzeti tévé a rendszeresen jelentkező televíziós műsorok gyártásának finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program idei pályázatának második fordulójában. A hírműsor kategóriában hét eredményes jelentkező volt: a debreceni, hódmezővásárhelyi, kalocsai, kecskeméti, miskolci, makói és zalaegerszegi televízió. A kulturális műsorok kategóriájában szintén hét pályázatot támogattak: az egri, kaposvári, mezőtúri, miskolci, pécsi, szentendrei és a Zemplén televíziót. Közéleti magazin kategóriában kilenc televízió pályázott sikerrel: a budapesti Centrum, a komlói Baranya, a derecskei KÉK-KÁLLÓ, a mórahalmi MÓRA-NET és a szegedi-makói TiszapART Televízió, valamint a mohácsi, a kiskőrösi és a szentgáli tévék.

Az idei pályázat következő fordulójára október 6-ig lehet jelentkezni az elektronikus pályázati rendszeren keresztül.

Kezdhet készülni a Friss FM

A Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós pályázat nyertese az egyedüli jelentkező FRISS MÉDIA Kft., amely Friss FM néven, közösségi jelleggel tervezi működtetni szolgáltatását. A Hajdúböszörmény 98,9 MHz helyi rádiós pályázaton benyújtott mindegyik ajánlat alaki érvénytelensége miatt a Médiatanács a pályázat eredménytelenségét állapította meg, és egyúttal felkérte az NMHH Hivatalát új pályázat előkészítésére. A Sárvár 96,5 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására indított pályázati eljárásban az alaki vizsgálat után a Médiatanács hiánypótlásra szólítja fel a pályázót.

A Médiatanács 11 médiaszolgáltatót figyelmeztetett, 38 médiaszolgáltatóra pedig bírságot szabott ki az idei első öt hónapra vonatkozó, zenei és műsorkvótákkal kapcsolatos törvényi kvótakötelezettségeik hiányos teljesítése vagy teljes elmaradása miatt. Arról, hogy ezúttal mely médiaszolgáltatókat bírságolták meg, nem szól a Médiatanács tájékoztatása.

Az országos kereskedelmi rádiózásra vonatkozó médiaszolgáltatási jogosultság pályázatának menetrendje

– Augusztus 1-jén az NMHH Médiatanácsa új pályázati terv kidolgozására kérte fel az NMHH Hivatalát, miután nem adott helyt a Class FM médiaszolgáltatója kérelmének az idén november 19-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultság megújítására. A kérelemről a Médiatanácsnak a törvényi előírások alapján (Mttv. 48. §. (5)) a jogosultság lejárata előtti két-négy hónap közötti időszakban kellett döntenie.

– Augusztus 2-án az NMHH megjelentette azt a hirdetményt, amelyben szerepelt a frekvenciaterv közzétételének időpontja és helye. Ezt a törvényi előírásoknak megfelelően (Mttv. 49. §. (5)) a közzététel előtt legalább egy héttel meg kell tenni.

– Augusztus 10. és 24. között a jogosultság alapját jelentő frekvenciaterv a törvényi előírásoknak megfelelően (Mttv. 49. §. (5)) legalább 15 napig nyilvános volt.

– Augusztus 29-ig, a frekvenciaterv közzétételének lezárása után még öt napig észrevételeket lehetett tenni (Mttv. 49. §. (5)). Észrevétel nem érkezett az NMHH-hoz. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a pályázati felhívás tervezetének kidolgozása.

– Szeptember 13-án az NMHH Médiatanácsa elfogadta a közzétett frekvenciatervet és a pályázati felhívástervezetét (a frekvenciaterv közzétételének utolsó napjától, augusztus 24-től számított 45 napon belül – Mttv. 49. §. (6)).

-Október 5-re tervezik a pályázati felhívás tervezetével kapcsolatos nyilvános közmeghallgatást, amelyet a törvényi előírások értelmében (Mttv. 50. §. (2)) a közzétételétől számított legkevesebb húsz napon túl, legkésőbb harminc napon belül kell megtartania az NMHH Hivatalának. Ez tehát a 21. napra várható. A meghallgatáson bárki szóban vagy írásban, illetve a meghallgatás utáni öt napon belül írásban észrevételt tehet a tervezettel kapcsolatban (Mttv. 50. §. (4)).

– A Médiatanács a törvényi előírások szerint ((Mttv. 50. §. (6)) a beérkezett észrevételek és a nyilvános meghallgatáson elhangzott javaslatok lehetőség szerinti figyelembevételével a meghallgatást követő negyvenöt napon belül dönt a pályázati felhívás véglegesítéséről; a Médiatanács, illetve az NMHH Hivatala törekszik arra, hogy a pályázati eljárást minél rövidebb idő alatt folytassa le. A javaslatok feldolgozásának és a végleges szöveg kidolgozásának időtartama a beérkezett észrevételek mennyiségétől és bonyolultságától függ.

– A végleges pályázati felhívás közzététele után legalább 60 napot kell biztosítani pályázati ajánlatok benyújtására (Mttv. 52. §. (5)), ezután dönthet a Médiatanács először a pályázati ajánlatok alaki, majd tartalmi érvényességéről, majd a pályázat eredményéről.

(forrás: NMHH Médiatanács)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.