Média

Ezek a sportok voltak a legnézettebbek a magyarok körében

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 08. 23. 10:46

Az olimpia lezárultával összesítette az MTVA, mely sportközvetítések voltak a legnépszerűbbek a nézettségi adatok alapján a magyarok körében.
Korábban a témában:

Az olimpia 16 napján összesen 11 sportesemény nézettsége haladta meg a 600 ezer főt és további 31 esemény nézettsége volt 500-600 ezer között. A közmédia sportcsatornáján az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő (ATS) a riói olimpia 16 versenynapja alatt 114 percre növekedett – derül ki az MTVA keddi összesített adatközléséből.

A legnézettebb sportesemények természetesen a magyar éremesélyesek versenyszámai voltak. Az úszás előfutamok, kajak-kenu előfutamok magyar idő szerint kora délután zajlottak, a döntők egy része azonban éjszaka és a hajnali órákban kezdődött. Az előfutamok ezért sokszor nézettebbek voltak maguknál a döntőknél. Az idei olimpia eseményeit az M4 Sport és az M5 is közvetítette, a közvetítések és az ismétlések összesen 707 órányi (több mint 29 napnyi) műsoridőt tettek ki a két csatornán (az M4 Sporton már augusztus 3. és augusztus 5. között sugároztunk olimpiai labdarúgó csoportmérkőzéseket, ezeket is beszámítottuk a fenti adásidőbe).

A legnézettebb, a férfi 4x100m gyorsúszás váltó előfutama volt 684 ezer fővel. A női kajak négyes 500m döntő 674 ezer fővel, a női 4x200m gyorsúszás váltó előfutama 646 ezer fővel, a női párbajtőr egyéni elődöntő 644 ezer fővel és a női 200m hát elődöntő 643 ezer fővel jutott 600 ezer néző fölé. Ez volt az öt legnézettebb sportesemény az M4 Sport csatornán az olimpia alatt. Az új M5 csatornán az olimpiai események közül kiemelkedett a férfi 100 m pillangóúszás előfutama 248 ezer fővel, további 16 volt 100-200 ezer között.

A megnyitóünnepséget, mely az időeltolódás miatt augusztus 6-ára csúszott, éjjel egy órától élőben 99 ezren nézték, majd másnap reggel 9 órától az ismétlést 258 ezren követték az M4 Sport csatornán és egy órával később 43 ezren az M5 csatornán – közölte az MTVA a Nielsen Közönségmérés adatai alapján.

Megsínylették a döntők az éjszakai időpontot

Az idei olimpián a döntők egy része is az éjszakai órákra került, így ezek nézettsége nem hasonlítható az előző Londonban rendezett olimpiához, amikor a nagy érdeklődésre számot tartó események, döntők nagyrészt főműsoridőre estek. Az olimpia alatt jelentősen növekedtek az M4 Sport nézettségi eredményei. A csatornán az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő 171 százalékkal bővült. A nagy érdeklődésnek és a magas nézőszámoknak köszönhetően az olimpia alatti teljes időszakra vonatkozóan az M4 Sport közönségaránya 11,9 százalékra nőtt teljes napra, főműsoridőben pedig 10,3 százalékos részesedést ért el az adó (a teljes, 4 évnél idősebb lakosság körében).

Az M5 mindkét napszakot tekintve (teljes nap és főműsoridő) 1,9 százalékos közönségrészesedést ért el.

Az RTL főműsoridőben előzte az M4-et

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei, mint például az úszás előfutamok, kajak-kenu előfutamok magyar idő szerint kora délután zajlottak, míg a döntők egy része éjszaka és a hajnali órákban. Ezért érdemes a napszakokat külön is megvizsgálni. Így nézve azt látjuk, hogy az RTL Klub tudta az M4-et megelőzni főműsoridőben, a többi sávban az M4 Sport volt az első.

Az olimpia alatt a kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 éves korcsoportban is jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok, mivel a kereskedelmi adók közönségének jelentős része az M4 Sport adóra vándorolt. Az M4 Sport közönségaránya az olimpia idején a 18-49 évesek körében a korábbi érték többszörösére, 12,8 százalékra nőtt. A fiatal felnőtt férfiak körében még ennél is jelentősebb volt az M4 Sport előnye, teljes napra 14,4 százalékos részesedést ért el az adó.

A közmédia egyébként augusztus 22. és szeptember 7. között a teljes olimpiát megismétli az M5-ön, immár időeltolódás nélkül.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.