Média
BBC Scotland HQ

Kénytelen összehúzni magát a BBC

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 02. 16. 13:11

Jelentős költségtakarékossági intézkedésekre kényszerül a brit közmédia, amely emiatt a csatornakínálatának átalakítására is rákényszerül.
Korábban a témában:

A csökkenő előfizetési díjak és a növekvő licencdíjak miatt a BBC-nek 550 millió fontot (219 milliárd forintnak megfelelő összeget) kell megtakarítania. Emiatt a BBC kénytelen lesz átalakítani a több mint egy évtizede fennálló rádiós és tévés csatornakínálatát, valamint csökkenteni a vezetői szintek számát.

Felmerült például, hogy a BBC Three-t (BBC 3), amelynek hagyományos sugárzása épp a napokban szűnt meg és már csak online érhető el, összevonják a Radio 1-el, hogy így hozzanak létre egy fiatalokat megcélzó részleget. De több más változtatáson is gondolkodnak, hogy így csökkentsék a költségeket, valamint igazodjanak a megváltozó médiafogyasztási szokásokhoz – írja a Guardian.

A BBC-s változások emellett érinthetik a BBC Studios produkciós ágat is, mivel a BBC rákényszerülhet, hogy a jövőben egyre inkább külső feleket, megrendelőket is kiszolgáljon.

A BBC részéről hivatalosan egyébként egyelőre csak annyit mondanak ezekkel a változásokkal kapcsolatban, hogy jelenleg vizsgálják a különböző átalakítási opciókat a BBC struktúráját illetően, majd hozzáteszik, hogy még nem született döntés ezzel kapcsolatban. A szóvivő azt mondta a Guardiannek, hogy a BBC jelenleg keresi azt az új struktúrát, amely jobban megfelel a digitális világnak.

“Nagyon sok spekuláció is született a jövőnkkel kapcsolatban, de amikor lesz valami bejelenteni valónk, akkor azt meg fogjuk tenni”

– próbálta hárítani az érdeklődést a brit közmédia sajtófőnöke.

A BBC egyébként már csak azért is kénytelen lesz újragondolni stratégiáját, mert nemrégiben 15 év után először ütötték ki a nyeregből a kereskedelmi csatornák. Ráadásul a BBC működési költségeit az Egyesült Királyságban úgy finanszírozzák, hogy a brit háztartások, cégek szervezetek hozzájárulást fizetnek, ha a közmédia vételére alkalmas televíziókészülékkel rendelkeznek. Márpedig az internet miatt egyre kevesebb tévéjük van a briteknek, ami rosszul érinti a BBC bevételeit. (Az Egyesült Királyságban lévő tévé-előfizetési konstrukció nagyon hasonló a Magyarországon 2002-ben végül megszüntetett, a Magyar Posta által beszedett tévé-előfizetési díjhoz, amiből akkoriban a Magyar Televízió működését finanszírozták.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.