Média

Kénytelen összehúzni magát a BBC

BBC Scotland HQ
BBC Scotland HQ
Jelentős költségtakarékossági intézkedésekre kényszerül a brit közmédia, amely emiatt a csatornakínálatának átalakítására is rákényszerül.

A csökkenő előfizetési díjak és a növekvő licencdíjak miatt a BBC-nek 550 millió fontot (219 milliárd forintnak megfelelő összeget) kell megtakarítania. Emiatt a BBC kénytelen lesz átalakítani a több mint egy évtizede fennálló rádiós és tévés csatornakínálatát, valamint csökkenteni a vezetői szintek számát.

Felmerült például, hogy a BBC Three-t (BBC 3), amelynek hagyományos sugárzása épp a napokban szűnt meg és már csak online érhető el, összevonják a Radio 1-el, hogy így hozzanak létre egy fiatalokat megcélzó részleget. De több más változtatáson is gondolkodnak, hogy így csökkentsék a költségeket, valamint igazodjanak a megváltozó médiafogyasztási szokásokhoz – írja a Guardian.

A BBC-s változások emellett érinthetik a BBC Studios produkciós ágat is, mivel a BBC rákényszerülhet, hogy a jövőben egyre inkább külső feleket, megrendelőket is kiszolgáljon.

A BBC részéről hivatalosan egyébként egyelőre csak annyit mondanak ezekkel a változásokkal kapcsolatban, hogy jelenleg vizsgálják a különböző átalakítási opciókat a BBC struktúráját illetően, majd hozzáteszik, hogy még nem született döntés ezzel kapcsolatban. A szóvivő azt mondta a Guardiannek, hogy a BBC jelenleg keresi azt az új struktúrát, amely jobban megfelel a digitális világnak.

“Nagyon sok spekuláció is született a jövőnkkel kapcsolatban, de amikor lesz valami bejelenteni valónk, akkor azt meg fogjuk tenni”

– próbálta hárítani az érdeklődést a brit közmédia sajtófőnöke.

A BBC egyébként már csak azért is kénytelen lesz újragondolni stratégiáját, mert nemrégiben 15 év után először ütötték ki a nyeregből a kereskedelmi csatornák. Ráadásul a BBC működési költségeit az Egyesült Királyságban úgy finanszírozzák, hogy a brit háztartások, cégek szervezetek hozzájárulást fizetnek, ha a közmédia vételére alkalmas televíziókészülékkel rendelkeznek. Márpedig az internet miatt egyre kevesebb tévéjük van a briteknek, ami rosszul érinti a BBC bevételeit. (Az Egyesült Királyságban lévő tévé-előfizetési konstrukció nagyon hasonló a Magyarországon 2002-ben végül megszüntetett, a Magyar Posta által beszedett tévé-előfizetési díjhoz, amiből akkoriban a Magyar Televízió működését finanszírozták.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik