Média

Óriási felháborodás övezi a BBC húzását

BBC receptek - megszűnésre várva
BBC receptek - megszűnésre várva
Mintegy 11 ezer receptet eltávolít a brit közmédia a honlapjáról, mivel nem akarnak versenyezni az újságokkal. De például az utazással kapcsolatos cikkeket is eltávolítják. A hír kapcsán óriási a felháborodás, már 25 ezren írták alá a kapcsolódó petíciót.

A körülbelül 11 ezer online elérhető recept eltávolításáról azután döntött a British Broadcasting Corporation, vagyis ismertebb nevén a BBC, hogy az állami tulajdonú médiavállalat felülvizsgálta online stratégiáját, és úgy döntött, hogy 15 millió angol font (körülbelül 6 milliárd Ft) megtakarítás érdekében visszavágja a magazin típusú és a helyi jellegű tartalmak előállítását – számolt be a Guardian.

A recepteket archiválják, tehát nem arról van szó, hogy megsemmisítenék a közmédia értékeit, de a webről élő linkek segítségével már nem lesznek elérhetők – derül ki a Guardian cikkéből.

A műsorszóró annak ellenére távolítja el az ételekkel foglalkozó oldaláról a recepteket, hogy azok a televíziós műsorok, amelyekben egyébként receptek hangzanak el, az adásba kerülés után még 30 napig elérhetők, és a BBC nem tervez változtatást az olyan szolgáltatásokkal kapcsolatban mint a BBC Good Food.

A BBC lépése egyébként nem csak a gasztronómia kedvelőinek lesz fájdalmas, ugyanis a recepteken kívül az utazásokkal kapcsolatos cikkeket is elérhetetlenné teszi a brit közmédia. A BBC munkatársai olyan tájékoztatást kaptak kedden a főnökeiktől, ami alapján a BBC több fókuszált és megkülönböztető szolgáltatást ígér, ugyanakkor elismerték, hogy az elkövetkező egy évben több jól ismert szolgáltatást is bezárnak vagy csak tartaléklánggal működtetnek tovább.

A Guardian cikke emlékeztet rá, hogy a BBC mostani lépésére nem sokkal azután kerül sor, hogy George Osborne pénzügyminiszter azzal vádolta meg a brit közmédiát, hogy birodalmi ambíciói vannak, ami miatt olyan tartalmakat is szolgáltat mint a receptek. George Osborne tavaly júliusban egy interjúban jelentette ki, hogy nem szabad megengedni, hogy az előfizetési díjból finanszírozott BBC az újságokkal versenyezzen és ezáltal nemzeti újsággá is váljon.

A Guardiannek egy BBC-s forrás megerősítette, hogy a jövőben olyan online tartalomra koncentrálnak majd, ami a vállalat missziójához illeszkedik. Elismerte, hogy a változások valószínűleg a közönségük nem mindegyik tagjának tetszését váltja majd ki, de a maguk részéről biztosak benne, hogy jó úton járnak.

A hírcsatornákat is átalakítják

Eközben arról is olvasni lehet, hogy a BBC 24 órában jelentkező hírcsatornáit is átalakítanák. Ezzel kapcsolatban több opció is a levegőben van, többek között a BBC News, a BBC Parliament és a BBC World összevonása is felvetődött, de még nem született hivatalos döntés.

Az viszont tudható, hogy az online terület többek között éppen a hírszolgáltatásra fog jobban fókuszálni a jövőben, emellett pedig az élő sportközvetítésekre, valamint a kulturális, történelmi és tudományos anyagokra koncentrálnak majd, illetve BBC Bitesize néven oktatási szolgáltatást működtetnek majd. A BBC iPlayeren szórakoztató jellegű tartalmakat is biztosítanak majd.

A BBC a következő négy évben 80 millió angol fontos megtakarítást (körülbelül 32 milliárd forint) próbál elérni. Az online átalakításból fakadó 15 millió angol fontos megtakarítás még ehhez adódik majd hozzá.

A BBC egyébként Osborne tavaly interjúkor még azzal vágott vissza, hogy az online verseny ma globális, és a BBC-s tartalmak ma a brit brit felnőtt olvasók idejének 4,5 százalékát teszik ki, szemben a Facebook 20 százalékával.

A május 10-én a change.org-on indult online petíciót, amely a receptek megmentésére indult, már 25 ezren írták alá. Az érdeklődés a petíció iránt akkor ugrott meg igazán, amikor a Radio 4 is foglalkozott a témával. Akkor két óra alatt több mint 15 ezren fejezték ki támogatásukról a kezdeményezést, amit egy bizonyos Emma B indított. Emma B szerint óriási hiba a recepteket elérhetetlenné tenni, mivel ezek sokak számára jelentettek inspirációt a főzéskor.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik