Média

A filmstúdiók aligha fognak örülni a torrent oldalak újításának

The Pirate Bay
The Pirate Bay
Új funkcióval bővült a Pirate Bay, a világ egyik legnagyobb kalózoldala. Ezentúl a weboldalon, streamelve is megnézhetők a megosztott tévéműsorok, zenék, filmek. Mindez elég rosszul érintheti a hollywood-i filmstúdiókat.

Ezentúl nem kell letöltenie a nagy méretű zenéket, filmeket, tévéműsorokat a Pirate Bay felhasználóinak, akik ugyanis mostantól közvetlenül a Pirate Bay weboldalán is megnézhetik az ott elérhető több ezernyi zenét, filmet. Ehhez csak be kell nyomniuk az új, „Stream it!” feliratú gombot. Ez az teszi lehetővé, hogy a cég egy új szoftvert helyezett üzembe – írta meg a brit Independent.

Korábban, ha a felhasználó megtalált egy őt érdeklő videót, akkor először azt egy torrent szoftverrel előbb le kellett töltenie, és csak ezután tudta megnézni a számítógépén.

A világ egyik legnépszerűbb letöltőoldala azonban most lehetővé teszi, hogy a filmeket akár egy webböngészővel is nézhessék, illetve azokat a különböző weboldalak gazdái beágyazhassák saját oldalukra egy embed kód segítségével. Az új szolgáltatás a Torrents-Time nevű, böngésző alapú plugint használja.

A megoldást először a Popcorn Time nevű népszerű oldalon próbálták ki, amelyet gyakran a Netflix torrentes megfelelőjeként emlegetnek, és amely lehetővé teszi különböző kalóz tartalmak egyszerű letöltését. Ugyanezt a megoldást alkalmazza most a Pirate Bay is. Úgy működik az egész, hogy az ember rákattint a „Stream it!” gombra, telepíti a kiegészítőt, majd egy felugró ablakban megjelenik egy multimédialejátszó a kiválasztott filmmel vagy tévéműsorral.

Várhatóan nem sokára a Popcorn Time és a Pirate Bay után további kalózoldalak is bevezetik majd ezt a szolgáltatást, amely jelentős változást hoz a torrentezők életébe. Az új plugin egyébként hasonlóan működik, mint egy torrent kliens, vagyis a felhasználók továbbra is továbbosztják a letöltött tartalmakat, de mindezt integrálva nyújtja egy böngészőablakban. A tartalmakat így ráadásul más eszközökre, például Chromecastre vagy Apple TV-re is tovább lehet így osztani.

Azt nem tudni, hogy mit lépnek minderre a hollywood-i filmstúdiók és más jogtulajdonosok, de a Pirate Bay és a többi hasonló oldal elleni harcuk mostanáig lényegében mindig hiábavalónak bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik