Tech

Elsüllyesztették a torrentoldalak zászlóshajóját

A legnépszerűbb nemzetközi fájlcserélő oldalra, a PirateBay-re csapott a svéd rendőrség, és lefoglalta a szervereit és számítógépeit.

Kedden lekapcsolták a The Pirate Bay nevű torrentoldalt, miután a svéd rendőrség a szerzői jogok megsértése miatt razziát tartott az oldal szerverszobájában Stockholmban. Emellett a The Pirate Bay fóruma a Suprbay.org sem elérhető. A svéd vádhatóság képviselője, Fredrik Ingblad szerint több rendőr és a informatikai szakember dolgozott a helyszínen reggeltől délutánig és számos szervert és számítógépet lefoglalt, de az ügyész pontosan nem tudta megmondani hány technikai eszközt is vittek el a helyszínről – írja a Wired. A hírek szerint egy személyt le is tartóztattak az akció helyszínén.

Kíváncsian várjuk, hogy az elmúlt években már többször is komolyan támadott Pirate Bay története ezúttal véglegesen véget ér-e, vagy esetleg valamilyen formában hamarosan újra feltámad a népszerű torrentoldal. Megjegyzendő, hogy a Pirate Bay nincs egyedül, ugyanis vele egy időben a hasonló EZTV, Zoink, Torrage és Istole szolgáltatások is elérhetetlenné váltak.

A szolgáltatás már jó ideje küzd a letöltés szabadságáért. Eddig különféle jogi kiskapuk miatt úszták meg a felelősségre vonást: volt, amikor azzal bújtak ki a vádak alól, hogy náluk semmilyen illegális adat, zene, film vagy szoftver nem található, ők csupán tőlük független letöltési hivatkozásokat jelenítenek meg. Ha épp magát az oldalt akarta lekapcsolni valamilyen hivatal, átköltöztek egy olyan ország “védnöksége” alá, ahol nem kellett tartaniuk törvényi szabályozásoktól.

A torrentezés jogi megítélése egyébként világszerte kifejezetten kaotikus. Ugyan több országban is az az elfogadott szabályozás, hogy a személyes használatra történő letöltés nem minősül bőncselekménynek (legalábbis akkor, ha nem kapcsolódik hozzá semmilyen haszonszerzés), a torrent technológia lényege pont az, hogy a letöltők egyben meg is osztják másokkal a gépükre került állományokat – ez azonban már egyfajta virtuális orgazdaság kategóriájába tartozik, és ezért már büntetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik