Média

Nagyon oda vagyunk az online videókért

online videó
online videó
A brit médiahatóság friss tanulmánya szerint főleg a fiatalok körében népszerűek az online és az on-demand jellegű videószolgáltatások, de már a 65 évnél idősebbek is kezdenek "rágerjedni" a dologra.

A brit felnőttek mintegy háromnegyede nézett on-demand (igény szerint lekérhető) vagy online videókat az elmúlt 12 hónapban – állítja az Ofcom, vagyis az Egyesült Királyság médiahatóságának friss tanulmánya. A hatóság fogyasztási és keresleti jelentéséhez 2121, tizenhat évnél idősebb emberrel (köztük 1453 on-demand és online videó felhasználóval) készítettek személyes interjúkat. A kutatás egyik főbb megállapítása, hogy erős összefüggés mutatkozik a videóhasználati szokások és az életkor között. Míg a 16 és 24 év közöttiek körében az jött ki, hogy 96 százalékuk használ ilyen szolgáltatásokat, a 65 évnél idősebb korosztály esetében egyharmados (35 százalékos) volt a használati arány.

A felnőttek körében a különböző korosztályokat együttvéve egyébként folyamatosan nő a videóhasználat, az elmúlt egy évben például 71-ről 74 százalékra. A növekedést különösen erősen hajtja az ABC1 státuszú férfiak és szüleik körében megmutatkozó, különösen erős használat.

A brit médiahatóság kutatása egyébként külön is méri a rövid és hosszú távú ODO, illetve catch-up TV típusú online videószolgáltatás (VOD) kategóriákat. Ez alapján a mérésben résztvevő válaszadók 57 százaléka használ valamilyen ODO szolgáltatást, míg ingyenes VOD-ot, mint amilyen például  a Virgin Media vagy a Sky Go – a válaszadók 31 százaléka. Csak ezután következnek az olyan online streaming szolgáltatások, mint például a Netflix vagy az Amazon Prime. Ez utóbbi kategóriába egyébként a válaszadók 28 százaléka tartozik.

Érdekes még az is, hogy a válaszadók valamivel több mint egynegyede (27 százaléka) nézett valamilyen fizetős tartalmat az olyan online áruházakból mint amilyen például a Google Play vagy az iTunes is, miközben 21 százalékuk fizetett a tartalomért valamilyen tévés előfizetési szolgáltatásért.

A rövid videókkal kapcsolatos igénnyel kapcsolatban az jött ki, hogy a válaszadók 51 százaléka ült le valamilyen olyan, a közösségi médiában posztolt videó elé, ami nem a YouTube-on jelent meg, míg a válaszadók 45 százaléka választotta a barátai, ismerősei, családtagjai vagy mások által megosztott YouTube-os audiovizuális tartalmakat.

Körülbelül a válaszadók egyharmada (32%) nézte meg valamelyik márka vagy szervezet hivatalos videócsatornáját az ismert közösségi megosztón, és hasonló arányban (34%) mondták azt, hogy valamelyik híroldalon láttak videós tartalmat.

Ami a catch-up TV jellegű szolgáltatásokat illeti, az Ofcom jelentése szerint ugyan nagyobb mennyiségű embert értek el, azonban a közösségi oldalakon és a YouTube-on közzétett tartalmakat gyakrabban nézik az emberek. A tanulmány arra is kitért, hogy az online videófelhasználók 30 százaléka napi gyakorisággal néz meg valamilyen közösségi médiában publikált videót, és még többen (57%) voltak azok, akik legalább hetente tettek így. Ehhez képest a catch-up TV szolgáltatásokat csak 10 százalék használta napi, és 52 százalék legalább heti gyakorisággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik