Light

Kidobta az ablakon gyerekét az anya

A gazdagokra mindig is lehetett irigykedni, ráérős statisztikusok bekerültek a hírekbe és az elmebeteg asszony esetén is sokan szörnyülködtek - bulvár 1901-ből.

Az emberek mindig is imádták a pletykát, a hírlapírók pedig igyekeztek a kedvükben járni. Néhány eset ma már furcsa, megmosolyogtató, ám mások akár most is bármikor címlapra kerülnének. A korabeli sajtóhíreket feldolgozó Huszadikszázad.hu-ról válogattunk.

Prágában vívtak egy érdekes pisztolypárbajt 1901 decemberében, ahol az áldozat egy mit sem sejtő tehén volt. A felek 20 méterről lőttek egymásra, de “… a második lövésnél hatalmas ordítás reszkettette meg a levegőt, mert egy közelben gyanutlanul legelésző tehenet ért a golyó és ölt meg”.

“Az állat gazdája a lövés zajára szintén megjelent s a párbajozókat kényszerítette 140 korona kárának megtérítésére. Az összeg kiegyenlítése után a felek békülés nélkül távoztak. Jó lesz ezentul állatorvosokat is vinni a párbajokhoz”.

Szerencsésen végződött a dühkitörés

Amit Erdei István hivatalszolga felesége tett, több mint vérfagyasztó. A nő már hosszabb ideje betegen feküdt otthon, amikor “egy lázas pillanatban kiugrott az ágyból és felkapta kétesztendős gyermekét, kirohant vele a folyosóra és a második emeletről ledobta az udvarra, aztán ő maga is utána ugrott.”

“A rémes esetre az egész ház összefutott, nyomban értesítették a mentőket, a kik kivonultak. Csodálatos módon azonban sem az anyának, sem a kisfiunak nem történt komolyabb baja. A kétéves gyermeknek a fején vannak apró zuzódások az asszonynak pedig a karján. A mentők bekötözték sebeiket s a lakásukon hagyták őket. Képünk a leugrás borzasztó jelenetét mutatja.”

Forrás: huszadikszazad.hu

Eltelt egymilliárd perc

Ugyancsak decemberben, “egy buzgó statisztikus, kinek sok a fölösleges ideje, kiszámította, hogy Krisztus születésétől fogva mostanig még nem telt el egy milliárd percz. Egy közönséges esztendőben 525,600 percz van, ami tizenkilencz században 998.690,000 perczet tesz ki. E számítás szerint az első milliárd csak 1902. augusztus 8-án délelőtt 10 óra 40 perczkor telik le.

“Ha azonban még pontosabban számítunk és a szökőéveket is figyelembe veszszük, ami évenkint 1600-ig 25, azóta pedig 24 napot tesz ki, akkor az első milliárd már tavaly április 22-én délelőtt 10 óra 49 perczkor letelt s már benne vagyunk a második milliárdban. De nemcsak egy milliárd percz, hanem egy milliárd másodpercz is tekintélyes idő, körülbelül harminczkét esztendő, melynek kétszeresét már kevés halandónak adatott élnie.” Ezt is megtudtuk, és a statisztikus is nyert három perc hírnevet.

Karácsony

Mennyibe kerül a karácsony? – tették fel a kérdést 1901 utolsó hónapjában is. A leggazdagabb briteknek jótékonykodásra is bőven futotta. Tehát mennyibe kerül? “Azt hozzávetőleg el lehet gondolni, ha megtudjuk, hogy az angol királynő környezete számára Párisból circa 25,000 frank értékű karácsonyi ajándékot hozatott. Salisbury lord az idén, ugy mint rendesen minden évben, száz kövér libát ajándékozott szét a bérlői között. A londoni Rotschild szintén rendes szokását követte, mikor ezuttal is 1500 pár fáczánt osztatott ki a londoni omnibuszkocsisok és konduktörök közt.”

“A Pál-templom dékánja a tradiczióhoz híven száz szegény öreg asszonynak egy-egy zsák pudding készítésre szánt lisztet ajándékozott, meg egy kis készpénzt hozzá. Maga az állam költségvetésileg megállapított 500, 000 koronát költött a katonák karácsonyfájára. Minden katona, aki karácsonykor táborban van, egy puddingot, egy üveg sört és egynegyed font dohányt kap, hogy könnyebben viselje el ezen a napon a családi tűzhely hiányát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik