Élet-Stílus

Gyógyító rezgést rejtettek a vibrátorba

Jöttem, láttam, győztem. Így nevezték a XIX. századi műpéniszt, ami leginkább egy mechanikus habverőre hasonlított. Gyógyászati segédeszközként árulták.

A XIX. században tabu volt a szexualitás, az önkielégítést nemcsak bűnös, de az egészségre ártalmas cselekedetnek bélyegezték. Különböző, férfiak és nők számára készített szörnyű szerkezettel próbálták fizikailag megakadályozni a fiatalok önfertőzését, de bevetették a lelki terrort is.

„Semmi annyira nem készíti elő a testi szervezetet a sorvadásra, mint ez a bűn. Mint telhetetlen pióca, szívja el tőle a testi erőket; megemészti velőjét csontjaiban, letörli arcáról az ifjúság rózsáit, kioltja szeméből a lángoló tüzet. … Testi-lelki megrendülés, jellemtelenség, kimerültség, életuntság esetleg tüdővész, hátgerincsorvadás, őrültek háza… íme, az erkölcstelenséggel bemocskolt ifjú évek rettentő büntetése!” – írta a téma magyar szakértője, Tóth Tihamér a XX. század elején.

 

Használd, amire akarod

Az ókori kultúrák sokkal egészségesebben és szabadabban viseltettek a szexualitás iránt, legyen az bármilyen furcsa, vagy “perverz”. A demonizálás, a tiltás a kereszténység térhódításával kezdődött Európában, és maradt berögzülve egészen napjainkig. Perverz volt minden, ami nem szigorúan a szaporodás célját szolgálta. A bűnös tetteket kiirtani persze nem sikerült, példa erre a londoni Institute of Sexology kiállításán bemutatott Veedee fantázianevű tárgy.

Nagyjából úgy néz ki, mint a múlt század elején használt mechanikus habverő, de nem az. A XIX. századból származik és ez bizony egy vibrátor, bár ezt nyíltan semmi nem hirdette. Nevét Julis Caesar szállóigéjéből, a “Veni, vidi, vici” – Jöttem, láttam, győztem alapján alkották. A képről egészen egyértelműen látszik, miként kellett használni:

Számos betegséget gyógyít

És nem véletlen a nagyívű névválasztás sem, hiszen a korabeli reklám szerint az eszköz gyógyító rezgései ugyanis olyan nyavalyákat kezeltek hatékonyan, mint a megfázás, emésztési panaszok, vagy a “női hisztériát”. Orvosság volt, nem a bűn eszköze. Míg a különböző műpéniszekhez akkortájt például Japánban használati utasítást is fűztek, a Weedee esetében még azt sem tették nyilvánvalóvá, mire való. Sok korabeli nő ezért egyszerű masszázseszközként használta fájós nyakára vagy derekára…

Sokatmondó az is, hogy a szexuális segédeszközök a frissen felfedezett elektromos áram egyik első felhasználási területei közé tartoztak. Ha valaki Londonban jár, és kíváncsi az elmúlt több mint kétezer év pajzán szokásaira, eszközeire és ábrázolásaira, ide érdemes ellátogatnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik