Light

Ezt biztos nem hallotta még az Argo2-ről

Az Argo folytatására már 10 éve várnak a rajongók, aminek a tervezett hazai bemutatója 2015. március 12-én lesz.

Az Argo 2004-ben az első magyar akcióvígjátékként robbant be a köztudatba. Azóta gyakorlatilag kultfilmmé vált; a 36. Magyar Filmszemle Közönségdíját is elnyerte 2005-ben. Még Puzsér Róbert szerint is „az 5 legjobb magyar film egyike.”

2011-ben elkészült pár gerillafilm az Argo2 beharangozásaként, melyeket anno több mint félmillióan néztek meg a videómegosztó portálokon. Ekkor az alkotók kísérletet tettek arra, hogy a közösség erejével, ún. ’crowdfunding’ megoldással és támogatók bevonásával forgathassák le a filmet, de ez a próbálkozás sajnos akkor meghiúsult.

2012 szeptemberében aztán az Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap 4.000.000 forinttal támogatta az ARGO 2 forgatókönyvét. 2013 márciusában pedig a Magyar Nemzeti Filmalap elfogadta a forgatókönyvet és 296.500.000 forinttal támogatta a film gyártását. Így most, 10 év elteltével Balog Tibi és a teljes csapat visszatér; Árpa Attila filmjének bemutatóját 2015. tavaszára tervezik.

Fotók: InterCom 

A film készítői pár kulisszatitkot is megosztottak a nyilvánossággal:

A forgatást 2013. augusztus 5-én kezdék, és 33 napig tartott.

Az Argo főszereplői (Kovács Lajos, Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József és Oszter Sándor) mellett jelentős szerepet kap a filmben Kulka János és Bán János Jászai Mari-díjas és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjjal kitüntetett színművész is.

Az alkotók többször nekifutottak a második résznek, a végleges forgatókönyv 2013-ban készült el.

Az Argo2 egyik betétdala a Tankcsapda “Igazi hiénák” c. szerzeménye, melynek klipjét is Árpa Attila rendezte.

 

A Tankcsapdán kívül a film több betétdalát a Kerekes Band, valamint Ganxsta Zolee és a Kartel feat. Fényes Ösvény készítette.

A film Budapest mellett az USA-ban, Japánban és Szlovákiában játszódik.

A filmben rengeteg akció (robbanás, autósüldözés, lövöldözés) szerepel. Az akciójelenetek nagy részét maguk a színészek végezték.

A filmben felbukkan Téglás Zoltán is, akit az Ignite és Pennywise frontembereként ismerhettünk meg, emellett olyan együttesekkel is zenélt ideiglenesen, mint a The Misfits vagy a Motörhead.

Az Argo2-ben szerepet kapott Kassai Ilona, Bánfalvy Ági, Andorai Péter, Csuja Imre és Nagy Feró is.

A produkció két Emmy-díjas stábtaggal is büszkélkedhet: Christoph Vitt operatőr (2008) és Homonnay Gábor jelmeztervező (2013).

A film 90%-a eredeti helyszínen forgott.

A forgatás során több kaszkadőr és egy pirotechnikus is megsérült, ennek ellenére az egész forgatást az jellemezte, hogy minden élesben történt.

Több baleset is történt, melyek közül a legemlékezetesebb, amikor egy tank és menetrendszerinti autóbusz karambolozott.

A Honvédelmi Minisztériummal is létrejött egy együttműködés. Az Argo2 kapott egy – magyar filmben még nem látott – harci járművet.

A forgatás első hetében Rétságon a negyven fokos hőségben közel 16 órás forgatásokkal tették próbára a teljes stábot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik