Light

Égen átszáguldó tűzgolyót filmeztek Kanadában

A meteort a kanadai rendőrség egyik járőrének sikerült videóra vennie, az autójában lévő fedélzeti kamerával.

Josh Stachow éppen egy medvével ütközözz autóshoz sietett a Kanada északnyugati részén található Alberta államban szombaton este fél 10-kor, amikor a meteor beért a légtérbe. “Egyre fényesebb és fényesebb lett, majd hirtelen egy hatalmas meteor száguldott át az égen” – mesélte a rendőr az Edmonton Journalnak. “Egy pillanatig azt sem tudtam, mi történik” – tette hozzá Stachow.

A kanadai rendőrség szerdán hozta nyilvánosságra a rendőrjárőr autójában lévő kamera felvételét az égen áthaladó tűzgolyóról.

 

Egy kanadai szakértő elmondása szerint hasonlóan fényes tűzgolyókat nagyjából évente egyszer lehet látni Alberta állam felett. Frank Florian, az edmontoni Telus World of Science nevű tudományos múzeum egyik vezetője a szombati meteort a 2008 novemberében látott Buzzard Coulee meteorithoz hasonlította, amelynek becsapódását szintén egy rendőrségi járőrautó kamerája rögzítette.

 

Egy ennél jóval nagyobb és fényesebb meteor becsapódásáról szintén sok felvétel készült Oroszországban, ahol az űrből érkezett kő szétrobbanása után keletkezett lökéshullám pusztító hatását is sikerült többeknek megörökíteni. Az idén februárban történt meteorrobbanásról ide kattintva tudja megnézni akkor készült összeállításunkat a becsapódásról készült felvételekből.

És egy kis ízelítő:

 

Itt pedig az a pillanat, amikor a robbanás után keletkezett lökéshullám eléri a földet. (A hangerőt érdemes lejjebb venni, a hangos robbanás miatt!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik