Belföld

Meteor csapódhatott be Veszprém közelében – Fotó!

Nem kell megijedni, mindez már jó pár évvel ezelőtt történt; nyomát nemrég fedezték fel egy műholdfelvételen. Szakértők szerint a 800 méter átmérőjű képződményt biztos, hogy meteor okozta.

Dr. Négyesi Lajos hadtörténész a Ma reggel című televíziós műsorban elmondta, 2006-ban légi felvételeket vizsgált hadtörténeti objektumok nyomai után kutatva, s ekkor bukkant rá Veszprémtől délre egy kör alakú foltra, ami először földvárnak tűnt. Később azonban kiderült, egy tál alakú bemélyedésről van szó – írja a hirado.hu.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum térképtárából ezen felbuzdulva régebbi felvételeket is kért a területről, ezeken szintén szerepelt a különös képződmény.

Kakas Kristóf geofizikus a műsorban elmondta, hogy több természeti jelenség is létrehozhat hasonló mélyedéseket, ám az eddigi vizsgálatok alapján kizárható, hogy vulkáni tevékenység vagy karsztos folyamat miatt jött létre.

Esélyes tehát, hogy a krátert egy réges régen becsapódó meteor okozta. Az objektumot a Google Earthön tanulmányozhatjuk, Veszprémtől délre, nagyjából 2-3 kilométeres távolságban látható a halvány körgyűrű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik