Light

Ketyere a köbön

Twittel, facebookozik, blogot vezet.

Sőt saját kereskedelmi tevékenységet folytat, de ne szaladjunk ennyire előre!

Rube Goldberg rajzfilmkészítő és feltaláló (hogy csak a két kézenfekvően idevágó foglalkozását említsük) munkásságát és annak a tömegkultúrára tett hatását már emlegettük e hasábokon. Az ő fejéből pattantak ki azok a furmányos-vicces szerkentyűk, amelyek egy adott feladatot nagyon ötletesen és látványosan, ám a lehető legkevésbé hatékonyan és a leginkább túlbonyolítottan oldanak meg.

Emlékszünk? Tom és Jerry rendszeresen ilyen gépezetekkel próbálja meg elkapni a másikat.

De például az amerikai OK Go zenekar This Too Shall Pass című videoklipjében is egy ilyesfajta konstrukció a főszereplő.

A holland HeyHeyHey dizájnstúdió egy csavarral korunk számítástechnikai-informatikai vívmányait vonta be egy gigantikus kütyü elkészítésébe, amely a Melvin, a Mágikus Mixelt Média Masina nevet kapta. Itt látható működés közben.

Melvin saját személyazonossággal rendelkezik, ráadásul létezése igazi célja ennek a bemutatása. Hogyan lehetséges ez? Manapság, akinek van Facebook-profilja, regisztrációja a Twitteren, és emellett blogot ír, arról ez bátran kijelenthető, nem? Hiszen az internetes oldalakon szocializálódunk jó ideje, a felnövekvő nemzedékekről nem beszélve.

A masinéria aktív állapotban felvételeket készít a nézőiről és a közösségi média előbb felsorolt felületeire posztolja azokat; emellett értékesíti az így létrehozott ajándéktárgyakat is. Melyikünkről mondható el mindez és amelyikünkről igen, az nem érezné magát vérig sértve, ha kétségbe vonnánk önálló és független személyiségének létét?

Automaták vagyunk mind!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik