gin
Kultúra

A Negronitól a Vesperig: 5 különleges ginkoktélrecept szilveszterre

24.hu
24.hu
Cikkünkben nyolc, ginre épülő koktél eredettörténetét és klasszikus receptjét mutatjuk be azoknak, akik az új évet valamiféle ginalapú itallal köszöntenék. Szerkesztett részlet David D. Smith Ginszótár című könyvéből.

Vesper

A Vesper koktél először Ian Fleming 1953-as Casino Royale című könyvében szerepelt, és James Bond, a 007-es brit ügynök rendelte magának. Az ital a martinikoktél egy variációja, amely vodkát és gint is tartalmaz. Ian Fleming az 1950-es évek elején Jamaicában találta ki barátjával, Ivar Bryce-szal. Nevét egy fagyasztott rumos italról kapta, amelyet egy közös barátjuk házában szolgáltak fel naplementekor; ebben az esetben a „vesper” feltehetően az esti imádságra utalt. A Casino Royale című regényben Bond a koktélt a könyv főszereplőnőjéről nevezi el.

A Vesper eredeti összetevői az 1950-es évek eleje óta sokban megváltoztak. A Gordon’s gin akkoriban 47,3% alkoholtartalmú volt, a vodka pedig valószínűleg 50%. Az eredeti receptben Kina Lillet, egy fehérboralapú, kinint, valamint citrusféléket tartalmazó likőr is szerepelt. Mivel a Fleming által használt változat már régóta nem kapható, helyette általában egy modern alternatívát, a Lillet Blanc-t használják, amely kevésbé keserű.

Recept:

  • 90 ml Gordon’s gin
  • 30 ml vodka
  • 15 ml Lillet Blanc
  • citromhéj a díszítéshez

Az összes hozzávalót jéggel töltött koktélshakerbe tesszük, jól összerázzuk, majd koktélpohárba szűrjük. Citromhéjjal díszítjük.

French 75

Bármilyen ünnepségre kiváló választás ez a koktél, amely pezsgő, citromlé és gin keveréke. Az ital története az 1920-as évekre nyúlik vissza, bár hasonló italok, például a Champagne Cup, már a viktoriánus korban is léteztek. Az ital első említése „French 75” néven egy 1927-es, a szesztilalom idején megjelent könyvben található. Az összetevőket rázás nélkül öntötték egy jéggel töltött magas pohárba.

A koktél feltehetően az egyik francia tüzérségi tábori ágyúról kapta a nevét. Gyakran az 1918-ban bevezetett, 75 mm-es M1917-es ágyút emlegetik, azonban valószínűbb, hogy a Canon de 75 modèle 1897-ről van szó, amelyet 1940-ig gyártottak.

Néhány modern French 75-recept felesleges lépésként az első három hozzávaló összerázását írja elő, mielőtt a koktélt jég nélkül pezsgőspohárba töltik, de érdemes megjegyezni, hogy így felmelegedhet.

Recept:

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik