Kultúra

53 nap alatt le is forgatták Nemes Jeles László új filmjét

Befejeződött az Oscar-díjat is nyert Saul fiát és a Napszálltát jegyző Nemes Jeles László legújabb, Árva című filmjének forgatása, az alkotást a rendező családjának története ihlette.

Az Árva 1957 tavaszán, Budapesten játszódik. A város és lakói alig tértek magukhoz az 1956-os harcok óta. Andor egy 12 éves kisfiú, akit anyja egyedül nevel. A fiú azzal a reménnyel nőtt fel, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer majd visszatér. Egy nap megjelenik náluk egy férfi, aki azt állítja, hogy ő Andor apja. A fiú nem hajlandó apjának tekinteni az idegent, a férfi azonban beköltözik hozzájuk, és a fiú kénytelen leszámolni az illúzióival. Miközben az anya és fia közötti szakadék egyre mélyül, Andor elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitől.

A film összesen 53 napig forgott, főleg budapesti helyszíneken, illetve Hatvanban (a gyerekszínészekre való tekintettel a nyári szünetben) – közölte a produkció kommunikációjával megbízott ügynökség szerdán az MTI-vel.

A produkció hosszú hónapokon keresztül, megfeszített erővel kereste a film fő- és kiemelt szereplőit, Magyarország mellett Erdélyben és Kárpátalján is. Végül – több mint tízezer gyerek meghallgatása után – a 12 éves, budapesti Barabás Bojtorjánt választották ki a történet főhőse, Andor szerepére. Klárát Waskovics Andrea, Berendet Gregory Gadeboist alakítja.

A főszerepet játszó Barabás Bojtorjánról a rendező azt mondta:

Már a meghallgatásokon kiderült, hogy pontosan érti a karaktert, így ösztönösen közelítette meg a feladatokat. A forgatókönyv közös olvasása során minket is meglepett a felkészültsége, érzékenysége. Korát meghazudtolva elemezte a történetet, napokig beszélgettünk róla. Saját gondolatait, érzéseit, tapasztalatait hozzáadva felépített magának egy külön világot, amely abszolút dialógusban volt az én víziómmal. Alkotótársként gondolkodott velem a történeten, a karaktereken, a szereplők viszonyain – s nekem épp ez volt az eredeti célom

– idézi a közlemény.

Az Árva forgatókönyvét Nemes Jeles László, rendező és Clara Royer együtt jegyzik. Producerei a Pioneer Pictures részéről Kemény Ildikó és Szále Ferenc, operatőre Erdély Mátyás, látványtervezője Ágh Márton, jelmeztervezője Flesch Andrea, hangmestere Zányi Tamás, vágója Politzer Péter, casting directora Zabezsinszkij Éva. Az Árva magyar többségi és francia-német-brit koprodukcióban készül, a Nemzeti Filmintézet, az angol BFI, a francia CNC és a német FFA, valamint számos társfinanszírozó támogatásával.

A film előreláthatóan 2025-ben kerül a magyar mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik