Kultúra

Nemes Jeles László gyerekszereplőket keres új filmjéhez

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az Oscar-díjas rendező mindenkit bátorít, hogy jelentkezzen a válogatásra.

Várhatóan nyáron kezdődik az Oscar-díjas Saul fiát is jegyző Nemes Jeles László új filmjének forgatása. A magyar-francia-német-brit koprodukcióban készülő, Árva című filmhez jelenleg zajlik a szereplőválogatás.

Az MTI által megosztott szerdai közlemény szerint a produkció egy 10-13 éves fiút keres a főszerepre, valamint egy 10-13 éves lányt az egyik kiemelt szerepre. Budapesten már folyik a szereplőválogatás, amelyet hamarosan kiterjesztenek vidékre, valamint Erdélyre és Kárpátaljára is. A közlemény idézi a rendezőt, aki kiemelte: új filmjében örömmel dolgozna együtt olyan ösztönös, fiatal tehetséggel, akinek ez a szerep szinte a vérében van, és nem akadály az sem, ha eddig még nem volt kamera előtt.

Arra bátorítanék mindenkit, aki érez magában kedvet, erőt, indíttatást, hogy egy pillanatig se várjon, jelentkezzen a válogatásra, akkor is, ha eddig inkább zárkózott volt! Bízom benne, hogy mihamarabb megtaláljuk a főszereplőt, akire úgy fogok tekinteni, mint egy alkotótársra

– mondta.

Az Árva története 1957 tavaszán játszódik Budapesten, ahol az emberek alig tértek magukhoz az 1956-os harcok óta. Andor, a 12 éves kisfiú, akit anyja egyedül nevel, azzal a reménnyel nőtt fel, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer majd visszatér. Egy nap megjelenik egy férfi, aki azt állítja, hogy ő Andor apja, de a fiú nem hajlandó apjának tekinteni az idegent, aki beköltözik hozzájuk. Miközben az anya és fia közötti szakadék egyre mélyül, a fiú elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitől.

A családom története miatt különösen fontos nekem ez a film. Évek óta foglalkoztat a második világháború utáni világ, az emberi sorsok titka és útvesztője a huszadik század elnyomó rendszereiben. Egy gyerek szemszögéből különösen érdekes az emberek lelkébe is beszüremkedő diktatúra – főleg, ha a gyerek családi története egy görög tragédiára emlékeztet

– magyarázta a közleményben Nemes Jeles László, akinek előző nagyjátékfilmje, a Napszállta hat éve került a mozikba.

Múlt héten írtunk róla, hogy az Árva forgatását a Nemzeti Filmintézet mellett a Brit Filmintézet is támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik