Kultúra

Egy nap alatt összejött a pénz a Trump-filmre, amelyet a volt elnök csapata megpróbált elkaszálni

A Sebastian Stan és Jeremy Strong főszereplésével készített The Apprentice-ben szerepel egy jelenet, amelyben Trump megerőszakolja első feleségét.

Alig egy nap alatt összegyűlt a pénz a Donald Trump karrierjének kezdetét bemutató filmre, amelyet az utolsó pillanatban dobott vissza a forgalmazója kreatív nézetkülönbségekre hivatkozva.

A The Apprentice Trump felemelkedésére, azon belül is a későbbi amerikai elnök életében és karrierjében is óriási szerepet játszó Roy Cohnra koncentrál. Cohn Amerika egyik leghírhedtebb ügyvédje volt, aki először a McCarthy-féle kommunistaüldözés fontos alakjaként szerzett hírnevet, és akiről köztudott volt, hogy a leggátlástalanabb módszerektől sem riad vissza. Trump 27 éves volt, amikor találkozott vele, a fiatal üzletember tőle kért ugyanis tanácsot, amikor édesapja cégét beperelték az afroamerikai bérlők diszkriminálása miatt. Később mentorként óriási hatást gyakorolt Trumpra, ahogy a portrécikkünkben írtuk, „hatása mind a mai napig érezhető, ha másban nem, Donald Trump elnöki tevékenységében: az uszításban, a fake news-ozásban, a gyanús kampányügyletekben és az árnyékdiplomácia alkalmazásában.”

Az Ali Abbasi dán-iráni rendező által készített filmet idén májusban mutatták be Cannes-ban, premierdátumát pedig az amerikai elnökválasztás elé, október 11-re lőtték be. A film nehezen talált forgalmazót, egyik producere szerint éppen azért, mert a stúdiók nem akarnak az elnökválasztás előtt belefolyni a témába. Trump jogi csapata ráadásul azon volt, hogy megakadályozzák a film cannes-i premierjét, az egykori elnök kabinetfőnöke fikciónak nevezte a filmet, és jogi lépésekről beszélt.

És bár végül sikerrel mutatták be Cannes-ban, anyagi szempontból is nehézségekbe ütközött a projekt: az utolsó pillanatban kihátrált mögüle a filmet támogató cég, a Kinematics, amely a Trump-szimpatizáns milliárdoshoz, Dan Snyderhez köthető. A férfi állítólag azért szállt be a finanszírozásába, mert úgy vélte, hogy hízelgő képet fest majd Trumpról, amely az elnökválasztási kampányához is jótékonyan járulna hozzá. Ehhez képest a filmben több olyan jelenet is látható, ahol a Trumpot alakító Sebastian Stan drogozik és viszonyt folytat, az egyik jelenetben pedig megerőszakolja első feleségét, Ivana Trumpot. Az Independent szerint mindez olyannyira felháborította Snydert, hogy ejtette cégével a projektet hivatalos indokként a kreatív nézetkülönbségekre hivatkozva. Abbasi válaszul közösségi kampányt indított a Kickstarteren, és a kitűzött százezer dolláros cél mindössze 12 óra alatt teljesült is, a cikk megírásának pillanatában 160 ezer dollárnál jár.

A film tehát nagy valószínűséggel tényleg eléri a mozikat, sőt, Stant és a Cohn szerepében feltűnő Jeremy Strongot a díjszezon esélyeseinek tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik