Kultúra

Matteo Salvini a Twitterként ismert X európai bezárásával riogat

Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto / AFP
Massimo Valicchia / NurPhoto / NurPhoto / AFP

A szólásszabadság veszélyes korlátozásaként értékelte Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali kormánypárt elnöke hétfő este azt a javaslatot, miszerint ha az Elon Musk tulajdonát képző X (korábbi Twitter) közösségi oldal nem tartja tiszteletben az európai szabályozást, az Európai Unió államaiban bezárhatnák.

Salvini közösségi oldalain elfogadhatatlannak és aggasztónak nevezte az Európai Unió politikusainak az X lehetséges bezárásával kapcsolatos nyilatkozatait. „Ha Elon Musk nem tartja tiszteletben a digitális szolgáltatásokra vonatkozó európai előírásokat, az Európai Unió bezárhatná az X-t Európában” – írta Salvini az MTI szemléje szerint.

A jobboldali politikus Thierry Breton, a távozó Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa korábbi levelére utalt. Breton augusztus 12-én, a Donald Trump amerikai elnökjelölttel az X-en sugárzott interjút megelőzően levélben szólította fel Elon Muskot az uniós jogszabályok betartására.

Sandro Gozi hétfőn a La Repubblica olasz napilapban úgy fogalmazott: „Ha Elon Musk nem alkalmazkodik a digitális szolgáltatásokra vonatkozó európai szabályokhoz, az Európai Bizottság az X leállítására kéri a kontinensen működő szolgáltatókat, vagy végső esetben elrendeli a közösségi médiafelület teljes megszüntetését az Unió területén.”

Gozi a korábbi Renzi-kormány EU-ügyi minisztere volt, jelenleg az Emmanuel Macron vezette francia kormánypárt európai parlamenti képviselője.

Matteo Salvini ezt úgy értelmezte, „Macron olasz európai parlamenti képviselője” újabb fenyegetést intézett a szólásszabadság ellen Európában.

A digitális szolgáltatásokat szabályozó Digital Service Act olyan „európai szabályozás, amely aggasztó, cenzúrára utaló elemeket tartalmaz, és a Liga volt az egyetlen olasz párt, amely ellene szavazott” – írta Salvini.

Több millió másképpen gondolkodó embert akarnak elhallgattatni (…) elfogadhatatlan! Elég volt a szájzárból!

A Liga politikusa a bejegyzéséhez Elon Musk köszönő üzenetét is csatolta.

Kapcsolódó
Súlyos bírságra számíthat az X Európában
Elon Musk cége több ponton is megsértette a március óta érvényben lévő, EU-s DSA-rendeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik