Kultúra

Elhunyt Gyugyi László

Sóki Tamás / MTI
Gyugyi László mûgyûjtõ mutatja legújabb adományát, a 18 Zsolnay-porcelánritkaság egyikét a Zsolnay Kulturális Negyedben rendezett sajtótájékoztatón 2017. május 31-én.
Sóki Tamás / MTI
Gyugyi László mûgyûjtõ mutatja legújabb adományát, a 18 Zsolnay-porcelánritkaság egyikét a Zsolnay Kulturális Negyedben rendezett sajtótájékoztatón 2017. május 31-én.

Életének 92. évében elhunyt Gyugyi László Amerikában élő magyar műgyűjtő, a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott, Pécsen kiállított kollekció létrehozója, a baranyai vármegyeszékhely díszpolgára.

A több mint hétszáz porcelánritkaságból álló gyűjteményt gondozó Zsolnay Örökségkezelő NKft. MTI-hez eljuttatott szombati közleményében felidézték: Gyugyi László 1933-ban Tamásiban született, majd 1956-ban elhagyta Magyarországot a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök-hallgatójaként. Először Londonban, majd az Egyesült Államokban, Pittsburgh-ben telepedett le, és dolgozott villamosmérnökként. A pécsi Zsolnay-gyárban készített porcelánritkaságokat csaknem fél évszázadon át szenvedélyesen gyűjtötte, miután 1974-ben az első Zsolnay kerámiát megvásárolta. Munkájának eredményeként létrejött a Zsolnay-gyár aranykorát a legszélesebb és legszínvonalasabb mértékben reprezentáló gyűjtemény – méltatták.

Gyugyi László neve gyűjteményének Pécsre hozatalát, majd a Zsolnay-negyedben megrendezett, a nevét viselő kiállítás 2010. szeptember 1-jei megnyitását követően vált széles körben ismertté Pécsen és Magyarországon. Gyakori vendég volt a városban, és a kiállítás sikere által is inspirálva, a gyűjteményt számos új Zsolnay műremekkel gyarapította. Személyét és tevékenységét osztatlan elismerés és tisztelet övezte. Tíz évvel ezelőtt Pécs, azelőtt pedig szülővárosa, Tamási díszpolgárává is megválasztották.

Az akkor még 588 porcelánritkaságból álló Gyugyi-gyűjteményt 2010-ben vásárolta meg a pécsi önkormányzat a műgyűjtőtől 1,3 millió euróért, és vállalta, hogy megfelelően gondozza és nyilvánossá teszi a kollekciót. A nyugdíjas elektromérnök évtizedek alatt, aprólékos munkával hozta létre a gyűjteményt, amelyet a nagyközönség az azóta is folyamatosan látogatható kiállítás 2010-es megnyitása előtt együtt még sohasem láthatott. A Zsolnay-gyár aranykorának legszebb darabjait bemutató tárlat 2010-es megnyitása óta több mint tucatnyi alkalommal bővült, javarészt Gyugyi László gyűjtőmunkájának és adományozási kedvének köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik