Kultúra hátsó ablak

Itt egy százhúsz éves film, amiben egy macska úgy dönt, szüksége van egy lány reggelijére

Végül megosztoznak rajta.

Egy csíkos és foltos macska a főszereplője az 1905-ben, egy ismeretlen rendező munkájaként született A cica reggelije (Le Déjeuner de Minet) című rövidfilmnek, amit az elmúlt években számtalan hosszabb-rövidebb felvételt utószínező és helyreállító XIX Back to Life nemrég olyan minőségben mutatott be újra, ahogyan azt korábban még senki sem láthatta.

A 4K felbontásig felskálázott, többnyire valósághű színeket kapott másfél perces felvételt egy asztalnál ülő lány, illetve egy nagymama képe nyitja: az idős nő kekszet és tejet ad az unokájának, majd magára hagyja.

Ekkor lép be a képbe a cirmos, aki úgy gondolja, hogy nincs jobb szórakozás annál, ha a saját gazdája reggelijét próbálja meg elfogyasztani, így egy pillanatig a keksszel kacérkodik, majd inkább a tejre fókuszál.

A lányt ez nem éri váratlanul, sőt, néhány pillanattal később kisétál a képből, de hagy némi tejet a macskának, aki végül a mancsa segítségével fogyasztja azt el egy szűk pohárból.

A kislánynak egyébként a neve is ismert: a forgatáskor mindössze tizenhárom éves Estelle Roy de Menditte (1892-1988) mindössze néhány 1905-ben született Pathé Frères-filmben játszott, alakját pedig ma kizárólag a fenti macskás darab kockái őrzik.

A kilencvenhat évet élt de Menditte életéről csak keveset lehet tudni, az azonban biztosnak látszik, hogy hosszú élete során Franciaország legkülönbözőbb tájain élt, mielőtt a második világháború előtt egy ismeretlen betegségben elhunyt férjével Baszkföld francia részére, egy kastélyba költöztek volna.

A nő a The Movie Database szerint

tizenegy gyereket szült, és egyetlen alkalommal sem hagyta el az országot, sőt, egészen 1988-ban bekövetkezett haláláig a kastély lakója maradt.

A filmes karrierrel élete folyamán talán egyetlen alkalommal sem számoló reggeliző lány mellett feltűnő idős nő személyazonosságára 2021-ben derült fény, mikor Estelle dédunokája, egy francia vlogger bejelentette: teljesen biztos benne, hogy a szépanyja, tehát

a nagymamája nagymamája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik