Kultúra

Lázár János minisztériuma ötletpályázatot indított, hogy megtalálják a Debrecenbe kerülő Közlekedési Múzeum arcát

Marjai János / 24.hu
A Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik című időszaki kiállításának részlete az egykori Északi Járműjavítóban, a múzeum számára korábban kiszemelt terület egyik csarnokában.
Marjai János / 24.hu
A Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik című időszaki kiállításának részlete az egykori Északi Járműjavítóban, a múzeum számára korábban kiszemelt terület egyik csarnokában.
Ezzel most már tényleg holtbiztossá vált: a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költözik.

Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfő délután, röviddel 15 óra előtt közzétett Facebook-posztjában arról írt, hogy a Közlekedési Múzeum új központjáról most már nem azt kell eldönteni, hogy hol, hanem azt, hogy milyen legyen.

A furcsa felütést követő mondatok aztán tisztázták a helyzet: az Építési és Közlekedési Múzeum a rövid szöveg szerint

építészeti ötletpályázatot hirdet a Debrecenben felépítendő új múzeumi épületegyüttes arcának megtalálására.

Az írásban a miniszter kijelentette:

A debreceni BMW Group gyár szomszédságában fekvő 6 hektáros területen ikonikus, a táj képét meghatározó épület megfogalmazására várunk javaslatot.

Az új múzeumépületnek ki kell fejeznie, hogy ez nem csupán a múlt, hanem a jövő intézménye is.

Külső megjelenésében és funkcionális felépítésében a magyar műszaki, járműipari innovációk szimbólumát, Kelet-Magyarország tudományos-technológiai konferenciáinak új, világszínvonalú helyszínét kívánjuk megteremteni a „vidék fővárosában”.

A néhány nappal ezelőtt a Népszava birtokába került, majd kielemzett pályázati dokumentáció ezek szerint valódi lehetett (bár a részletek a mostani kiírásból nem elérhetők), néhány dologban azonban biztosan tévedett, így biztosan nem a végleges verzió került napvilágra.

A lap által megszerzett dokumentumok szerint augusztus elején írták volna ki a legfeljebb 120 milliós összdíjazású pályázatot, beadási határidejét pedig novemberre időzítették, így még karácsony előtt publikálni akarták az eredményt.

Ez most már biztosan nem így lesz, hiszen

  • a közzétételre július 5-én került sor,
  • az építészek, illetve pályázni kívánó magánszemélyek (itt nincs megkötés) mindössze szeptember 13-ig dolgozhatnak az ötleteiken,
  • az eredményhirdetést október 18-án tervezik,
  • a pályaművek díjazására és megvételére pedig 94,8 millió forintot szán az állam.

A Közlekedési Múzeum Debrecenbe – egy ma még szántóföldként hasznosított területre – való költöztetésének ötlete egyébként röviddel a budapesti főpolgármester-választás előtt került napvilágra, azt pedig Vitézy Dávid és Karácsony Gergely egyaránt ellenezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik