Kultúra

A román népviseletről koppintott inget a Louis Vuitton, akkora volt a felháborodás, hogy vissza is vonta

A divatház bocsánatot kért a román államtól.

Kénytelen volt visszavonni idei nyári kollekciójából egy inget a Louis Vuitton azt követően, hogy óriási közfelháborodást váltott ki a Szeben-Hegyalja régió női népviseletére kísértetiesen emlékeztető ruhadarab – írja helyi forrásokra hivatkozva a Transtelex. 

Az ügy komoly botrányt váltott ki Romániában, még a román kulturális miniszter is fellépett az ügyben, a La Blouse Roumaine nevű civil szervezet pedig azt követelte, hogy vagy jelöljék meg, mi a forrás, vagy távolítsák el az egyébként darabonként 5000 euróba kerülő inget. A Louis Vuitton képviselői Románia franciaországi nagykövetével egyeztetve végül bocsánatot kérték a román államtól és visszavonták az inget. Állításuk szerint nem szándékos hibáról volt szó. Az ingből 60 darabot terveztek értékesíteni, ebből 40-et már megvettek, a többit visszavonták a forgalomból.

A konfliktus elsimítása érdekében a divatház és a román kulturális minisztérium olyan rendezvénysorozatot tervez, ahol a szóban forgó ruhadarabot és a kézművességet népszerűsíti.

Úgy gondoltam, az a legfontosabb, hogy lehetőséget csináljunk a hibából. Ezért más intézményi partnerségben felvettem a kapcsolatot a divatházzal, és létrehoztunk egy sorozatot, amelyen keresztül Románia – karöltve egy ilyen nagy márkával – népszerűsítheti a román kézművességet

– nyilatkozta Raluca Turcan román kulturális miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik