Kultúra

Húsevő baktérium okozta az Operettszínház művésze, Vadász Zsolt halálát

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Vadász Zsolt, a Budapesti Operettszínház művésze gyors lefolyású betegség következtében, péntek délután, 51 éves korában, tragikus hirtelenséggel hunyt el – írtuk meg pénteken. A Blikk most a család egy közeli ismerősére hivatkozva azt írja: a színész húsevő baktérium okozta fertőzésbe halt bele.

A lapnak nyilatkozó ismerős azt mondta, Vadász nagyjából két hete az otthonában lett rosszul, mentővel kellett kórházba szállítani.

Hamar kiderült, hogy „megmagyarázhatatlan módon, nem tudni, hol és mikor, de egy húsevő baktérium okozta fertőzés támadta meg a szervezetét”.

A színész hamar lélegeztetőgépre került, de ez sem segített, sorban leálltak a szervei.

A húsevő baktériumok az esetek túlnyomó többségében a Streptococcus valamilyen törzsébe tartoznak, és akár 48 órán belül halált okozhatnak. Nem szó szerint a húst, hanem a kötőszöveteket, a lágyrészt és zsírszöveteket pusztítják el, miközben gyorsan terjednek a szervezetben: a fertőzés azért is számít különösen veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket mindössze órák alatt elpusztítják. A fertőzés állatokra nem veszélyes, a Streptococcusnak ez a fajtája kifejezetten emberekre specializálódott, és világszerte akár évi több százezer halálesetet is okozhat.

A húsevő baktériummal alábbi cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

Kapcsolódó
Bárkin megtelepedhet a húsevő baktérium
A húsevő baktérium sokak bélflórájának része, észrevétlenül él a bőrünkön. Baj akkor van, ha a szervezetbe kerül: minél mélyebbre jut, annál súlyosabb fertőzést okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik