Kultúra

Hatályon kívül helyezték az iráni rapper halálos ítéletét

Yasin AKGUL / AFP
Yasin AKGUL / AFP

Az iráni legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a Toomaj Szalehi rapperre kiszabott halálos ítéletet – közölte ügyvédje:

Szalehi halálos ítéletét hatályon kívül helyezték

– közölte a rapper ügyvédje, Amir Rajszian az X-en közzétett bejegyzésében, hozzátéve, hogy a legfelsőbb bíróság újratárgyalást rendelt el. A döntés az iráni elnökválasztási kampány kellős közepén született, de úgy tűnik, nincs köze az Irán jövőbeli irányáról folyó heves nyilvános vitákhoz, beleértve a nők jogát, hogy ha akarják, ne viseljenek hidzsábot.

Az iráni forradalmi bíróság még áprilisban ítélte halálra az ország ismert rapperét, mert 2022-ben nyilvánosan, dalaiban támogatta az országos tiltakozásokat, amik az erkölcsrendészet által halálra vert 22 éves iráni nő, Mahsza Amini halálakor kezdődtek meg. Számos nyugati híresség, köztük Margaret Atwood írónő, a Coldplay és Sting is a szabadon bocsátását követelte.

Letartóztatása után Szalehi egy évet és 21 napot töltött börtönben, ebből 252 napot magánzárkában. Óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését követően elmondta, hogy a börtönben töltött idő alatt súlyosan megkínozták. Két héttel később, 2023 decemberében ismét letartóztatták, és „földi korrupcióval” vádolták.

Halálos ítéletének pontos feltételeit egyes iráni hatóságok vitatták, akik szerint a legfelsőbb bíróság az ítélethirdetéskor hozzátette, hogy fiatal kora miatt kegyelmet érdemel. Továbbra is hosszú börtönbüntetés várhat rá. Szalehi korábban azt mondta, hogy az irániak „valami borzalmas helyen élnek. Egy olyan maffiával van dolguk, amely kész megölni egy egész nemzetet azért, hogy megtarthassa a hatalmát, a pénzét és a fegyvereit”.

A jövő héten tartják az elnökválasztást, és egyre élesebb összecsapások alakultak ki az egyetlen reformista jelölt, Maszúd Peszeszkian és öt különböző meggyőződésű konzervatív között, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik