Kultúra

Drakula halott, és az Ördögkatlan Fesztiválon lehet megnézni

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált július 30. és augusztus 3. közt szokás szerint több helyszínen: Nagyharsányban, Beremenden, a Szársomlyói Szoborparkban, a Vylyan teraszon és a Mokos Pincészetben.

Az idei fesztivál kulcsszava a „mentés másként”, mely az új művek születésére utal, amelyek a múlt és a jelen találkozásából fakadnak. Ilyen projekt például a Drakula-projekt, amely egy régi-új némafilm születését jelenti. A fesztivál utolsó estéjén a Narancsligetben, egy nagyzenekar kíséretében vetítik a kolozsvári fiatal filmesek Drakula halála című filmjét. A Háy-kódex középkori magyar versek átiratait szólaltatja meg: Háy János olvassa, a Szent Efrém Férfikar énekli a szerzők évszázadokat átívelő sorait. 2024 szenzációjának ígérkezik a Vízhang-koncert, ahol a beremendi strand medencéjére épített színpadon Dinyés Dániel vezetésével csendül fel Wagner, Vivaldi, Verdi és Liszt muzsikája.

2008-ban a fesztivál egyik egyik védnöke, Cseh Tamás nyitotta meg az első fesztivált, Törőcsik Mari pedig hol a helyszínen, hol telefonon adta áldását erre a „nemnormális” közösségi eseményre. Az idei év különleges vendégei között van Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, aki a kortárs irodalom világába vezeti a látogatókat. Ugyancsak a fesztivál díszvendége Korniss Péter, a legendás fotográfus, aki az Ördögkatlanban ünnepli 87. születésnapját. A magyar fotográfia mestere a Hosszú úton című gyűjteményéből mutat be egy válogatást a Vylyan kiállítóterében.

A díszvendégek közt van Miquéu Montanaro, a francia-oxitán muzsikus, aki virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani. Az idei Katlanban három különböző koncertet is ad, workshopokat tart, és ő a zenei vezetője annak a francia-magyar nagyzenekarnak, mely az utolsó estén világpremierként vetítendő Drakula halott című filmet kíséri.

Ugyancsak díszvendég Köles Feri színész, a Faluturisták frontembere, akit a Katlanban például román rendőrként a Bányavakság című színdarabban is láthattak a látogatók, nem beszélve az azóta számtalan díjat begyűjtő Tarr Sándor-szövegek mentén született A mi utcánk Ördögkatlanban tartott ősbemutatójáról. 2024-ben Václav Havel Audiencia című tragikomédiájának sörmestereként érkezik hozzánk, és kápráztat el bennünket frenetikus játékával. Ő vezeti majd a Faluturisták performanszát, de levetítik Karácsony Péter Kis Hatalmasok című kisjátékfilmjét, mely több díjat is elhozott Rómából (Rome Prisma Independent Film Awards), köztük Köles a legjobb férfi főszereplőjének díját.

Az Ördögkatlan Fesztivál több száz programmal várja látogatóit, melyek között szerepelnek a Magyar Zene Háza, a Hagyományok Háza, valamint független és nem független színházak előadásai is. A visszatérő művészek közt van Udvaros Dorottya, Mucsi Zoltán, a 30Y és Lovasi András, valamint új fellépőként érkezik Kern András és a Belga zenekar.

A már említett zenei fellépők mellett az Ördögkatlan színpadára lép többek közt az Esti Kornél, az Analog Balaton, a Kiscsillag, a Carson Coma, a Besh o droM, a Platon Karataev, a Bohemian Betyars és a Boebeck is.

A teljes program itt található.

A tavalyi fesztiválon lapunk is ott volt:

Kapcsolódó
„Nem vagyunk normálisak!” – az Ördögkatlanon nem ciki kulturáltnak, okosnak, bölcsésznek lenni
Életmóddá tett várakozás a kultúratúltengésben. Túl nagy távolságok és meglepő közelségek. Csupa különös ellentmondás találkozása. Életünkben először jártunk az Ördögkatlan Fesztiválon – így láttuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik