Kultúra hátsó ablak

Bill Haley gitárosa meghalt, mielőtt híressé vált volna

Getty Images
Getty Images

Hetven évvel ezelőtt, 1954. június 17-én halt meg Danny Cedrone: a 33 éves gitáros a nyakát törte, amikor leesett egy lépcsőn. Ez a baleset mindössze tíz nappal azután történt, hogy játszott a Shake, Rattle and Roll című kislemezen, és két hónappal azelőtt vette fel a híres gitárszólót a Rock Around the Clock című slágerhez, amely később a rock and roll történetének egyik meghatározó dala lett.

Cedrone ugyan nem volt állandó tagja Bill Haley kísérőzenekarának, a Cometsnek (volt ugyanis egy saját zenekara, The Esquire Boys néven), de rendszeresen őt hívták szólógitárosnak az akkor még kevésbé ismert együttes felvételeihez. Így Cedrone játszott a Rock Around the Clockon, és még legalább tucatnyi Bill Haley-felvételen.

Haley – aki swing előadóból az elsők között váltott rock and rollra – 1954-ben már feltűnt a slágerlistákon ugyan, de igazán akkor lett ismert, amikor a következő tavaszon bemutatták a Blackboard Jungle című filmet, melyben elhangzik a Rock Around the Clock is, és a lázadó fiatalokról szóló film lázadó fiatal nézői egyből a sajátjuknak érezték a dalt, Bill Haley és a Comets pedig pillanatok alatt országos népszerűségre tett szert. Igaz, a siker nem tartott sokáig, 1956-ban Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Little Richard és a többiek gyorsan maguk mögött hagyták a náluk egy évtizeddel idősebb Haley-t, aki azonban még évekig sikerrel turnézott Európában, Ausztráliában és Latin-Amerikában. Haley – akinek alkoholfüggősége végigkísérte a karrierjét – korán, 55 éves korában meghalt 1981-ben.

Cedrone a zenetörténeti jelentőségű felvételért mindössze 21 dolláros fizetséget kapott, családja pedig sokáig sikertelenül küzdött azért, hogy őt is beiktassák a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, ahová a Bill Haley & His Comets 1987-ben került be. Végül 2012-ben egy külön bizottság korrigálta a korábbi hibát, és Cedronét is beiktatták. Legendás szólója pedig olyan legendás gitárosokra volt hatással, mint Jimi Hendrix vagy Pete Townshend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik