Kultúra

Boldoggá avattak egy, a kommunisták által meggyilkolt lengyel katolikus papot

Michal Rapacz a nácik és a kommunisták miatt védelemre szoruló embereket segítette.

Boldoggá avatták szombaton a dél-lengyelországi Krakkóban a kommunisták által 1946-ban meggyilkolt katolikus papot, Michal Rapaczot – írja az MTI.

Az Isteni Irgalmasság-bazilikában bemutatott szentmisén Ferenc pápát Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa képviselte, aki homíliájában kiemelte: az avatás maga

Isten vigasztaló jele az erőszak és a háború által megsebzett mai időkben.

Michal Rapacz (1904-1946) 1937-től egy Ploki nevű kis faluban teljesített lelkipásztori szolgálatot – abban a kis-lengyelországi vajdaságban, amit a második világháború idején a nácik a Harmadik Birodalomhoz csatoltak.

A pap a németek által üldözött háborús menekülteket rejtegette, támogatta a lengyel földalatti Honi Hadsereget, sőt, a német tilalom ellenére titokban lengyel nyelven misézett. Rapacz a háború lezáruláása után is segített az embereknek: a lengyel kommunista Biztonsági Hivatal (UB) elől rejtőzködő antikommunista ellenállókat bújtatta, amiről a kommunisták egy idő után nyilvánvalóan értesültek, így többször is megfenyegették.

A papot ez nem késztette arra, hogy befejezze a munkáját, így 1946. május 12-re virradó éjjel a plébánián egy nagyjából húszfős kommunista fegyveres csoport tört be, a papot a közeli erdőbe hurcolták, majd ott kivégezték. Az eset után hatósági vizsgálat indult, a gyilkosoknak azonban nem sikerült a nyomára bukkanni. Az épp ötven évvel később, 1996-ban újraindult nyomozás feltárta az elkövetők nevét, az eljárást azonban bizonyítékok hiányában megszüntették.

Ferenc pápa idén januárban írta egyébként alá a pap vértanúságát megerősítő dekrétumot, így a szentmise időpontjának kitűzése már csak idő kérdése volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik