Kultúra

Tarantino utolsó filmje még várat magára, addig is interjúkötet készül két korábbi művéből

Luca Carlino / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Luca Carlino / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ugyan az utolsónak beharangozott, tizedik filmje még várat magára, a korábbi filmjeiről szívesen mesél Quentin Tarantino: 2025-ben két filmjéről is könyv jelenik meg a rendezővel és a szereplőkkel felvett interjúk alapján.

A 2019-es Volt egyszer egy… Hollywoodról és a 2009-es Becstelen brigantykról szól majd a két kötet, melyet Jay Glennie ír. A könyvekhez több órányi interjúanyag készült Tarantinóval, mely során a rendező részletesen mesélt a filmkészítés különböző aspektusairól a forgatókönyvírástól kezdve a szereplőválogatáson át, egészen a technikai részletekig, mint például a látványvilág megalkotása, a filmzene, az utómunkálatok és a globális forgalmazás. Tarantino emellett megnyitotta személyes archívumát is Glennie előtt, aki a rendezőn kívül több mint ötven szereplőt és stábtagot is meginterjúvolt.

A könyvek így eddig sosem látott személyes fényképeket, kulisszák mögötti történeteket, forgatókönyv-vázlatokat, jegyzeteket, gyártási és forgatási anyagokat és még sok mást tartalmaznak majd. Glennie nem most merül alá először egy film készítésének bugyraiba: olyan sikerfilmekről írt eddig könyveket, mint A szarvasvadász vagy a Dühöngő bika, ezeket pedig Tarantino is olvasta:

„Jay Glennie könyvei a gyűjteményemben vannak, olvastam és szerettem őket, különösen A szarvasvadász készítéséről szólót. Biztos vagyok benne, hogy nincs nála alkalmasabb ember, aki elmélyülhetne a filmjeimben” – mondta a rendező.

A stábtagok és én is imádtuk feleleveníteni a Volt egyszer egy… Hollywood és a Becstelen brigantyk forgatását Jayjel, és mindannyian alig várjuk, hogy láthassuk a kész könyveket. Ez még csak a kezdet, Jay ugyanolyan izgatottan várja a többi filmem felfedezését, mint én

– utalt rá Tarantino, hogy akár egész könyvsorozat is készülhet a filmjeiből.

Tarantino egyébként még mindig a tizedik és egyben utolsó filmjét tervezgeti, miután nemrég kihátrált A filmkritikus című projektből, amelyben Brad Pitt ismét eljátszotta volna a Volt egyszer egy… Hollywoodban Oscar-díjat érő Cliff Booth szerepét. Addig is maradnak a könyvek: Tarantino maga már két bestsellert is írt, a Volt egyszer egy… Hollywood regényváltozatát és a nemrég magyarul is megjelent Cinema Speculationt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik