Kultúra

A nácik betiltották, nyolcvan évre eltűnt, most 7 millió eurót adtak egy festményért

Ketterer Kunst auction house/ Ernst Ludwig Kirchner
Ketterer Kunst auction house/ Ernst Ludwig Kirchner
Ernst Ludwig Kirchner festményét degenerált művészetnek nevezték a nácik, egy ládában vészelte át a háborút.

A valószínűsített ár majdnem háromszorosért kelt el Ernst Ludwig Kirchner Tanz im Varieté című festménye egy berlini aukción – írja az Independent. A kép árát elsősorban az alkotás szövevényes múltja srófolhatta fel, kis híján ugyanis megsemmisült, majd nyolcvan évre eltűnt.

Kircher 1911-ben festette a képet, amelyen egy fekete férfi és egy fehérnő táncol. A nácik 1937-ben „degenerált művészetnek” titulálták a német expresszionista festő munkásságát, közel 600 művét adták el vagy semmisítették meg. Az üldözött képek közt volt a Tanz im Varieté is, amelyet a negyvenes években egy ékszertervező birtokolt, és egy farmon egy ládába rejtette, nehogy ráleljenek és megsemmisítsék a nácik. A ládára francia katonák bukkantak rá, ám ekkor a festmény már sérült volt: a képen szereplő nő feje át volt lőve egy golyóval a férfi pedig bajonettel volt összekaszabolva. A katonák hátrahagyták a képet, amelyet tulajdonosa később helyreállíttatott, 1980-ban saját gyerekeinek adományozta azzal a kikötéssel, hogy a nagyközönség előtt is kiállíttatják majd. A festményt egészen az aukcióig elveszettnek hitték, csupán néhány fekete-fehér fotó maradt fenn róla, amelyet az alkotója készített.

Az anonimitásba burkolózó tulajdonosok most döntöttek úgy, hogy aukcióra bocsátják a képet, úgy saccolták, kétmillió euróért, azaz közel 790 millió forintért kelhet el, ám ennek majdnem háromszorosát, 6,958 millió eurót, azaz 2,75 milliárd forintot adtak végül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik