Kultúra

Montreux-ben, a világ leghíresebb jazz fesztiválján lép fel a budapesti Jazzbois

Valami Hektor
Valami Hektor
Magyar zenekarnak nem nagyon sikerült még ide bekerülni.

A világ leghíresebb jazz fesztiválján lép fel a budapesti székhelyű jazz-hiphop trió, a Jazzbois július 9-én. Mint az erről szóló közleményben kiemelik: gyakorlatilag felsorolhatatlan, hogy a montreux-i fesztivál 1967-es indulása óta kik léptek fel a kultikus rendezvényen, de többek közt: Miles Davis, Chick Corea, Herbie Hancock vagy  Ray Charles nevét érdemes megemlíteni, de zenlét ott még Led Zeppelin, a Queen, David Bowie vagy Johnny Cash is a kevésbé “jazz vonalból”. Az idei felhozatlaban a Jazzbois mellett színpadra lép Sting, Lenny Kravitz, a Justice, Deep Purple, The Yussef Dayes Experience és a Kraftwerk is.

Szinte példa nélküli, hogy magyar zenekar a Montreux Jazz Fesztivál hivatalos programjába kerüljön. Számos hazai tehetség szerepelt ugyan az ott megrendezett fiataloknak szóló versenyen már, például Szabó Gábor 1969-ben, Szakcsi Lakatos Béla 1970-ben, vagy a Benkó Dixieland, akik 1971-ben akik meg is nyerték a versenyt, a közelmúltban pedig többek közt Oláh Krisztián vagy Tálas Áron is zenéltek a versenyen 2015-ben, a hivatalos fesztiválon mostanáig nem tudunk más magyar fellépőkről. Július 9-én ezért a Jazzbois a montreux-i fellépését bátran lehet történelminek nevezni.

– írják, hozzátéve, hogy sok dolog van, amit magyarországon világhírűnek tartunk, de ez a világhír kizárólag hazánk területére korlátozódik. A Jazzbois szerintük kicsit kezd ennek a fordítottja lenni: itthon kevesebben ismerik, hazánk határain túl azonban egyre nagyobb ismertséggel bírnak.

A Jazzbois új generációs fúziós zenét játszik, amit lehet “jazz-ként” aposztrofálni, de ahogy ma már a popzene is sokkal könnyebben mozog a műfaji kereteken belül, úgy a jazzt sem lehet már szűken értelmezni, ezért a Jazzbois zenei stílusát is nehezebb egy-egy jelzővel meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik