Kultúra

Kútvölgyi Erzsébet: Az egyik legigazságtalanabb történet Marton Lászlóé

Czimbal Gyula / 24.hu
Czimbal Gyula / 24.hu
A színésznő szerint a zaklatással vádolt rendezőre farkas falkaként rontottak rá olyanok is, akik sokat köszönhettek neki.

A Tudas.hu interjút készített Kútvölgyi Erzsébettel, aki több mint ötven éve tagja a Vígszínház társulatának. A beszélgetésben szó esett a színésznő pályájának több szakaszáról, a Vígszínház jelenéről és jövőjéről, de a 2019-ben meghalt Marton László esetéről is, aki nagyban meghatározta a társulat elmúlt fél évszázadát, egészen 2017-ben kirobbant zaklatási botrányáig.

Kútvölgyi úgy látja, hogy „az egyik legigazságtalanabb történet Marton Lászlóé”.

Laci közel állt a férjemhez és hozzám is. Egy egészséges ember egyszer csak összesoványodott, és előjött minden baj, ami egy testben előjöhet, és rövid időn belül meghalt. Mint a farkas falka rontottak rá olyanok is, akik sokat köszönhettek nekik. Csak úgy tudott rosszul bánni valakivel, ha azt mondta, jövőre nem fogom megújítani a szerződésedet, mert nem dolgoznak veled a rendezők, ne haragudj. Ilyen megtörténhet és előfordulhat ma is. Ennyire otrombán megtámadni valakit, ahogy megesett, övön aluli, lélektelen és végső soron gyilkos volt

– mondta a színésznő.

2017-ben, a metoo-ügyek első nagy hullámában először Sárosdi Lilla színésznő állt elő azzal, hogy Marton húsz évvel korábban szexuális együttlétre akarta kényszeríteni őt. A rendező tagadta a vádat, ezt követően viszont többen is előálltak korábbi zaklatási ügyekkel, és a torontói Soulpepper Színház és Akadémia nyilvánosságra hozta, hogy kivizsgált két zaklatási esetet, amelynek nyomán azonnal felmondták Marton oktató-rendező munkaviszonyát.

Marton az újabb vádakat követően egy MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, „tisztelettel kéri bocsánatkérése elfogadását”. A botrány nyomán az Színház- és Filmművészeti Egyetemen sem taníthatott már, az iskola vezetése etikai vizsgálatot is indított ellene, amit végül azzal zártak le, hogy semmilyen bejelentés nem érkezett arról, hogy Marton tanárként visszaélt volna a hatalmával. Az ügy komoly indulatokat keltett a színházi szakmában, több egykori kolléga és tanítvány állt ki a rendező mellett. Marton László 2019-ben, 76 évesen halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik